„План за София“ бе името на вчерашното събитие в сградата на ФНТС, на което Спаси София предложи Борис Бонев като независим кандидат за кмет на столицата. Тон на кратката пресконференция в изпълнената с публика зала даде Христо Илиев, който разказа накратко историята на „Спаси София“ и нейните цели – създаване на град за всички хора с честна и дългосрочна управленска политика.

Думата бе дадена и на самия Борис Бонев, който отправи критики към досегашното управление и приветства присъстващите:

„Трябва да си спомним какво значи думата „дълг“.

Той предупреди публиката да не очаква „политически обещания и розови очила“, но за сметка на това представи „най-подробната предизборна кампания, писана в историята на София“ – „План за София“.

Какво представлява „План за София“?

Квартал „Нова София“ | Изображение: planzasofia.bg

Създадената от над 20 експерти програма съдържа три основни приоритета за столицата:

  • Чиста и подредена

Първият включва „безкомпромисни мерки“ за чист въздух, актуален модел на сметосъбиране и по-малко шум. Предвижда и качествени ремонти, паркове и преобразяване на занемарените междублокови пространства.

  • Проходима и свързана

Този приоритет е за повече обществен транспорт, реформа на Центъра за градска мобилност и за създаване система от паркинги и гаражи, както и инфраструктурни проекти.

  • Оживена и автентична

Третата цел е съхраняване на наследството на София, използване на ресурсите й на минерални води, както и стимулиране на здравето, образованието, спорта и туризма.

Кампанията е разработена в 15 теми на страницата planzasofia.bg, където сумарно се предвиждат над 500 мерки за овладяване на наболелите проблеми на София.

Идея за система от тунели под бул. „Сливница“. | Изображение: planzasofia.bg

Кой важен въпрос остана неизяснен?

Представеният план за София определено може да бъде дефиниран като визионерски. Впечатление правят мащабни инфраструктурни проекти като „Нова София“ – нов многофункционален квартал на север от столицата до депо „Възраждане“, разположен изцяло на общински терен, както и северен обход на центъра чрез поредица от тунели под бул. „Сливница“. За тяхното реализиране бихме имали нужда от подробни краткосрочни и дългосрочни планове.

На публиката не бе дадена възможност обаче да зададе въпроса дали, излъчвайки кандидат за кмет, „Спаси София“ остава неправителствена гражданска организация. А от такива обществото ни силно се нуждае. Вчерашното събитие ни показа облечените доскоро с тениски и пълни с емоция момчета с костюми и добре подбрани речи и изказвания. Отговорът на горния въпрос сякаш предстои да разберем…

Интервю с Борис Бонев от февруари тази година можете да прочетете тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

13 са победителите на петите Годишни награди на Imoti.net
Проведе се и експертна дискусия по въпросите на имотния пазар и социалните жилища

13 от над 120 включили се компании за недвижими имоти и брокери бяха отличени на петите Го…