На 26.10 отборите в „Академия Лидерите“ се запознаха с темите за предприемачеството, пазара и конкуренцията, архитектурата, и стратегията. Нека разгледаме акцентите от ценния ноу-хау, който участниците получиха…

Предприемачеството

Започвайки с предприемачеството, те се запознаха с Виктория Лазарова, бизнес коуч, който работи с хора и организации, за да им помогне да станат лидери в живота и бизнеса си. Тя представи пред участниците 4-те роли на успешния предприемач по увлекателен начин и постави пред тях множество задачи. В хода им се разкри, че предприемачеството винаги e свързано с креативност. И ако някой вижда в това проблем, защото не се смята за креативен, то нека знае, че номер 1 „убиец“ на креативността е мисълта „не съм креативен“, заедно с още „следвай правилата“, „това не е моята област“ и още много други.

Среща с Виктория Лазарова

Важно е да знаем, че в предприемачеството има роли, които се разпределят в един екип осъзнато или не. Може да бъдем изследователи, артисти, съдии и воини в нашия екип. Ако осъзнато разбираме какви са функциите ни и следваме тази последователност, нашата предприемаческа цел ще успее.

Предпроектно проучване, пазар, конкуренция, технологии, цени

Темата въведе участниците в „дълбоките води“ на бизнеса. Тя беше представена от BS Group of Companies. Групата е лидер е производство на строителни материали, строителство, инженеринг и управление на проекти, управление на недвижими имоти и развитие на хотели и ваканционни селища. Част от нейната група са Technogips Pro, Technopanel, Technocim, Fibran, BS Konstructia, BS Properties, Bulgaria Holidays и Pirin Golf & Country Club.

Модулът на BS Group of Companies с фокус върху пазара

Петър Калоянов, директор продажби в Technogips Pro, и Тихомир Кралев, ръководител управление на имоти в BS Properties, обясниха как избираме каква офис сграда да построим и какви са пазарните фактори при избор на бизнес стратегия.

„Строителството е бавен процес и трябва да знаеш след години като излезеш къде ще бъде пазарът“, сподели  Тихомир Кралев. За целта трябва да знаем „какво ще се случва на пазара в бъдеще и как да предвидим най-лошия и добрия вариант“, допълни Петър Калоянов. Важно е да познаваме нуждите на клиента, за да разберем и пазара. Осъзнатите нужди са това, което клиентът иска да получи. Добавената стойност е онова, което не знае, че му е нужно, но професионалистие виждат като проблем и предлагат решение за него.

“Архитектура. Създаване на концепция. Идеен проект. Изготвяне на план и стратегия.”

На 4-ти ноември темата представиха представиха Арх. Даниела Ангелова и арх. Ангел Христов, част от екипа на Ivo Petrov Architects – едно от най-големите архитектурни студиа в България.

Представителите на екипа на Иво Петров Архитекти

Те разказаха за спецификите на два коренно различни проекта – проект без ограничения и проект с множество такива. Арх. Ангелова представи 5-те етапа, през които преминава един архитект в създаването на своя проект:

  1. Свръхувереност
  2. Чувство на неудовлетвореност, чувство на безсилие
  3. „ Мога да го направя!“
  4. Самоомраза
  5. Надежда

След това идва ред на представянето на проекта, а често и коментарът на клиента – „Да обаче аз не си го представях така.“

„Важна е пресечната точка с вижданията на клиента, а често те се различават от нашите като архитекти” сподели арх. Ангелова, а арх.Христов добави, че затова “Креативността трябва да се проявява по много начини.“ Те пожелаха на участниците да имат много повече смелост в архитектурните си решения и споделиха, че очакват с нетърпение да видят крайните проекти за съвременна офис сграда на всеки отбор.

Галерия

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Завладяващи декоративни техники за Вашата фасада
Как да създадем иновативна фасадна визия?

Фасадата е това, което възприемаме първо, когато погледнем сградата. Тя е нейното лице, ко…