Skip to main content
search

Архитектурно студио Conveyer е основано през 2007 г. Формацията е базирана в София и е водена от двама партньори – Ангел Савлаков и Ивайло Андреев. Освен любопитни реализации, студиото има силна позиция за състоянието на архитектурния живот у нас. Именно затова за втора поредна година те събират гилдията на едно място за дискусия върху наболели теми от практиката. Ето какво още ни разказаха за форума арх. Ангел Савлаков и арх. Ивайло Андреев.


  • На първо място, поздравления за провокацията, която поставяте с архитектурния форум „Без страх“. Защо имаме нужда от подобни събития?

Форматът на събитието, което организираме, е различен, защото съвместява силните страни на един архитектурен форум с тези на строително изложение, като в същото време има свободен дух и не толкова формален характер. Последното позволява добър диалог между публиката и участниците.

Архитектурният живот в България липсва, а както се изрази един наш приятел Петър Василев – „подобни събития възпитават култура“. Основната цел е и тази година да съберем на едно място архитектурни студиа с различен подход на работа и гледни точки, обединени от принципа, че добрата архитектура изисква смелост. „БЕЗ СТРАХ“ поставя важни въпроси от сферата в лекции и дискусии и вярваме, че успешно запълва нишата на независими архитектурни събития.

  • Какво е новото в тазгодишното издание?

Тази година има зададена от нас конкретна тема – „БЕЗ ПАРИ“. Тя може да бъде интерпретирана по много различни начини в зависимост от желанието и гледната точка на лекторите. Това, от своя страна, създава многообразие от идеи и възгледи и дава възможност на публиката да се самоопредели. Не правим предварителни репетиции, а напротив, като доказателство за доверието ни към поканените колеги, се оставяме да бъдем изненадани от лекциите им. Тази година, за разлика от миналата, каним не отделни архитекти, а бюрата им, защото в крайна сметка правенето на архитектура и дизайн е екипно дело.

Организираме дискусия по актуален въпрос от бранша. Надяваме се, че КАБ ще вземат дейно участие в нея. Разширили сме кръга на компаниите партньори в тазгодишното издание на форума и те са се подготвили с интересни презентации и фирмени щандове. Както миналата година, форумът ще е напълно безплатен. Нещо повече – цялото обслужване на форума ще е „без пари“ – от архитекти за архитекти.

  • Самото име на студиото Ви насочва към негативните процеси, протичащи в българската архитектура. Защо искате да наблегнете именно на тях?

Защото все някой трябва да го направи. Но все пак, по-скоро сме градивни в посочването на проблемите. Диалогът – с клиента, с публиката, между архитектурните студиа, е най-важното, и той често минава през обсъждане на проблемите и спънките, за да се стигне до решение.

  • В какви аспекти архитектурата се създава „без пари“?

Смятаме, че темата отваря широко поле за дискусия – от архитектура с рециклирани материали, които я правят икономична и архитектурни сгради и намеси, за които се работи про боно в услуга на обществото, до темата със заплащането труда на архитекта. Очакваме лекторите да засегнат всички аспекти на този въпрос.

Кадър от миналогодишното издание на “Без страх” | Снимка: Ралица Стойнова

  • Споделяте стремежа си за градивен диалог по отношение на тенденциите и проблемите в съвременната архитектура у нас. Смятате ли, че той започва да дава своите плодове?

Да, смятаме, че има надграждане и че „БЕЗ СТРАХ“ е добър пример за това. Той се случи естествено и продължението му във второ издание е също толкова естествено.

  • Ще се превърне ли в традиция архитектурният форум?

Да, такава ни е мечтата.


Можете да научите повече за второто издание на архитектурен форум “Без страх” тук.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu