Skip to main content
search

Рядко гледам серийни филми. Какво става обаче, когато в един ден ми препоръчат от две различни места новия сериал на Netflix? Веднага гледам трейлъра, който се оказва невероятен, и бързо разбирам как ще завършвам дните си през идната седмица. Още с първите серии очакванията ми се оказват оправдани. Освен интересна, историята е и красиво заснета. Детайлите, на които да обърнем внимание, са много. Като започнем от характерната прическа на главната героиня, след това се вгледаме в неизменно присъстващата дъска за шах с изящни фигури, премествани с категорична решителност от играещите, чак до любопитните интериори, които служат за фон на напрегнатото действие… The Queen’s Gambit е сериал, който ще коментираме поне още известно време. Нека се вгледаме в интериорите, където е заснето действието.

Защо всички гледат The Queen’s Gambit?

Мини сериалът е базиран на книга на автора Уолтър Тевис. Главната героиня – Бет Хармън, изиграна от Аня Тейлър-Джой, остава сирак и израства в сиропиталище. Научавайки се да играе шах в мазето, тя демонстрира неподозиран талант и с времето се доказва като кралица на шаха в един мъжки свят. Мини сериалът разгръща зрелищно израстването на героинята и предизвикателствата, с които се сблъсква. Заобиколена от бляскави интериори, облечена в най-изискани облекла, тя обаче е жертва на дълбоки зависимости и се бори със сериозни проблеми.

*Предупреждение за спойлери*

Връщаме се към момента, когато Бет е осиновена и отива в къщата на семейство Уитли. Тя е обзаведена в стила грандмилениъл – богато оцветена и декорирана. Интересна е темата за контраста между новата й стая и общата спалня в сиропиталището, в което израства. Замисляме се за късчето пространство, отредено за нас, в което можем да бъдем себе си, да сме спокойни, защитени, да подредим вещите и света си

От една страна е пищният балдахин на привидното богатство, всички детайли, които обещават вдъхновяващ и безгрижен живот, а от другата – зала с редици от най-обикновени легла, оборудвани с най-необходимото. Тясна пътека, разделяща съня на злощастните деца, сандък, който да събере 2-3 лични вещи, сритан нежно под леглото, сивота… И застинал въздух, в който витаят всички страхове и копнежи на децата. А всъщност точно там за пръв път се появява магията на шаха, която е като обещание за възможен изход.

Но това място е в миналото. Сега сме в приказната нова къща на Бет, където принтовете „плъзват“ навсякъде в пространството – от тапетите, през пердетата, текстила на настолните лампи и завивките. Като в хипноза, десените с цветя са там стотици пъти. За да ни прехвърлят в една илюзорна, приказна реалност или за да прикрият депресията и зависимостите с цвят?

В спалнята на господин и госпожа Уитли розовата гама е смекчена с елементи в пастелно синьо.

Изразително, наситено и привличащо вниманието зелено – също като самия сериал

Това е цветът, с който сякаш ни „поглъща“ дневната. Това е и първото пространство, което виждаме в къщата на семейство Уитли. Зеленото в тапетите, килима и меката мебел е комбинирано с различни текстури и детайли. Преддверието, от което отправяме поглед към дневната, е в пастелно жълто и прилича на пощенска картичка. Самото влизане на Бет в къщата е като дирижирано от пространството – тя е посрещната през класически портал, увенчан с тежка завеса.  Животът в тази къща изглежда приказен. А какво се крие зад бляскавата обвивка?

От момента, в който Бет започва да пътува по най-престижни турнири по шах по света, действието се пренася в още много интериори, които интригуват. От Мексико сити през Лас Вегас, към Париж и Москва – героинята среща лукса и екзотиката. Но колкото по-разточителен живот води, толкова повече се задълбочават травмите от детството и проблемите в главата й…

Действието на този турнир в мини сериала се развива в Мексико сити, а в действителност е заснето в Берлин. | Схема, тълкуваща композицията на кадъра: Фейсбук страница @LogLineCinema

Историята е драматична и носи след себе си редица контрасти и противоречия, подплатени от операторското майсторство – умело е използвано кадриране, симетрия, подбирани са внимателно плановете и светлината. Така че дори историята да не се превърне в любимата ви, си струва да се види как и къде е сниман сериала. Ако още не сте го гледали, имате да наваксате седем серии : )

Контрастите са подкрепени и от цветовите схеми. Тук е използвана любимата ми комбинация от синьо-зелено и розово. Кадърът е заснет по правилото за третините. | Схема, тълкуваща композицията на кадъра: Фейсбук страница @LogLineCinema

Често наблюдаваме как дизайнери вземат вдъхновение от миналото. Смятате ли, че интериор, подобен на къщата в The Queen’s Gambit, има място и в 21-ви век? Може ли един стил да се прехвърли от една епоха в друга, превръщайки се във вечен?

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu