Skip to main content
search

След няколкогодишни научни изследвания и изпитвания, българската компания DECIBEL започва производството на авангарден изолационен материал. Продуктът служи едновременно като шумо и топлоизолация, с изцяло естествен произход, негорим и биоразградим. Отличената с патент за интелектуална собственост разработка ще се предлага под формата на панели с различни дебелини, за директен интериорен или екстериорен монтаж.

История на компанията

Производствената база на DECIBEL

DECIBEL е българска компания, създадена през 2012 г., с цел производство на български продукт за звукоизолация и акустика. Екипът от професионалисти разработват свои идеи за нови изолационни материали и няколко години по-късно отварят своя производствена площадка в гр. Ботевград – единствената за производство на шумоизолация в страната и до днес.

Високото качество на продуктите води до бързата им реализация в скандинавския свят, където ролята на акустичната изолация за здравето на обитателите е осъзнат и ценен актив. С годините DECIBEL се развива и подобрява. Днес българските продукти се предлагат в 40 държави, налични са за поръчка в Amazon, а през последните две години компанията успява да създаде и собствени представителства в Сърбия, Румъния, Австрия, Англия, САЩ и Южна Африка.

Създаването на революционния материал

От 2018 г. компанията съсредоточава вниманието си върху разработването на нов продукт, който да бъде на основата на екологични суровини и да замени т.нар. дунапрен, който се използва масово. В началото иновативният материал се предвижда само за звукоизолация, но след провеждане на тестове за неговите топлоизолационни характеристики, се установява, че е приложим и за двете цели.

Революционният продукт представлява изолационен панел с изцяло естествен произход.

Поради това той е биоразградим и може да бъде компостиран в природата след като вече не се използва като изолация. Материалът се отличава още като негорим и устойчив на въздействията на околната среда. Комбинацията от всички тези свойства на новия продукт водят до патентоването му през юни 2022 г.

Бъдещото разпространение на продукта

DECIBEL споделят, че се надяват новата им разработка да бъде пусната на пазара до края на годината, но към момента все още се полага само на тестови обекти. Изолацията ще се предлага под форма на самоносещи се панели за директен монтаж чрез био лепило. Панелите ще бъдат с различно предназначение – за вътрешна и външна изолация, както и с различни дебелини. Според предпочитанията на ползвателите, те ще могат да поръчат своята изолация в готов цвят или да положат мазилка и боя по свой вкус.

DECIBEL все още уточняват параметрите на производството, но е любопитно, че поради революционният характер на продукта, е необходимо създаването и на специални машини за производството му.

Компанията определя откритието си като българската следа в битката срещу глобалното затопляне.

Въпреки че на този етап не разкриват подробности около най-новия си продукт, DECIBEL вярват, че бъдещето на изолациите е във възобновяемите локални ресурси.

Георгия Кинева

Студент по специалност Строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. С изявен интерес в областта на строителните материали. Обича да пътува и да разглежда всяко място през погледа на строителите, които са го изградили.

Остави коментар

Close Menu