Skip to main content
search

В предишната статия Ви представихме част от стадионите за Световното първенство по футбол. Нека да разгледаме други три от новите стадиони – Al-Bayt, Al-Wakrah и Al-Shamal stadium. Те ще бъдат изградени от модулни компоненти, които ще ги направят възможни за разглобяване и така те ще могат да бъдат преизползвани на други места след Световното през 2022 г.

Al-Bayt Stadium

Стадионът ще има модулен дизайн, който ще включва по-горно ниво от подвижни седалки. Новата арена ще има 60 000 места, но след първенството ще се премахне горната подова настилка.Така ще се намали стадиона до 32 000 места. Дизайнът на стадиона следва концепция, отразяваща гордостта от културата и традициите на Катар. Тя е вдъхновена от „Байт Ал Ша’ар“, черно-бяла палатка, използвана традиционно от номадски хора в Катар и региона. Платната са предимно в черен цвят, но със силно контрастиращи бели ивици. В оригиналните палатки ивиците са начин да се обозначи на кое племе принадлежи тя.

Снимка: www.cladglobal.com

Този стадион ще бъде един от най-големите в света и ще покрива площ от 96 900 м2. Новата „традиционната палатка“ на Катар и ще бъде с черен покрив от PTFE мембранa и черно-бели хоризонтални ивици по фасадата. Интериорът на стадиона ще прилича на този от традиционните палатки. Ще бъде изграден в червен цвят. В периметъра на стадиона ще има зелени площи, пешеходна и джогинг писта и алея за колоездене.

Galfar Al Misnad, Salini Impregilo Group и Cimolai са екипът, който ще отговаря за строителството, което е планирано да бъде завършено до края на 2018 г.

Снимка: www.stadiumdb.com

Стадионът Al Bayt ще включва най-добрите практики в мерките за енергийна ефективност в опит да отговори на стандартите за лидерство в енергетиката и околната среда (LEED) и стандартите за глобална система за оценка на устойчивостта (GSAS). Стадионът ще бъде изграден и в съответствие с новите стандарти за социални грижи на работниците, въведени в отговор на продължаващите опасения относно безопасността на строителните работници при изграждане на стадионите на Световното първенство по футбол в Катар.

Al Wakrah Stadium

Стадионът Al Wakrah ще бъде построен в Al-Wakrah, Катар. Проектиран е от Zaha Hadid и според архитектите той е вдъхновен от платната на традиционните лодки Dhow.

Снимка: www.modlar.com

След 2022 г. стадионът Al Wakrah ще се превърне в дом на спортния клуб на Al-Wakrah, вместо сегашния стадион Saoud bin Abdulrahman. След като се намали капацитета на седалките до половината, той ще бъде използван за мачовете на Катарската футболна лига.

Снимка: www.stadiumdb.com

Повече от 40 000 зрители ще могат да гледат мачовете на Световното първенство по футбол на новия стадион Al Wakrah, на 20 км южно от Доха. Six Construct и нейните партньори ще завършат строителните работи до края на 2018 г.

По изискване на инвеститорите Six Construct търси начин да намали разходите по изграждането му. Инженерите от BESIX Group, отговарящи за проекта, дават идеята да се намали размерът на стадиона. Новата концепция позволява спестяване на над 30% от първоначалния бюджет, въпреки че трябва да се преосмисли оформлението на пространствата и да се адаптират вече проектираните основи.

BESIX Group поставя временните помещения, обслужващи стадиона през 2022 г. извън него. Това намалява радиуса със 7 м, като същевременно запазва външния вид, капацитета и безопасността на стадиона. И, разбира се, всичко това се постига без да се забравят стриктните критерии на ФИФА, особено по отношение на връзките между помещенията.

Al Shamal Stadium

Стадионът Al-Shamal е футболен стадион, който е бъде построен в Ash-Shamal, Катар, с площ 45 120 кв.м. Той беше завършен преди няколко месеца. Проектът е на немското архитектурно студио Albert Speer & Partners.

Снимка: www.archilovers.com

Al Shamal Stadium е разположен в северната част на Катар, в Арабския залив. Дизайнът на стадиона е вдъхновен от местните рибарски лодки в залива.

Стадионът ще включва също:

  • 2 видео екранa;
  • 2 нива;
  • 550 квадратни метра конферентна зала;
  • Паркинг за 6000 автомобила и 350 автобуса.

Стадионите са начина по който една страна представя своето домакинство за Световното първенство по футбол. Затова техния външен вид и функционалност са от съществено значение.

А ние ще продължаваме да следим развитието на мащабните проекти, на които ще можем да се насладим на живо или пред малките екрани след 4 години.

Част първа четете тук

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu