Световното първенство по футбол през 2022 г. ще се проведе за първи път в арабска държава. Тази привилегия има Катар. Тя е предпочетена като домакин пред Австралия, Съединените щати, Южна Корея и Япония.

Мондиалът ще се проведе през зимата. Причината за това са изключително високите температури в Катар през лятото. Ще бъде официално открит на 21 ноември и ще продължи до 18 декември 2022 г.

Lusail iconic stadium

Най-големият стадион, който предстои да бъде изграден, е „Лусаил“, събиращ 86 000 зрители. Това ще бъде и мястото, където ще бъде официалната церемония по откриването и финалният мач на Световното първенство по футбол.

Стадионът е разработен от „Foster + Partners“ за кандидатурата на Катар за Световното първенство. Дизайнът беше представен на конференцията „Leaders in Football“ в Лондон през октомври 2010 г.

Строителството започна през 2015 г. и да бъде завършено през 2019 г. Стадионът е проектиран така, че да отразява наследството и културата на Катар. Вдлъбнатият екстериор на стадиона е вдъхновен от платната на традиционната лодка. Неговата площ е 223 000 кв. м.

Лусаил е нов град, който ще бъде изграден в близост до брега, на около 15 километра северно от столицата на Катар, Доха. Градът ще обхване над 35 километра, включително две яхтени пристанища, търговски зони, развлекателен район, жилищна зона, търговски центрове, две голф игрища, училища, медицински центрове и джамии. Градът ще осигури настаняване на около 250 000 души.

Стадионът „Лусаил“ е с овална форма. Водно пространство ще обгради зоната около него. Шест моста ще осигурят достъп до входовете за посетители.

Покривът на стадиона е проектиран във формата на седло. Източно-западната ориентация на съоръжението ще осигури засенчване на целия терен. Слънчевата енергия ще се използва за поддържане на идеални температурни условия в стадиона. Температурата вътре ще бъде 27 градуса в момент, когато температурата през деня навън ще бъде около 40 градуса.

Снимка: www.stadiumdb.com

Допълнителни съоръжения

Серия от малки сгради ще бъдат разположени извън стадиона. На периметъра на стадиона ще бъде построен хотел. Стадионът ще бъде добре свързан с директни пътища и нова линия на метрото със собствена станция.

Изпълнители

Архитектите „Foster + Partners“ си сътрудничат с няколко консултанти за дизайна на стадиона. В дизайна участва и Manica Architecture, специалист по спортна архитектура. Ландшафтен консултант е Place Dynamix.

URS Corporation ще отговаря за инженерната част, а RWDI ще подпомогне при изчисляването на динамика на сградите. Mace е компанията, която ще води управлението на строителството. Консултантът за разходите е Дейвис Лангдън, а Hyder Consulting е консултант по транспорт и инфраструктура.

Ras abu aboud stadium

За Световното първенство по футбол през 2022 г. Катар ще изгради и първият разглобяем стадион в света. Той ще носи името „Рас Абу Абуд“. Ще се състои от множество на брой модулни блокове. В блоковете ще се намират седалки, тоалетни, места за хранене. Ще бъде сглобен като комплект „Лего“.

Снимка: www.fenwickiribarren.com

Замислен от „Fenwick Iribarren Architects“, стадионът ще бъде домакин на няколко мача по време на първенството, включително на четвъртфинала и ще побира 40 000 зрители.

Радваме се, че сме част от проекта за Световната купа през 2022 г. и сме горди, че нашият дизайн на стадион „Рас Ау Абуд“ ще влезе в историята като първия подвижен и повторно използваем стадион.“, заявява Марк Фенуик, партньор на архитектите FI-A.

Стадион „Рас Ау Абуд“ ще създаде новаторски пример, който вероятно ще бъде последван от много други. Повече за сглобяемия стадион и начина на подреждане на модулните блокове, можете да видите в клипа:

Източник на клипа: Supreme Committee for Delivery & Legacy

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Дарина Андреева
Load More In Конструкции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

СИМВОЛ НА ЕДИНСТВОТО
Най-високата статуя в света

Индия е дом на голяма част от най-високите статуи в света. Издигайки се сред една от най-п…