Skip to main content
search

На 17-ти март нова група от 20 млади специалисти и студенти в областта на строителството и архитектурата се потопиха в дълбините на бизнеса и предприемачеството. През формата ги очакват 14 срещи с най-добрите специалисти, представители на най-успешните компании в сектора в България и по света.

Първата и основна стъпка към реалната работна среда е намирането на работа. За този важен и стресиращ за младия човек момент говори HR специалистът Мирослава Николова, управител на Human Capital Store – компания за подбор на кадри. Мирослава показа нагледно на участниците, чрез техните лични автобиографии, кое би накарало работодателя да ни покани на интервю и защо би захвърлил CV-то ни настрана.

Много често не си даваме сметка как малките детайли, като празните пространства в автобиографията, неправилната подредба на данни, неясният дизайн, неадекватната снимка или имейл тип cutekaty00@…. показват достатъчно за съответния кандидат, така че отсрещната страна да си състави негативно мнение. Съветът на Мирослава е да положим старание за CV-то и портфолиото си, защото “търсенето на работа е един вид работа”.

Може да прочетете повече за търсенето на работа в строителството и още любопитни теми за бранша в Блога на Stroijobs – платформа за търсене и предлагане на работа в сектора на строителството и архитектурата.

Когато успеем да си намерим работа, първото нещо, с което се сблъскваме, още преди задълженията на позицията ни, е екипът. На 21.03. за изкуството на екипната работа говори супер-тимът на HILTI, представен от Нели Запрянова, Александър Малинов, Цветелина Петкова, Борис Илиев и Велизара Кръстева. HILTI е компания за строителни машини от последно поколение и иновативни строителни технологии и софтуерни решения, които захранват световната строителна индустрия, включително някои от най-амбициозните инженерни подвизи по света. Екипът на HILTI умее да се справя с предизвикателствата на общуването в отбор и сподели своя опит по темата.

Какво представляват разнообразието и приобщаването в екипа?

Не съществува напълно еднороден екип от хора с едно и също мнение. Дори и да съществуваше такъв, той не би стигнал далеч със своите еднородни идеи. Тогава може би екип, съставен от крайно различни личности, ще постигне много високи резултати? Не е сигурно. Ключът към успеха на група хора с обща цел е да приветстват едновременно факторите, по които си приличат, и по които се различават. 

„… Не виждаме света такъв, какъвто е … виждаме го такъв, каквито сме самите ние …“ е основната пречка да не успяваме да приемем различията на другите и много често за това е виновен предразсъдъкът. Нашето възприятие играе ролята на филтър и влияе на нашите решения, и трябва да приемем, че всички имаме предразсъдъци, защото те могат да са неосъзнати. Какво можем да направим за да намалим влиянието им?

Част от ценните съвети на екипа на HILTI са:

  • разберете какво влияе на вашето мнение и решения;
  • разширете кръга от хора, с които се съветвате;
  • разширете знанията си относно различни групи хора;
  • работете върху промяна гледната си точка към по-обективна.

На 22.03. участниците се запознаха с екипа на БС Група Компании и темата “Предпроектно проучване. Пазар, конкуренция, технологии, цени.” Компанията предоставя иновативни решения в областта на строителството за безопасна, здравословна и комфортна среда на живот и оперира в няколко основни сегмента:

Строителство, инженеринг и управление на проекти с БС Конструкция;

Производство на строителни материали с Техногипс Про, Технопанел, Техносим, Фибран България;

Инвестиции, управление и развитие на недвижими имоти с БС Пропъртис; Ваканционни селища и туризъм с Пирин Голф и Кънтри Клуб, България Холидейс. Петър Калоянов (директор продажби в Техногипс Про) откри срещата и даде думата на своите колеги Тихомир Кралев, Неделин Василев и Емилия Петкова (ръководители на отделни направления в групата).

Темата беше ясно ориентирана към производствените сгради и логистичните центрове във връзка с финалния казус в Академия Лидерите. Лекторите засегнаха ключови въпроси като: размер и концентрация на пазара, прогноза на търсенето, покупка или наем, оптимални площи и приложения, устойчивост и екология, и още много други.

Пред участниците беше представен един от недостатъците на тези центрове – отдалечеността им от сърцето на града, което ги прави в известна степен непривлекателни за служителите. В кратка пауза за брейнсторминг обучаващите се предложиха множество иновативни решения, като най-много се открои зеленият отбор, базирал решението си на покриването на нуждите по пирамидата на Маслоу.

 

 

 

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu