Луксозният хотел „ Рузвелт“, намиращ се на 45-то авеню в сърцето на нюйоркският квартал „Манхатън“, затваря врати на 31-ви октомври. Настоящите му собственици – Pakistan International Airlines, обявиха по-рано този месец, че поради финансови затруднения, породени от глобалната пандемична обстановка, трябва да преустановят посрещането на гости за неопределено време.

Историята на хотела

Хотелът, проектиран в чест на 26-тия президент на САЩ – Теодор Рузвелт, отваря за първи път врати на 22 септември 1924 година. Негов архитект е George B. Post, който получава своето образование в Академията за изящни изкуства в Париж. Принципите, заложени от Академията, са предимно в стила на френския неокласицизъм. Тя има огромно влияние върху американската архитектура, тъй като там са се обучавали немалък брой американски архитекти.

На снимката можете да видите редицата от витрини, която опава сградата на приземния етаж. / Снимка: Google Images

Сумата, необходима за построяването на хотела, е 12 милиона долара, което се равнява на близо 180 милиона долара в момента. Хотел „Рузвелт“ e първият в американската архитектура, който притежава витрини по страничните си фасади вместо типичните барове. Освен това хотелът за известно време е бил свързан чрез подземен пасаж до влаковата станция Grand Central Terminal.

Терасата на покрива на хотела. / Снимка: Google Images

Хотелът сменя няколко собственици до 1979 година, когато бива закупен от Pakistan International Airlines, които влагат в реновирането на хотела близо 80 милиона щатски долара. Сградата се състои от 1025 стаи, а на последния етаж се намира президентският апартамент с площ 360 кв. м. Хотелът помещава и две огромни бални зали, 17 големи стаи за бизнес срещи и събития, зони за експозиции, хранене, фитнес и релакс.

Емблематични моменти

На 3 октомври 1929 година джаз изпълнителят Гай Ломбардо и неговият бенд изнасят шоу за първи път в The Roosevelt Grill, което в последствие с превръща в традиция, продължила през следващите 30 години. Именно на това събитие те изпълняват емблематичната “Auld Lang Syne”, която се асоциира с новогодишните празненства в хотела.

Централното фоайе, което всяка зима приютява огромно украсено коледно дърво. / Снимка: Google Images

През 1948 година хотелът се превръща в предизборен щаб за губернатора Томас Дюи, който погрешно обявява, че е победил своя опонент Хари Труман. Вестникът The Chicago Tribune дори отразил събитието на заглавната страница на изданието на следващата сутрин.

Една от залите за официални събития. / Снимка: Google Images

По време на феминистките движения през 60-те години на 20-ти век баровете в хотела отказвали да допускат жени. Това се променило едва след въвеждането на ново законодателство през 1970 година, но въпреки това заведенията останали със статут на частни клубове.

Камера. Екшън!

Хотел „ Рузвелт“ се оказва и привлекателна локация за различни филмови продукции. Тук са заснети над дузина заглавия като „Камериерка в Манхатън”, „Мъже в черно“ , Malcolm X – разказващ за историята на едноименният американски активист с африкански проиход, „Уол Стрийт“ и много други.

Кадър от филма „Ирландецът“ с режисьор емблематичния Мартин Скорсезе. /Снимка: Google Images

През изминалата 2019 година пък хотелът бе снимачна площадка за Робърт Де Ниро и Ал Пачино, които си партнираха в „Ирландецът“, режисиран от Мартин Скорсезе.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Антарктическите станции и тяхната архитектура
Да живееш в изолация целогодишно

Всички ние станахме част от невиждано досега явление – екстремна изолация в контекста на д…