Skip to main content
search

Разговаряме с Хюсеин Йеменджиев, основател на ENOVA H2O – компанията, която спечели тазгодишната надпревара за социално предприемачество Chivas Venture на местно ниво. Екипът на компанията ще представи България на големия финал през юни, когато ще се изправи срещу стартъпи от още 25 държави и ще се бори за част от наградния фонд в размер на 1 млн. долара.

  • ENOVA H2O спечели местната надпревара на Chivas Venture и ще се бори за големия приз през юни. Как се роди идеята за компанията?

ЕНОВА е компания, която стартира от изследователската лаборатория. Тя е резултат от нашето търсене на най-пряк път между науката и индустрия, а също и ежедневния живот на всеки един от нас. Предприемачеството се оказа най-ефективният инструмент в този смисъл.

  • Какво всъщност различава подхода на ENOVA H2O от досегашните начини за изследване на водата?

Няколко са компонентите, които отличават нашият продукт от съществуващите алтернативи. На първо място, това са разработените от нас, специфично за това приложение, биосензори. Те са способни да открият органичните замърсители във водите за секунди. За сравнение – на конвенционалният подход за анализ на БПК са му нужни 5 дни.

Освен това, ние сме „опаковали“ всичко това в един компактен и автономен краен продукт с редица  „умни“ функции като GPS етикетиране на всяко измерване и бързо споделяне на получените резултати. Така можете да правите анализи когато и където е нужно без да се транспортират проби до специализирана лаборатория.

  • Какви са целите на проекта?

Целите ни са разделени на две групи. Разбира се искаме добра пазарна реализация и развитие като компания, но освен това, нашата по-далечна амбиция да създадем качествено нови подходи при мониторинга качеството на водите, и по този начин

Да имаме принос към опазването на природното и човешкото здраве.

Пилотни пазари за нас са пречиствателните станции за отпадъчни води, често стопанисвани от ВиК операторите, лабораториите за анализ на води, предприятия на добиваната и преработвателната промишленост, които се нуждата от анализ на води и  НПО с активност в сферата на екологията.

Изображение: ENOVA | Twitter

  • Трудно ли беше да започнете? Какво ще посъветвате младите предприемачи, които също искат да започнат нещо ново?

Всяко начало е трудно, но и вълнуващо.

Срещата с всяко предизвикателство е и потенциална среща с нови хора и решения. Голяма помощ за нас в този период беше програмата за подпомагане на предприемачеството на Европейският институт за иновации и технологии ЕIT-Climacteric Accelerator, реализиран у нас в сътрудничество с Клийнтех България.

Съветът ми към всеки, който има страхотна идея за света, в който живеем е да потърси възможностите, които предоставят подобни инструменти насочени към „зелени“ стартиращи бизнеси.

Снимка: ENOVA | Twitter

  • Какво следва оттук нататък? Какви са следващите предизвикателства?

Предизвикателствата тепърва започват. Вече имаме пазарна валидация и първи продажби. От нас сега се очаква да издигнем и мащабираме бизнес модела и процесите си на едно наистина професионално ниво, което би гарантирало на потребителите на нашият продукт безпроблемна работа.

Работим по възможностите за разширяване на екипа и на производственият си капацитет. Търсенията са в посока разработване на нови бизнес модели и услуги, насочени в по-голяма степен и към обществеността, а не само към индустрията.

Екипът на stroiinfo пожелава успех на ENOVA H2O в международната надпревара!

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu