Skip to main content
search

Срещаме се с арх. Мирон Мутяба, старши дизайнер в световноизвестното студио Zaha Hadid Architects, след неговата лекция, част от ETEM Façade Conference 2019. В нея той подробно ни представи работата на студиото по 160-метровия Morpheus Hotel в Макао, Китай.

Разказа ни за работата с данни, която води до висока ефективност, за дизайна на хотела като порта и за постигането на впечатляващата фасадна обвивка. Редом с вдъхновяващите концепции, арх. Мутяба говори и за предимствата на параметричния дизайн – скорост, прецизност и елиминиране на човешката грешка.

Ние обаче искахме да научим повече за неговата връзка с архитектурата и неговата гледна точка относно фасадите. В една от почивките по време на конференцията успяваме да му зададем няколко въпроса, отговорите на които искаме да споделим с вас, нашите читатели:

  • Арх. Мутяба, какво Ви вдъхнови да се насочите към фасадното проектиране?

Фасадният дизайн е въпрос на перспектива. Това, което трябва да направиш, е да свържеш точките. Когато започнах да развивам интереса си в изчислителния и параметричния дизайн, той всъщност сам ме поведе към фасадите. Може да се каже, че това не беше дестинация. Беше пътешествие, което се насочваше към и впоследствие доведе до проектирането и конструирането на фасади. Те са лицето на архитектурата и вероятно затова им отделяме толкова много внимание. Освен и на интериора, разбира се, който е еднакво важен.

© Ivan Dupont

  • Кои са най-важните аспекти при проектирането на сградната обвивка?

Всичко. Буквално всичко. От концепцията до важните аспекти като напасването на елементите. Всички те водят по пътя към бъдещето.

„Начинът да работим ефективно е да разбираме ограниченията.“

Това също ни води до успешния дизайн и успешното изпълнение.

  • Как работата Ви по фасадни обвивки в световноизвестното студио Zaha Hadid Architects е повлияла на Вашия подход към архитектурата?

Мисля, че тези две неща си влияят взаимно едно на друго. Атмосферата в тази среда дава ефект върху твоя подход към архитектурата. Едновременно с това той повлиява на архитектурата, която е генерирана чрез този процес, както и на самото студио.

„Наистина е вдъхновяващо да създаваш продукт, който стимулира проучването, развитието и академичното мислене.“

© Virgile Simon Bertrand

  • Какво е Вашето послание към развиващите се млади архитекти?

Бих казал „Последвайте страстта си.“, но това би бил един клиширан отговор. Бих го перифразирал просто в:

„Работете над силните си страни.“

Това е малко или повече едно и също нещо. То е това, което те води напред най-много от всичко останало.

Екипът на SROIINFO благодари на ЕТЕМ за възможността за отразяване на събитието и за възможността да се срещнем с арх. Мутяба от Zaha Hadid Architects.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu