Skip to main content
search

Мухълът вирее добре на влажни места в затворена среда, Освен по усойни мазета и гаражи, често пъти си проправя път и към обитаеми пространства. Запазеното му място не е само в стари сгради. Мухълът е упорит – лесно ще си намери път дори и в новия ви дом, ако му поднесете необходимите условия. Запитахме се какво точно е той, как се появява и как да се отървем от него веднъж завинаги…

Какво е мухъл?

Мухълът обхваща разнородна група гъби, които се разпространяват чрез освобождаване на милиони спори във въздуха. Попадайки на подходящи условия, те се развиват и формират мицел. Развиват се много видове мухъл, част от които са токсични.

Мухълът не е просто грозни петна по стените.

Той крие реална опасност за нашето здраве. Ако дълго време живеем под такова въздействие, той може да се превърне в алерген, причинител на алергии, астма и други респираторни заболявания.

Добрата новина е, че всеки може да се отърве от мухъла.

Трябва да се има предвид обаче, че веднъж премахнат, той пак може да се появи. Същото е като със здравословните проблеми, които терзаят всеки човек – ако не премахнеш причинителя, не можеш устойчиво да си осигуриш защита.

А откъде изобщо се е появил?

Причините за плъзването на мухъла са комплексни. Оказва се, че слабите места във вашия дом се появяват далеч по-назад във времето. Отговорността е разпределена между архитекта, строителя и поддръжката на жилището във времето.

Мухълът вирее най-добре на влажни места и там, където липсва циркулация на въздуха. Основният причинител на нежелана влага в дома по отношение на конструкцията са термомостовете. Ние знаем само най-основното за мухъла, затова се доверяваме на специалистите, от които черпим повече факти. Бриджит Бехербахер е енергиен консултант от Energie Tirol, микробиолог и сертифициран експерт в областта на мухъла. Тя споделя, че острите ъгли и конзолните елементи в архитектурния облик на сградата могат да благоприятстват развитието на плесен.

Виновници могат да бъдат също пукнатини по стените или просмукана влага от почвата. Издайник на слабите места е конденз, образуван по студени стени и прозорци, ъгли, первази. Растежът на плесени под прозореца при подобни сигнали е неизбежен.

Също така, проверете за скрити течове. Не е нужно мухълът да е пред очите ни, за да съществува – може да се крие зад тапетите, под окачения таван или в тръбите на климатиците.

Фанатичното уплътняване на дома обаче е нож с две остриета.

Съществува рискът да блокираме постоянната вентилация на дома. „Дишането“ на дома се постига и с избора на строителни материали, които позволяват дифузия на водните пари. Но дори и конструкцията на сградата да отговаря на изброените параметри, обитателите и ежедневните дейности отделят огромно количество влага. Сушенето на прането вътре в жилището, готвенето, недостатъчното проветряване, отглеждането на растения и неравномерната температура на помещенията са сред основните фактори, които допринасят за това. Дори когато дишаме, образуваме пари.

“Ако не се планира комфортна жилищна вентилация, която да работи денонощно, влагата, която възниква в процеса на обитаване на дома, не може да бъде отстранена, тъй като не може да се разчита на локални смукателни системи, които не работят постоянно. Влагата, за разлика от тях, я има в дома ни постоянно. Затова са необходими и постоянни мерки за нейното отстраняване”, споделя Бриджит Тасенбахер. Остава да се запитаме

Разполагаме ли с ефективна вентилация у дома?

Какви бързи мерки можем да вземем?

Колкото по-дълго чакате, толкова по-времеемки и скъпо струващи ще бъдат мерките за отстраняването му. Здравословни проблеми може и да не се появят на пръв поглед, но човешкият организъм помни и натрупва нежеланите въздействия.

Идентифицирайте и „излекувайте“ причинителя.

Инспекцията следва да започне с откриване и премахване на течове, почистване на филтрите на климатика,  ремонт на слабите места на жилището и поддръжка на конструкциите. Но какво правим с невидимите източници на влага?

Прекарваме над 90% от времето си на закрито. Нямаме значителен контрол над средата в офиса, но можем да държим под контрол нашия дом. Ефикасно решение е постоянната комфортна жилищна вентилация, която рекуперира влагата до 90%, спасява от мухъл и следи и поддържа качеството на въздуха в дома със специални сензори. Тя непрекъснато подава свеж пресен въздух, при това напълно автоматизирано, денонощно и без течения и шум.

Научете повече за комфортната жилищна вентилация.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu