Skip to main content
search

Разговаряме с арх. Бранимир Брозиг, управител на IRchitect, и Елена Николова, съосновател на ESCREOДвете компании създават Енциклопедията на съвременния офис, която бе публикувана съвсем наскоро. Авторите ни дават поглед отблизо за това какво представлява книгата и как може да ни послужи.

  • Какво ви провокира да създадете Енциклопедия на съвременния офис?

Бранимир: С приятелите ни от ESCREO си говорим за създаването на тази книга от поне година. В работата си разработваме офисите на най-иновативните компании. Те са на ръба на вълната и притежават най-острата и ясна визия към бъдещето. Едно нещо обединява тези компании – те поставят служителите на първо място и работната среда е сред основните фактори, отразяващи този приоритет.

Забелязахме, че има редица модели, които се повтарят при повечето компании.

Има правила, които могат да направят всеки офис по-добър. Решихме да ги опишем в книга – за да достигнат до повече хора и да направят повече хора по-щастливи на работното им място.

  • За кого е полезна тя?

Елена:

Книгата е насочена към служители в компании, които имат желанието и ресурсите да влияят на средата в офиса.

В зависимост от големината на офиса, позицията може да бъде различна – от фасилити мениджър, маркетинг, HR, офис администратор до хора на ръководни позиции, основатели на компании и т.н.

Изключително подходяща е за малки компании/стартъпи , които невинаги имат финансовата възможност, а и време да инвестират в създаване на добра работна среда.

Резултатите от играта на джага в офиса на PDS се записват на стената.

  • Кои са тенденциите в съвременните офис пространства, които все още не са популярни у нас?

Бранимир: Икономиката през последните 20 години претърпява драматични промени. Офисната работа от миналото включва огромно количество рутинни и повтаряеми задачи, които неквалифицирани работници могат да извършват ежедневно. Днес компютрите агресивно завладяват този тип работа.

Икономиката на бъдещето се движи в ясна посока.

Виждаме, че колкото и важни да са компютрите и изкуственият интелект, тенденцията е хората да продължават да са незаменими в някои задачи – тези, които изискват креативно и критично мислене, импровизация, интердисциплинарни умения и опит. За да сме ефективни в такъв тип работа, ни е нужна спокойна среда, която да повишава креативността и концентрацията ни. Има редица мерки в тази посока, които като архитекти взимаме  – започвайки от разпределението, цветовете и акустичната среда, стигайки до създаването на възможност за контакти с други работници, промяна на средата и позата за работа, опция за почивка. Това са процеси, които добре планираният офис фасилитира.

  • Може ли работното място да бъде приятно място и как дизайнът спомага за това?

Бранимир: Офисът на съвремието трябва да е приятно място. Компаниите се конкурират за най-добрите кадри и размерът на заплатата често не е единственият фактор при избора на следващ работодател. Офисната среда е едно от нещата, които влияят в такова решение и накланят везните в една или друга посока.

Офисът на Effortel в подпокривно пространство.

Разбира се, въпросът дали офисът е приятно място има два аспекта:

  1. Офисът трябва да ни помага да работим по-добре, да ни предоставя перфектните физически условия за работа: светлината да е равномерна и приятна, да не е шумно и разсейванията да са рядкост. Столовете и бюрата да са удобни, така че лесно да се концентрираме и да вършим ефективна работа.
  2. Втората група условия ще ни накарат да се чувстваме приятно и уютно на работното си място. Присъствието на зеленина, възможността да починем, хубави мебели и цветове ще създадат впечатлението, че на работодателя „му пука“ за служителите и че „работенето“ не е досадно задължение за делниците.

Един добър пример е проектът ни в Bulpros.

Офисът на Bulpros

  • Какви са добрите примери, които можете да дадете в реализациите на съвременни офис пространства?

Елена: Добрите примери винаги са комплексни – обикновено е сбор от много работа на различни продукти, които интелигентно са обединени в офис пространството с център човекът. Много често, в стремежа си да създадем най-иновативното място, забравяме, че екипите и хората правят едно място смислено.

Ако не създадеш модела, по който хората си сътрудничат, не си свършил нищо.

Стената за SCRUM срещи на ITCE

Може да поставиш най-новата техника, да купиш най-скъпите джаджи за продуктивност, но ако не създадеш модела, по който хората си сътрудничат помежду си чрез всички тези технологии, не си свършил нищо.

Затова и най-любимите ни проекти са тези, които органично правят нещата да се случват. Така например ITCE използва стените си за най-яките SCRUM срещи, PDS играят джаги и записват резултатите на стената, a пък Effortel оползотворяват таванско ъглово пространство в място за писане.

Вземете своята „Енциклопедия на съвременния офис“ напълно безплатно от тук.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu