• Получили сте магистърска степен по две специалности – „ПГС“ и „Мениджмънт и право в инженеринговата дейност“. Какво най-ценно Ви даде образованието в университета?

Инженеринговите специалности изискват голямо натоварване и по естествен начин възпитават дисциплина, отговорност, организираност. Завършването на две специалности ми даде способността да виждам от две страни строителството като процес – от едната страна, чисто технически, а от другата страна – силите, които стоят зад икономическата логика. Това до голяма степен оформи и бъдещето ми развитие в професията.

  • Какво пропусна да Ви научи формалното образование, а разбрахте впоследствие?

По времето, когато аз завършвах своето образование, липсваше т. нар. практическа насоченост. Университетът дава изключително добра теоретична подготовка, но мисля, че и в момента тази връзка с реалността липсва. Това е изключително трудно за младия човек, който напуска университета, тъй като той се сблъсква с една тотално непозната среда, демотивира се, обърква се, това пречи също така на неговата професионална ориентация в сферата на строителството. Навремето тази практика се подкрепяше от практическите обучения на строежите. В момента тази задача не може само да се реши от университета и бизнесът би трябвало да поеме своята част от тази отговорност.

  • Имате над 20 години опит в продажбите. Кои са най-важните аспекти на успешната търговия?

Ако говорим за продажбата на строителни материали, самият процес по взимането на решение е изключително трудоемък. Строителната фирма или крайният клиент, който иска да построи сам собствен дом отделя голямо внимание и време, за да проучи и за да може да вземе точното решение. От наша страна, като хора, които консултират и продават, съществено значение има как ние ще изпълним самата продажба – дали ще изпълним абсолютно всички очаквания и условия, които ние сме поели като ангажименти. Така при следващите покупки повишаваме доверието на нашите клиенти и това ни прави много по-успешни.

  • На какво държите да научите екипа си в процеса на работа?

Въпреки че сферата на строителството е сравнително консервативна, наблюдаваме, че в днешни дни тук доста бързо, доста динамично е развитието и промените, което налага всеки един от участниците непрестанно да повишава своята квалификация и да се образова. Това важи и за нас като хора, които доставят нови материали или услуги за строителния пазар. От друга страна, това динамично развитие налага много тясно и прецизно следене на динамиката на пазара. Това обуславя прилагането на стратегията, тя трябва винаги да се адаптира. Няма универсални решения. Трябва да познаваш твоя пазар, твоята логика. България, дори и като малка страна, има доста големи различия в съответните региони.

  • Къде се крият тънкостите на мениджмънта – талант или придобито умение е ръководенето на екип?

Аз не мисля, че тук трябва да избираме едното или другото. Обикновено в началото, когато започваш, ти разчиташ на твоите силни страни, но постепенно разбираш, че на теб ти е необходим пълният спектър от умения, за да можеш добре да управляваш хората и да ръководиш твоя екип. Тогава вече след годините опит и непрестанно развитие и образование можем да говорим вече за талант, чак тогава, когато можеш вече да напипаш тънкостите в управлението.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Личности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Победителите във Фасада на годината 2020-2021
Баумит награди най-красивите фасади

За 16-ти път Баумит проведе конкурса „Фасада на годината“ и отличи най-заслужи…