Етнографският музей в Пловдив се разполага в една от най-красивите къщи в стария град, а именно тази на Куюмджиоглу. При фасадна реставрация на сградата през 2017 г. се откриват останки от стара турска баня, която е съществувала на мястото преди градежа на къщата. Две години след откритието музеят в Пловдив се подготвя официално да представи пред широка публика експонираните структури от хамама. Събитието ще се случи на 26 февруари в двора на къщата на Куюмджиоглу.

Кадър от руините на стария хамам. Снимка: www.plovdivnews.bg

Каква е историята на къщата на Етнографския музей?

Куюмджиевата къща е един от шедьоврите на възрожденската архитектура в стария град и е един от най-богатите и днес запазени примери на стила в страната. Типичен представител е на симетричната пловдивска къща от времето си, като този похват може да бъде наблюдаван и в съседните имоти. Разполага с един от най-красивите богато озеленени дворове, които предлагат прекрасна атмосфера и с усещането си притегля множество туристи и посетители.

Къщата и дворът. Снимка: www.bestbgtrips.com

Изградена е през 1847 г. за търговеца Аргир Куюмджиоглу от майстор Хаджи Георги.

Има специфична богата орнаментика в украшенията, главният вход е подчертан от портик, оформен от издадения салон на втория етаж. Източната фасада на къщата е стъпила върху старата крепостна стена и е неразделна част от ансамбъла на Хисар капия.

Впоследствие сградата има множество разнообразни функции, докато през 1930 г. е откупена от тютюневия търговец Антонио Коларо. През 1938 г. Пловдивската община и Министерството на народното просвещение подписват протокол за създаване на oбщинска къща-музей.

Хисар Капия. Снимка: www.opoznai.bg

Днес в Куюмджиевата къща се помещава Етнографският музей, чиято експозиция цели да покаже богатата култура на пловдивския край. Там са събрани над 40 хиляди образци от региона от различни исторически периоди. Днес към колекцията се добавя и недвижима ценност, която е поредното доказателство за множеството исторически слоеве в един от най-красивите и културно богати градове в България.

Какво представлява новото откритие?

След като музейното ръководство научава за съществуването на още един архитектурен слой в основите на къщата, започват подробни проучвания на руините. Те показват, че по време на изграждането на възрожденската къща хамамът вече е бил полуразрушен, а майсторите умело използват основите като над тях доизграждат част от новата структура.

Как са изглеждали останките, когато са открити. Снимка: www.plovdiv24.bg

На мястото са идентифицирани три отделни помещения от банята, които са разположени последователно. Хамамът всъщност е вид продължение на гръцко-римските бани от древността. Думата произлиза от арабски и означава „стоплям“, „загрявам“, „горещ съм“, а в по-късни значения и „къпя се“.

След официалното откриване в Етнографския музей посетителите и туристите ще могат да се запознаят с още една част от миналото на Пловдив. Историята на древния град става визуализирана по интересен начин в богатото напластяване в Куюмджиевата къща – Хисар Капия, днес оцеляла с римски основи и средновековен градеж; традиционна баня от османския период и уникална българска възрожденска архитектура.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Кратка история на българския балкон
Балконът: От чардака до остроумните усвоявания

Снимки на корицата – Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia Вчера в социалните мрежи…