Медицинският университет в София е  най-старото училище за висше медицинско образование в България и едно от най-реномираните в областта у нас. През изминалата година стана ясно, че управата на МУ-София планира разширяване на материалната база на учебното заведение и откриване на нова учебна сграда. Тя ще се намира в двора на бившата Медицинска академия, в близост дo Maйчин дoм и дo нoвия блoĸ нa УMБAЛ “Cв. Eĸaтepинa”.

Историята на Медицински университет София

Болница „Княз Александър I“ (днес Александровска болница) е една от първите бази за обучение по медицина у нас |  Архивен кадър от фонда на Музей за история на София

МУ в София води историята си от основаването на Медицинския факултет в състава на Софийския университет през 1917 г. Това става чрез приемането на закон от Народното събрание. Година по-късно, през 1918г., е открита първата учебна година и в новооснования факултет е изнесена и първата лекция пред обучаващите се в него. През 1950г. след обсъждане в Народното събрание се приема отделянето на Медицинския факултет към СУ като самостоятелно висше учебно заведение под името Медицинска академия (МА).

Предклиничен учебен център – бившата Първа мъжка гимназия на ул. Дунав 2 в София | Архивен кадър от фонда на Музей за история на София

Оттогава зданието претърпява бурно развитие с периоди на възходи и падения, като до днес университета е бил ръководен от 16 различни ректора. През годините от 1950г. насам се изменят и болниците и сградите, в  които са се помещавали различни факултети и ръководни органи на университета. Днес МУ-София разполага с добра база, но все пак през 2019г. е взето решението за необходимото й разширяване.

Архивен кадър от фонда на Музей за история на София

Обявяване на конкурс за нова сграда на МУ София

През 2019 г. ръководството на Медицинския университет в София обяви

открит конкурс за идеен архитектурен  проект за шестетажна учебно-административна сграда.

Според проектното задание сградата трябва да помещава Ректората, Деканатите на Медицинския факултет и на Факултета по обществено здраве към МУ-София, аула, катедри, лаборатории, конгресен център, учебни зали за лекции и семинари, кабинети, симулационен център, библиотека, подземен гараж и др.

Официалното информационно табли за обявения конкурс за Нова сграда към материалната база на МУ София.

Предвиденото за целта място се намира в близост до Майчин дом и предполага развитието на сграда със застроена площ от над 5500 кв.м. и РЗП от около 28 000 кв.м. Предвиждат се и зони за обществено обслужване, които да бъдат независими от университета, като спортен център, стол-ресторант, кафенета и др.

Обсъждане на проектите и резултати от конкурса

Официалното представяне на резултатите от провелия се конкурс. Изложбата бе проведена в пространството между Министерски съвет и Президентството.

В началото на юли от Ректората на МУ София насрочват дата за анонсиране на победителите от провелия се конкурс. В развитието на идеен проект на новата сграда на Медицинския университет се включват редица известни архитектурни проектантски студия от България и чужбина. От организаторите на конкурса коментират, че задачата за избор на победител е била изключително сложна. Те споделят също, че най-голямото предизвикателство пред проектантите е била организацията на технологичния процес вътре в сградата, както и комплексната й функционалност. Въпреки това предадените проекти са на изключително високо ниво.

Победителите в конкурса са студио „Тилев Архитекти“. Чрез класирането си на първо място, те получават парична награда и правото да разработят технически проект за изпълнението на новата учебно-административна сграда на МУ-София.

След проведени обсъждания на заседания на авторитетното жури за финалния етап са класирани седем проекта.  Участниците, заемащи първите три места, получават парични награди. Академичният съвет на МУ-София ги осигурява от наследството на прочутия лекар д-р Андрей Георгиев. Първото място е отредено за „Tилeв apxитeĸти“ ООД, второто място е за „Apxитeĸтoниĸa cтyдиo“, а третото е за проекта на фирма „ДЕЛИНЕАР”.

По време на изложбата на класираните на финала проекти, бяха показани 7 от най-добрите разработки.

И трите решения предлагат отлични функционални решения за целите на сградата, добра технология за изпълнение и модерен външен вид, достоен за съвременно висше учебно заведение от най-висок клас.

Новооткрита изложба на проектите-финалисти от обявения конкурс за нова сграда на МУ София

В началото на февруари 2020г. МУ София организира тържествена изложба на проектите, заели челни места в класирането. Общественото представяне се състоя в пространството на „Ларгото” между Министерски съвет и Президентството.

Макет на проекта на студио „Тилев Архитекти“. Проектът, оценен като най-добър в конкурса, се отличава с обособения вътрешен двор и добрата връзка с природната среда и околните сгради.

В същото време, от началото на април тази година, макети на проектите-финалисти могат да бъдат видени в настоящата сграда на Ректората. Академичният съвет на университета взема това решение, за да може да представи проектите пред обучаващите се и преподавателите по най-лесния за възприемане начин – чрез детайлно изготвени мащабно омалени физически модели на сградите. 

Проектът, заемащ трето място в конкурса, е изготвен от студио „ДЕЛИНЕАР“

Предстои да се установи графикът, по който ще протече строителния процес на новата сграда от базата на университета. Дотогава всеки желаещ ще може да посети временната изложба и да се запознае детайлно с проектите от конкурса.

Макетът на сградата, проектирана от „Apxитeĸтoниĸa cтyдиo“ и заемащ второ място.

Добрата академична среда и високите стандарти за обучение са ключови компоненти за подготовка на добри медицински кадри. Чрез подобряването и разширяването на материалната база на Медицински университет в София се цели именно това –

повишаването на качеството на образованието и комфорта на обучаващите се млади медици.

В момент на глобална пандемия, днес ние оценяваме още повече необходимостта от висококвалифицирани кадри в системата на здравеопазването. Медицинският университет в София е едно от най-подходящите места за получаване на добро медицинско образование не само у нас, но и на Балканите. Оттам излизат професионалистите, които се борят за здравето и животите ни..

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…