Skip to main content
search

Еднодневно предизвикателство, Workshop – Creative & Design, посвети студенти и млади специалисти по архитектура, инженерство и дизайн в тънкостите на творческия процес. Събитието, което събра близо 100 души в сградата на Американския университет в Студентски град тази събота, бе организирано от Хобеликс. Програмата включваше четири работилници, чрез които участниците получиха ноу-хау от практикуващи професионалисти.

ALL in Studio отправиха предизвикателство за планирането на интериорен проект

Арх. Павел Янев от ALL in Studio представи на участниците работата на компанията и им разказа за проблемите, които срещат съвременните архитекти. Той сподели за това какви са трудностите на един проект, какво представлява комуникацията с клиента и какви са важните стъпки. Казусът бе изготвянето на бюджет, план за действие и контрол над проектирането и изпълнението на интериорен проект. След работа по групи, участниците представиха своите решения.

„Ако в началото имах и 5% от знанията, които представихте, сега щях да съм милионер“.

Заключи Янев след разгледаните предложения. Той посъветва участниците винаги да започват проекта си с най-времеемките задачи, защото на практика „никога не остава време за дизайн“.

Иво Петров архитекти потърсиха визия за града на бъдещето

Екипът на Иво Петров архитекти начело с Виктория Лазарова, team coach на екипа, представиха няколко проекта на компанията. Те разказаха за начина на работа и възможностите за растеж на служителите в студиото.

Екипът на компанията отправи към участниците предизвикателство за проектирането на града на бъдещето: През 2050 г. Световната организация за подобряването на качеството на живота на световното население иска да изгради два нови града – Сух град и Воден град, които да бъдат разделени на специфични райони. Така участниците се разделиха на два екипа, във всеки от който имаше общински кметове на различните зони.

Отборите представиха два големи макета, чрез които разказаха за идеите си. Победител бе Водният град, а Иво Петров архитекти поздравиха всички участници за блестящото им представяне.

REDVERTEX разказаха за тънкостите на архитектурната визуализация

Димитър Рашков, Ралица Карменлийска, Кубрат Томов, Христо Ризов и Ива Русева от REDVERTEX, практикуващата в световен мащаб компания за архитектурни визуализации, разказаха за работата на фирмата. След краткото представяне, те поставиха задачата за направата на архитектурен колаж по ключови думи. Всеки от екипите трябваше да направи проучване за това какво се иска като краен резултат, а в подадените картинки имаше и такива, които могат да ги подведат.

Така екипите прекараха почти час в изрязване и подреждане на колажи, които след това представиха. Като най-добри се отличиха колажите на белия и оранжевия отбор. Те заслужено си спечелиха посещение на иновативния офис на REDVERTEX, придружено с различни изненади.

NIDO потърсиха решение за обзавеждането на двуетажна къща

Йордан Абаджиев, управител на мебелната компания NIDO зададе на участниците казус да предложат решение за обзавеждане на двуетажна къща за четиричленно семейство, за целогодишно обитаване. В ограничено време, участниците трябваше да разработят разпределение, детайлно решение на кухнята и стълбата, както и да изберат материали за интериора на сградата. Визията си трябваше да представят и чрез така наречения mood board (идеен колаж).

Екипите разработиха различни решения, а като най-добър беше отличен проектът на лилавия отбор. NIDO наградиха участниците за доброто им представяне и поздравиха всички за добрата работа. Йордан Абаджиев завърши с думите:

„Благодаря ви! Върнахте вярата ми в бъдещите специалисти на България!“

Ограниченото време и креативните задачи вдъхновиха участниците и им показаха, че творческият процес често е много по-кратък от това, което ни се иска. Въпреки това, екипите бяха целеустремени и решителни да докажат уменията си, дори и без да имат много опит от практиката.

Очакваме ви на следващия и последен за тази учебна година workshop на 4-ти април, който ще бъде на най-актуалната тема в сферата, а именно – дигиталната революция в строителството. В него ще вземат участие PERI, Nemetschek, CoBuilder и Acherno. Очаквайте повече информация съвсем скоро!

 

Снимки: Карина Дикова

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu