Ежегодно мебелното изложение Salone del Mobile събира стотици хиляди любители на дизайна, архитектурата и строителството в сърцето на Италия – Милано. Изложението се е превърнало в символ на модерното обзавеждане и синоним на новаторските интериорни решения, като посетители се стичат от целия свят, за да разберат какви са последните тенденции при интериорния дизайн. Еволюирало от малък панаир до културен феномен, днес то е застрашено от потенциален провал. Причината? Стремглавото нарастване на нови заразени с върлуващия в момента на територията на Италия Коронавирус.

Изложителите са разнообразни и многобройни

Появилият се към края на 2019г. в китайската провинция Ухан нов вид Коронавирус, именуван от експертите на Световната здравна организация като 2019-nCoV, наскоро излезе от пределите на континентален Китай. Доскоро в Европа имаше единствено отделни случаи на проява на заразата. От броени дни обаче се наблюдава истински бум на нови пациенти със сходни симптоми в Северна Италия, като потвърдените чрез кръвни тестове до момента заразени са над 200. Именно районът около Милано е най-тежко засегнат и е смятан за огнище на заразата в Ломбардия.

Имайки предвид тези съображения и за да предотвратят както потенциално разпространение на новия вирус, италианските власти въведоха силни ограничения във връзка с мобилността и влизането и напускането на Ломбардия. Това, от своя страна, обрича туристическия и културен център Милано на невиждан досега отлив на туристи. Поради тази причина организаторите на MIDO , най-голямото модно събитие в света за очила, обявиха, че отлагат своето юбилейно събитие през 2020г.. 50-ото издание на модния панаир трябваше да се проведе от 29 февруари до 2 март в Rho Fiera Milano – същото експозиционно място, което е ежегоден  домакин на Salone del Mobile.

Rho FIera – едно от най-известните панаирни пространства в света

Преди два дни организаторите на мебелното изложение заявиха, че в момента обсъждат плана си за действие в тази кризисна ситуация. Те коментираха още, че няма яснота дали панаира ще се проведе или не, както и дали той ще бъде просто изместен във времето, или напълно отменен. Миналата седмица италианският търговски орган  Confapi Matera, както и други организации в бизнеса призоваха организаторите да преустановят планираните прояви. Вероятността от икономически провал на изложението и, респективно – огромни загуби за изложителите е почти сигурна, коментираха специалисти. Психологическата нагласа на хората би била негативна, дори да се спре разпространението на заразата, като това би превърнало изложението в нерентабилно, добавиха още те.

Salone del Mobile се счита за най-важния панаир на мебели в света и се провежда ежегодно в модната столица Милано. Изданието през 2020 г. трябваше да се проведе от 21 до 26 април. Днес официално бе съобщено, че

Salone del Mobile ще се състои от 16 до 21 юни.

Миналата година то събра над 380 000 посетители от над 181 страни от цял свят, като това превърна Милано в средище на ценителите на дизайна. От всички 2418 изложители, близо 35% са чуждестранни компании. Всяка година посетителите са изключително разнообразни – от обикновени хора, интересуващи се от любопитство, до световноизвестни светила в областта на архитектурата, интериорния дизайн и производството, а също и голям брой знаменитости.

Изложението събира посетители от цял свят

Други засегнати от вируса събития в сектора са редица панаири на територията на Германия. Италианската марка за осветление Fabbian и холандската фирма Signify обявиха, че няма да присъстват на панаира Light + Building във Франкфурт следващия месец, позовавайки се на коронавирусните страхове. В същото време доставките на стоки от и до Китай са абсолютно замразени, като това предизвика финансови загуби за редица държавни икономики. Световният пазар навлиза в труден период, коментират запознати. Междувременно спекулации за произхода на вируса продължават да циркулират из интернет, като реално първоизточникът и мутационният процес по достигането на вируса от животно до човек все още не е установен.

Щандът на компанията Tecno по време на изложението от 2019 г.

По какъв начин ще се развие ситуацията за големите фондови борси и търговските мрежи по света предстои да разберем. Дали секторът на строителството ще бъде също засегнат от новия Коронавирус е все още неясно, също както и съдбата на най-чаканото събитие за архитектура и дизайн в Европа – Salone del Mobile.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Значението на етнографските комплекси
Как сгради и селища съхраняват българските история, бит и култура?

По време на активния туристически сезон хиляди българи избират да включат в плана на своят…