Между 15-ти и 21-ви август всяка година жителите на една от най-живописните части на Барселона – Грасия, преобразяват улиците на квартала си в цветна сценография с всевъзможни сюжети. Съседите саморъчно изготвят декорацията за събитието от рециклирани материали и пресъздават сцени от филми или напълно въображаеми светове.

image: pankchophoto.com

От 1817г. насам съседите в Грасия мерят креативността си в състезанието за най-интересно украсена улица. Навлизайки в квартала, малките площади ни посрещат освен с пъстрата си дегизировка и с множество концерти на открито, типична каталунска кухня, базари и работилници.

image: blog.ticketea.com

Интересното в събитието е, че гости и организатори ежегодно честват не друго, а публичното си пространство.

Фестивалът в Грасия съвсем не е единственият празник, посветен  на квартал в Барселона. Всяка зона на града има свое празненство в различни периоди от годината. Едни от най-известните са фестивалът на квартал Борн през юни, популярен със своите циркови спектакли, Сант Рок, в почит на Готическия квартал и познат като най-стария фестивал в Барселона, датиращ от 1589г., празникът на квартала Сантс Монтджуик и много други.

image: blog.ticketea.com

С какво се гордее кварталът Грасия?

Грасия е бил отделен град до 1897г. Дори след като става част от Барселона, той запазва своя типичен характер и своята самостоятелност. Бившето каталунско градче винаги се е славело със своите занаятчии, малки китни магазинчета, тесни улички и сгушени площади на всяка пресечка. Неслучайно Антони Гауди твори предимно в този квартал. Прословутата къща „Висенс“ на ексцентричния архитект е една от основните забележителности на Грасия, заедно с парка Гюел в близката околност. Стилът ар нуво се среща на всеки ъгъл под формата на врата или балкон. Съвременните улични артисти и „хипстър“ движението също намират своя дом в каталунския квартал на изкуството. Грасия е пълен с чудатости. Ето защо и съседите от квартала са най-креативните в изготвянето на празнична декорация.

image: hostemplo.com

Тази година разходката из празничните улици на квартала ни отведе във филма „Птиците“ на Хичкок, преведе ни през магичния свят на Хари Потър, потопи ни в хиляди абстрактни инсталации на природни теми, толкова пищни и пъстри, че без карта би било трудно да не се изгубим.

Image: rove.me | © Elena Gracia Comas

Интересното в каталунския дизайн, което се наблюдава и в ръчно изработените украшения за фестивала, е неподправеният усет за по детски непохватно, но същевременно естетически издържано. Испанците боравят с цветовете и формите на ръба между кича и вкуса, създавайки уют и живот в творбите си. Черното и бялото са обикновено забранени цветове. Ето защо и настроението няма как да е монотонно.

image: barcelonayellow.com

Защо кварталите следва да се честват?

Големите градове отдавна са препълнили центровете си и по естествен път са оттеглили жителите си в периферията. Проблемът на тази практика в София обаче, е, че кварталите не предлагат на обитателите си необходимата независимост от централното ядро. Всички събития, публични, културни и офис пространства продължават да се помещават единствено в центъра, което прави кварталите далеч от градското ядро на практика неизползваеми освен в смисъла на нощни купета. Лъч в тунела се явява КвАРТал фест, който в последните години ни напомни за съществуването на един позабравен квартал близо до центъра. Инициативи като тази са нужни за да съживят градската тъкан и да събудят интереса ни към публичното пространство в кварталите и начините за обживяването му.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Михаела Икономова
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Еразъм за млади предприемачи
Една добра възможност да развием собствен бизнес с опит от чужбина

Прекъснатата връзка между образованието и бизнеса е проблем, който изправя дори най-умелит…