Skip to main content
search

Какво е Коледа без ежегодния Коледен базар? Интересно е как събитие възникнало в Германия още през Средновековието успява да се адаптира към съвременните нужди на потребителите и успешно да се установи като неделима част от коледните традиции заедно с украсите на коледни елхи, разменянето на подаръци, коледните песни и най-важното – времето прекарано със семейство и приятели. 

Немски Коледен базар до Народен театър “Иван Вазов” Източник: Етюд-и-те на София

Немските коледни базари се превръщат във феномен не само заради успешната им адаптация към съвремието на държавата, от която са произлезли, но и поради разпространението им както из Европа, така и извън нея през последните няколко десетилетия. В България те също са неразделна част от нашата Коледа от 2011 година насам.

Как тези временни търговски площи, водещи началото си от немските традиции, се превръщат в глобална икона за коледно потребление? Защо Коледните базари остават все така привлекателни за масовата публика? Това са въпросите, чиито отговори търсим днес.

Четете тук “Коледен базар на архитектурата”

Коледните базари – неизменна част от Коледните традиции

Първите организирани коледни базари в средновековна Германия отбелязват предколедния сезон и се превръщат в пространства, в които строгите социални йерархии изчезват. По време на тези базари селяните и фермерите имали право да си купят ботуши, домакински съдове и оборудване, докато висшето общество можело да си вземе ръчно изработени бижута, играчки, перуки или изделия от дърво. 

Средновековен коледен пазар, Еслинген, Германия Иточник: Екатерина Глазчова

През XIX в. обаче с появата на универсалните магазини, пазарите стават все по-малко рентабилни и се превръщат в шумни увеселителни панаири. През XX в. последователни германски правителства се опитват да съживят коледните пазари за засилване на колективния дух и социалното сближаване като се възползват от способността на пазарите да задоволяват различни вкусове и нужди. 

Нюрнберг, Германия Източник: DREAMSTIME

Това отразява и една по-широка тенденция: много европейски градове виждат успеха на коледните базари в Германия и започват да организират свои собствени, за да отразят коледния дух и да осигурят нови забавления с позитивни изживявания в студентите зимни месеци. Оттогава този формат успешно обикаля света, отбелязвайки коледния сезон и засилвайки всеобщото усещане за коледен дух.

Първият такъв базар с немски формат в България се организира в София през 2011 г. 

Коледен базар на площад “Славейков”. Източник: Етюд-и-те на София

Дефиниране на успешната адаптация на базарите

Ключов компонент, обясняващ дълголетието и адаптивността на коледните базари с немски формат, е тяхната способност да бъдат пренасяни в различни времеви и културни контексти. Това се улеснява от два процеса: детериториализация, т.е. изваждане на културен модел от социалния му контекст и прилагането му в нов в различно физическо пространство, и ретериториализация – създаване на собствен културен модел чрез представяне на локална форма в ново общество и география.

Коледните пазари следват разпознаваем формат, който може да бъде възприет и адаптиран във времето и пространството. Тази отвореност осигурява тяхното разпространение и дълготрайност. Атмосферата, която се създава около самите пазари е допринесла за успеха през вековете и за превръщането им в глобални културни феномени за преживелищно потребление.

Четете тук “Къде живее Дядо Коледа”

Какво ценят потребителите в преживяването на Коледния базар?

Тази година за пореден път наблюдаваме въздействащата сила на коледните базари да привличат посетители. В София за първи път освен традиционни немски коледен базар се появяват още множество вариации – на площад “Славейков”, до НДК, както и на улица “Съборна”, което говори за търсенето им от потребителите на зимни изживявания в столицата.

Повечето граждани посещават базарите, за да се срещнат с приятели, да се насладят на щандовете с храни и напитки и да закупят подаръци и декорации. Интересното е, че голям процент от хората посочват “атмосферата” и “коледното усещане” като основни причини за посещението. Важно е да отбележим, че коледните базари успяват да предизвикат хората да излязат навън в най-неблагоприятното време именно защото атмосферата и позитивното усещане надделяват над чисто физическите фактори. 

Празнично осветление и атмосфера

Празничното осветление и атмосферата са може би най-важните аспекти на празничното преживяване. Зрението е нашето доминиращо сетиво и ние винаги реагираме позитивно на пространство, което е изпълнено със светлина. Доказано е, че светлината ефективно контролира, подобрява и дори променя настроението и може да се използва (и се използва) от професионалисти в редица сектори за създаване на специфична атмосфера, която да придаде на хората подходящо настроение. 

На рок концерт светлините могат да бъдат резки и енергични; в затворническа стая за разпити блестящата бяла светлина се отразява в строги, минималистични повърхности, за да стане ясно, че нищо не може да бъде скрито; на коледен базар топлите бели светлини, съчетани с внимателен дизайн, зеленина и празнични цветни пръски, създават приветливо пространство, което празнува сезона.

Коледен маратон с Уес Андерсън

Създаването на правилната атмосфера на коледния базар със светлина, дизайн и творческо мислене е специфично за всяка една географска локация, защото трябва да се осмисли пространството, аудиторията и целите на града.

Защо атмосферата е важна?

Атмосферата е непосредствена форма на физическо възприятие и се разпознава чрез емоционална чувствителност. Архитектите и дизайнерите често използват техники за изграждане на пространства така, че да бъдат преживявани от хората като ги оставят с определено усещане. В случая на коледните базари търсената емоция чрез оформяне на пространства и декорация е с консуматорска цел.

По-щастливите посетители е по-вероятно да консумират нещо: чаша греяно вино, вкусно празнично лакомство или да закупят подарък за приятели или семейство. Когато хората се наслаждават на атмосферата на мястото, а „навън“ е хладно, на базара психологически е “топло”.

Усещането е главната причина хората да се връщат на дадено място и да го възприемат като познато. Архитектурата и средата имат начин да свързват хората емоционално с определени места. Това се постига чрез оформените пространства, избраните материали и дори вида и количеството светлина.

Коледните базари остават едни от най-силните примери за временни пространства, които с усещането си и специфичната среда, която създават, остават в съзнанието на посетителите и ги предизвикват да очакват същото изживяване отново и отново всяка следваща година.

12 подаръка за архитект

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu