Skip to main content
search

Вчера беше официално открита третата линия на софийското метро. Дългото очакване на новия метродиаметър свърши и бързаме да научим повече за елементите от интериорите, чиито снимки се въртят в медиите от известно време. Семейната фирма ВАС Про, популярна със създаването на покриви и фасади от метал, „влиза” в дизайна на вътрешното пространство на метростанциите, като създава иновативни решения за облицовки на стените и окачените тавани. Нека научим повече за технологията и предизвикателствата в конкретните обекти, над които работят…

Снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Метростанция НДК 2

По думите на много от споделилите първите си впечатления, това е най-красивата от новооткритите метростанции. Изработена по проект на Pactiawal Architects, тя въвежда триъгълен модул и елегантна цветова схема. Пространството е решено в светли цветове, облени в светлина. Вглеждаме се в тавана, за който ВАС Про са изработили жалузиен окачен таван.

Снимка: Иван Шишиев

Една метростанция изисква сложна система от инсталации, които след това елегатно да бъдат интегрирани в пространството – скрити, но и пълноценно функциониращи. Тук таванът е решен чрез вертикалното полагане на елементите върху носещата конструкция, което позволява оформянето на т.нар хоризонтална таванна завеса. През нея безпроблемно функционират осветителните тела, датчици и разпръсквачи на пожарогасителните инсталации, както и дифузьори на въздуховодите. Жалузийните ламели на ВАС Про са изработени от стоманена ламарина с полиестерно покритие.

Снимка: economic.bg

Метростанции Красно село и България

Обръщаме поглед към други две метростанции от новото трасе – Красно село и България. Цветни и интригуващи, те са изпълнени по проект на aрх. Красен Андреев. ВАС Про са доверен партньор и тук – създават касетъчни и ламелни продукти за стените и таваните.

СТЕНИТЕ СА ОФОРМЕНИ С CASSETTON®.

Снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Как започва процесът по разработване на изделието? Калоян Илиев от ВАС Про споделя, че в голяма част от метростанциите се появяват течове по стените, дори и да се използват върхови технологии в хидроизолацията. Конвенционалното решение от щендерна стена с гипсокартон и керамични плочки не е достатъчно надеждно. Търсенето на начин да се избегне този потенциален проблем води до създаване на нова технология – продукт, който изглежда добре, на достъпна цена е и, не на последно място, е надежден и лек.

Снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Това е CASSETTON® запазена продуктова марка, която представлява изделия от метални тави със скрит монтаж. Той позволява те да се възприемат като фасадни плоскости. Използваните за стените на метростанции България и Красно село изделия са изработени от поцинкована ламарина с нанесено полиестерно покритие с обща дебелина от 0.8 мм. Размерът им е съобразен с растера на подовата настилка.

Обръщаме поглед към тавана, където пък са използвани продуктите на LAMELLON® – линейни ламелни елементи, изключително популярни за създаване на окачени тавани. Интересен факт е, че за целите на метростанциите се е наложило част от ламелите да бъдат предварително перфорирани за намаляване на въздушния товар. Това са дължи на факта, че движещите се мотриси на метрото създават голяма сила на засмукване и могат да деформират линейните елементи на окачения таван.

Снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Друго изделие, разработено от ВАС Про за метростанция България, е декоративно пано с българската географска карта. Перфорирано с кръгове в различен диаметър по начин, който имитира светлосенки, изобразяващи релефа на България, то е подсветнато в цветовете на трибагреника.

Снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Творчеството на екипа и техническите възможности на предприятието позволяват на ВАС Про да „облекат“ 700 кв. м от стените на метростанциите в металгъвкав, устойчив и непреходен. А най-много се гордеят с прецизното изпълнение.

Научете повече за решенията, които ВАС Про създават, тук. 

 

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu