Skip to main content
search

Екологично устойчив материал, наподобяващ цимент и направен от отпадъчни мидени черупки, се явява алтернатива на цимента. Разработката на студио newtab-22 е наименована Sea Stone (морски камък), а суровината за нея произхожда от отпадъчните продукти на индустриите на аквакултурата и морската храна. За какво всъщност може да се използва този материал и как се прави?

“Морски камък” | Снимка: newtab-22

Необходимостта от подобни материали произлиза от замърсяването по целия свят

Амбицията на студиото е да облекчи проблемите, породени от отпадъка на търговията с морска храна и аквакултурната индустрия, който възлиза на 7 милиона тона на годишна база. По-голямата част от него попада в сметища или бива захвърлена на плажовете. Разграждането по естествен път в толкова големи количества се случва мнгого бавно. Този процес дълготрайно замърсява околната среда, както и въздухна, заради изключително лошата си миризма.

Замърсяването с мидени черупки е световен проблем | Снимка: newtab-22

За момента материалът се прави само ръчно

Наподобяващият бетон „морски камък“ се прави чрез ръчно стриване на черупките, които се комбинират с естествени, нетоксични свързващи вещества. В резултат на това, естетическата му визия наподобява добре познатата мозайка (т. нар. terrazzo). Според изобретателите му, той може да бъде алтернатива на бетона при производството на по-малки продукти. Това се дължи на високото съдържание на калциев карбонат в черупките, който се изпозлва и за производството на цимент – един от ключовите компоненти на бетона.

Продуктът има високи естетически качества | Снимка: newtab-22

Материалът се произвежда ръчно, за да се избегне употребата на топлина, електричество и химична обработка. Това прави процеса устойчив и възможно най-евтин. По този начин се получават вариации в размерите, текстурата и цвета му, което прави всяко парче от него еднородно. Разликите се получават и при промяна на пропорцията на миди и слепващи вещества или пък при добавянето на оцветяване.

Прочетете още: По-устойчив бетон чрез графен

Ще можем ли да строим сгради с „морски камък“?

В процеса на работа, изобретателите от newtab-22 са експериментирали с редица естествени слепващи агенти като захар и агар-агар (растителен заместител на желатина). В момента точните съставки са неразкрити и очакват патент. Материалът се развива с търговска цел и досега от него са произведени декоративни плочки, плотове за маси, первази и вази.

“Морският камък” на този етап ще може да се използва само за малки предмети | Снимка: newtab-22

На този етап материалът едва ли ще може да се използва за мащабни конструктивни проекти. Въпреки че качествата му са близки до тези на конвенционалния бетон, за да може „морският камък“ да придобие сериозни якостни качества, ще са необходими интензивни загряващи процеси. Това, разбира се, би го доближило до начина, по който в момента се произвежда цимент, в резултат на който се излъчват половината емисии на въглероден диоксид от производствтото на бетона.

Материалът наподобява добре познатата ни мозайка | Снимка: newtab-22

В търсенето на устойчиви материали основателите на студиото newtab-22 Чой и Джихи Муун се преместват от Лондон в Сеул, Южна Корея, тъй като смятат, че именно там проблемът с отпадъци от морска храна е изключително обострен.

Прочетете още: Градът-градина – мечта или бъдеще?

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu