Skip to main content
search

Когато кажем думичката „интериор“, в главата ни изскачат сложни комбинации от обзавеждане, декор и цветове. Елементите са много и обикновено отвличат вниманието ни напълно. Кой е най-мекият диван, кои столове са най-красиви, дали точно тази лампа ще стои добре над кухненската маса… А всъщност нещо много съществено се случва зад всичко това – оформлението на стените. Затова нека днес си поговорим за боите за интериора. И няма да се ограничаваме до най-често обсъжданата им характеристика – цветовете, а ще се вгледаме по-надълбоко.

Оказва се, че има специални бои, които покриват ключови изисквания – устояват на механични натоварвания, почиствания, предотвратяват повторна поява мухъл, а върху някои дори можем да рисуваме. Нека разберем и кои са продуктите, които правят това възможно.

Бои за смели цветове

Всички харесваме наситени цветове. Дори и да не са подходящи за всички стени и помещения, те са необходимият акцент, който внася живот в интериора. Дали ще е една стена зад дивана или пък ще действаме по-смело, ни е необходим правилният помощник.

Какво обаче е основното предизвикателство за постигането на съвършената стена с интензивен цвят? Повечето матови интериори бои, тонирани в тъмни наситени тонове, не са устойчиви дори на леки докосвания или пък не са с добра покривност и остават следи на валяци след нанасянето им.

Решението? Caparol PremiumColor. Интериорна боя, която се полага като финишен защитен слой, тониран в подобен цвят, върху предварително боядисаната повърхност в желания цвят.  Получавате матови повърхности с висока устойчивост на натоварване, със специална яркост на цветовете; и без ефектът на кадифето (следи по стената, след като я докоснете), който се забелязва при много наситени цветове. Нюансите остават непроменени във времето, без петна от употреба или следи от първоначалното нанасяне върху повърхностите – направо мечта.

Супер матови покрития

Вниманието ни привлякоха и матовите бои на Caparol. Те са не просто матови, а супер матови финишни покрития, с които може да прикриете неравности по повърхността. Боята Capasilan е лесна за нанасяне, има много добра покривност и е изключително подходяща за помещения с неблагоприятно осветление. Екологичният фактор е важен елемент, тъй като интериорните бои на Caparol са с минимизирано съдържание на летливи органични съединения, без активни разтворители и, още нещо много важно, без неприятни и вредни изпарения. Това ги прави подходящи за използване и през зимните месеци!

Почистване на стените

Тук за миг ще забравим за естетиката, за да се върнем на функцията. Колкото и хубаво да са ни боядисани стените, детето може да намери лесен начин да ги изцапа. Тук се намесва не само мократа кърпа, с която ще почистим, но и един специален коефициент – клас на устойчивост на мокро триене. Той измерва колко пъти една повърхност може да бъде почистена, без да остават следи и петна по нея. Най-добрите бои имат клас 1, което се равнява на до 200 цикъла на почистване. Желателно е да се оглеждаме за подобен клас на боите при помещения с висок трафик – коридор, хол, а можем спокойно да направим компромис по този показател например за таваните.

Сред боите, които могат да се почистват и дезинфекцират, можем да откроим Indekoplus, Premium Color, Premium Clean и Latex Hygiene. Те не се страхуват от мокра кърпа или домакински препарати. Отличават се с по-фина зърнометрия, която позволява намаляване на полепването на прах. Специалистите от Caparol ни уверяват, че можем да почистим следи от доматен сос, лепило, дори и маркер. И стените отново ще заблестят!

А защо не бяла или черна дъска у дома?

Оставяме почистването за момент и се връщаме на нещо по-приятно. Креативният процес винаги е съпътстван от драскане, скициране, водене на бележки и т.н. Преминавайки през ръката ни върху белия лист, идеите придобиват по-плътен смисъл. Независимо дали ще става дума за наш работен проект или за игра на децата, бялата или черната дъска у дома винаги са добро решение. А вече има и варианти как това да се случи директно на стената.

Чрез прозрачната двукомпонентна боя Whiteboard Paint създаваме повърхност, върху която можем да пишем с маркер и след това спокойно да изтрием недотам гениалните ни умотворения.

Черна дъска пък можете да създадете с Blackboard paint. След това пишете на воля с тебешир, а това няма да наруши структурата й. Устойчива на надраскване, тя може да бъде направена и в други цветове при заявка.

Бои за мокри помещения

Няма как да не се спрем и на едно от най-деликатните помещения у дома – банята. Предизвикателна за интериорно оформление и ключова за всеки апартамент, тя е подложена на непрекъсната влага. Той е предпоставка за образуване на така нежелания и нездравословен мухъл.

В борбата с този неприятел ни помага боята FungiStop, специално разработена за мокри помещения. Със силно фунгицидно действие тя предотвратява образуването на мухъл и плесен. Прилага се също както като превантивна мярка против появата му, така и при ремонт за отстраняването на вече съществуващ такъв.

Търсите правилните бои за Вашия дом? Доверете се на професионалистите.

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu