Skip to main content
search

Миналата седмица Карин дом посрещна за първи път приятели и дарители в новата си сграда, терапевтичен комплекс за деца със специални нужди, във Варна. Специфичният проект е стъпка напред не само в отношението към децата със специални нужди у нас, а и в архитектурната практика в България като цяло. Ключово тук е, че Карин дом е плод на архитектурен конкурс, който бе изведен докрай. A сега нека разгледаме резултата в детайли.

Ситуация на сградата – преконфигурация на средата

Новата сграда е разположена в широкия център на Варна, в средата между три сгради от втората половина на миналия век – двете средношколски общежития и очната болница. От една страна, тя премахва част от съществуващия парк и преконфигурира оригиналната композиция. От друга – решава проблемите на вече промененото пространство (между болницата и общежитията има ограда, а входът отдавна е избягал от центъра на малкия парк) и облекчава поддръжката на доскоро занемарените зелени площи.

Теренът през 1966 и 2020 г., сравнен със ситуацията (мащабите са различни)

Комуникационно сградата кореспондира добре със съществуващите входове към пространството, а ориентацията й отговаря на тази на проектантската организация в съседство. Това, от своя страна, я поставя в некоодринирана позиция спрямо останалите постройки наоколо.

Функционалните единици на сградата са свързани чрез остъклен атриум

Премираният проект на архитектите Биляна Асенова и Саша Чабати от студио UNAS разпределя зададената функционална програма в едно подземно и три надземни нива. Оползотворена е и покривната тераса. Когато бъде оборудвана за това, сградата ще съчетае разнообразни функции – физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, както и двор с две детски площадки.

Разпределения от идейния конкурсен проект

Перспективен разрез

Комуникацията е оптимално решена чрез централен атриум с горно осветление, който прави ориентацията в сградата лесна и създава възможности за непринудено общуване, оформяйки голямо вътрешно пространство. Общата площ на терапевтичния комплекс е 2890 кв.м.

Централният атриум

Фасадата – отражение на съвременните световни архитектурни практики

Компактният обем на сградата и спокойният й образ я правят идеален непретенциозен събеседник на доминиращата наоколо растителност. Това се дължи на премерения детайл във фасадното решение – финият релеф придава характер на сградата както самостоятелно, така и като фон на шарената сянка от иглолистните дървета. Разликата във височините на прозорците на надпартерните етажи е добре овладяна с обединяващи ивици, които оформят хоризонтали в балансирана пропорция. Този лентовиден характер се допълва от остъкления партер, който мислено повдига сградата от нивото на терена и създва усещане за достъпност, прозрачност. Тук не бива да се пренебрегва и изборът на спокойни фасадни тонове.

Фасадният релеф в контекст

Интериорът – достъпен, но и дизайнерски

Вътрешните пространства подсказват проект с мисъл както към достъпната среда, така и към възпитателната роля на дизайна върху подрастващите. Задължителните елементи като парапети, ръкохватки и маркировки на стъпалата са ясно четими, но и ненатрапващи се. Комбинацията от бяла боя и дърво винаги работи добре, като тук тя е допълнена с детайли като лентовиден окачен таван, който разчитаме като препратка към фасадния релеф, както и с леки, пастелни тонове. При правилното оборудване този интериор ще се превърне в наистина топло и приветливо място за децата на Карин дом.

Вътрешните пространства

Сградата бе завършена в рамките на година

Първата копка бе направена през април 2021 г., а днес тя вече има завършена фасада, интериорни пространства и прилежащи външни пространства. За оборудването на новия комплекс Карин дом ще разчита изключително на дарители. В краткия срок на изпълнение, който за наша приятна изненада не е повлиял върху архитектурните качества, вероятно се крие добре обмислен работен проект, както и добра комуникация между проектанти (UNAS Studio) и строители (Планекс ЕООД).

Как да подкрепите Карин дом? Вижте тук.

Защо ни трябват още архитектурни конкурси?

Както вече споменахме, Карин дом е плод на международен конкурс. И може би редом с мегапроектите като площад „Света Неделя“ в София и новата библиотека във Варна, която все още не е започната, се нуждаем и от повече конкурси за обекти като Карин дом, които много по-бързо стават реалност. Само така архитекти и неархитекти ще осъзнаят разликата между добрата архитектура и архитектурата, която просто е там, за да изпълни норматива.

Снимки: Гергана Енчева

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu