Skip to main content
search

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строителство на обществени сгради. Архитект и създател на ALL in STUDIO,  в края на миналата година на официална церемония в The Royal Lancaster Hotel, Лондон, той бе отличен с наградата „Най-добър интериорен дизайн на частна резиденция  2019-2020“ за своя проект SVP House по време на European Property Awards 2019.

Архитектурната му практика налага търсене не само на визия, но и използване на материали с прецизност на размерите, по-малко строителни отпадъци, по-малко довършителни работи, влагоустойчивост и съвместимост с други материали. Публикуваме споделената гледна точка без редакторска намеса.


При строителството на обществени сгради по цял свят се следват няколко изключително важни правила – сградата да привлича посетители, да е иновативна със своята визия, дизайн и технология, както и да е качествена откъм използваните материали.

Следването на цели при проектирането винаги е било приоритет – независимо дали те са социални, икономически или екологични. И при избора на материал за изграждането на една сграда е повече от необходимо да се съобразяваме с горните гледни точки.

Хората винаги са оценявали една сграда по нейната обвивка – фасадата, тъй като тя е лицето пред социума.

Но ние като архитекти знаем, че една сграда е съвкупност от множество елементи – стени, изолации, инсталации! И за да се случи една сграда, трябва да обърнем внимание на всеки един елемент поотделно и да изберем най-качествения и най-подходящия за дадената задача. А всеки елемент може да бъде изграден от различни материали, които задължително трябва да носят със себе си определени качествени характеристики – прецизност на размерите, по-малко строителни отпадъци, по-малко довършителни работи, влагоустойчивост, съвместимост с други материали.

Изискванията към строителните материали и наличието на сертификати като LEED и BREEAM са гаранция и сигурна защита, че вложеният материал ще се изплати в дългосрочен план.

Бизнесите, които държат на качествено строително изпълнение на своите сгради, трябва да обърнат внимание на някои основни качества на продуктите, които ползват. Сградите имат изключителна важна роля в енергийната ефективност – те са потребители на 40% от консумираната енергия, от които 75% за отопление и охлаждане и само 25% за топла вода, електричество и уреди. Причината е една – недостатъчно добри външни зидове и лоша изолация.

Чрез влагане на правилните материали сградите могат да имат значителен принос в борбата с изменението на климата и консумирането на енергия. А според един от последните доклади, свързан със замърсяването,

строителните отпадъци са в топ 5 на замърсителите.

Продуктите на YTONG са препоръчителни, защото имат нисък разход на суровини, рециклируеми са и намаляват разходите за целия жизнен цикъл на сградата. Този продукт се произвежда по екологична, безотпадна и енергоспестяваща технология, която гарантира грижата за здравето на хората и опазването на околната среда! Блоковете на YTONG са за препоръчване, защото притежават декларация за въздействие върху околната среда (екологична декларация), издадена от немския институт IBU – Institut Bauen und Umwelt e.V.

Бизнесите, които са пряко или косвено свързани със строителството на хотели, е нужно да обърнат изключително внимание на шумоизолацията в техните сгради поради една единствена причина – “негово величество Клиентът”. Представете си, че летите от САЩ до България, полетът е 13+ часа и пристигате в София по обяд, чекирате се в хотела, а в съседната стая се чисти или се гледа телевизия. Спането и почивката са мираж! Хотелът ще загуби своя клиент поради липсата на инвестиция в шумоизолиращи материали. Достатъчно е да се помисли за това още по време на строителството.

YTONG е материал с ниско обемно тегло, но поради клетъчната му структура стените, изградени с него, имат индекс на изолация от въздушен шум по-висок от масивни стени от други материали със същата повърхнинна маса. Това го прави перфектния материал, когато проектираме хотел и искаме да достигнем максимален индекс на шумоизолация от въздушен шум!

Инвеститорът среща потребителя – какво трябва да знае, за да отговори на нуждите му?

Строителните предприемачи най-често строят сгради с цел продажба на краен клиент и по-рядко – за да ги експлоатират директно. В такива случаи знаем, че освен оптимизирането на разходите е важно всяка сграда според предназначението й да отговаря и на конкретни очаквания на потребителя.

В днешно време потребителите и крайните клиенти имат високи очаквания към крайния продукт и искат сигурна инвестиция. По-висока стойност за собствениците и обитателите имат “по-умните” сгради, които използват технологии, оптимизиращи експлоатационните характеристики. Търсят се сгради, които подобряват качеството на обитаване вътре в тях – топлинно, визуално и акустично.

За да обобщим тези очаквания, това са задължителните за 21-ви век шумоизолация, топлоизолация и пожарозащита.

Очаквайте скоро новото ми предизвикателство.

 

Арх. Павел Янев

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu