Още през 2012 година японският дизайнер, куратор и арт директор Кеня Хара кани едни от най-големите имена в съвременната архитектура и дизайн да проектират за най-добрият приятел на човека – кучето. С резултатите от експерименталния проект той изготвя изложба, която за първи път пристига в Европа на 19 септември тази година и ще бъде представена в Japan House в Лондон.

„Интерактивна къщичка“ за Бийгъл от MVRDV.

Казуйо Сейма, Кенго Кума, Тойо Ито, Соу Фуджимото, Шигеру Бан, MVRDV и Константин Гричич са само част от големите имена, които приемат предизвикателството да проектират за кучета.

Всички дизайни ще могат да бъдат наблюдавани и частично изпробвани по време на изложбата.

„По време на ковид пандемията кучетата повече от всякога доказаха незаменимото си място в живота на човека, изпълвайки домовете със смях и сърцата ни с любов“ така започва официалното представяне на лондонската изложба.

„Candy floss cocoon“ от Казуйо Сейма за Френска булонка.

„Архитектура за кучета“ предлага на посетителите си прекрасната възможност да преоткрият как хората и кучетата могат да бъдат още по-щастливи заедно чрез интеракция със специално създадени и проектирани за тях архитектурни продукти. Самата изложба дори ще предложи на по-дребните кучета да изпробват дизайна на продуктите от първо лице и да се впуснат в непредсказуемия свят на мини архитектурата.

„Wanmock“ от „Торафу архитектс“ за Джак Ръсел териер.

Световноизвестното холандско архитектурно студио MVRDV предлага специален дизайн за породата Бийгъл. Той представлява експериментална къщичка за кучетата, която играе ролята и на люлка. Дизайнерите твърдят, че подобен дизайн би бил изключително интересен за интелигентната порода, която би експериментирала с предоставеното им „движещо се пространство.“

„Paramount“ от Константин Гричич за породата Пудел.

Константин Гричич пък избира един малко по-различен подход за едни малко по-различни кучета. Той се концентрира върху други качества, а именно самочувствието и красотата на породата пудел. Той създава подиум със светлини и огледала, в които пуделите могат да се наслаждават на собственото си отражение, колкото и когато пожелаят.

„Мобилен дом“ от Тойо Ито за породата Шиба Ину.

Освен че този експеримент предлага интересен поглед върху архитектурата и живота на кучетата, той ще даде и възможност на всеки притежател на домашен любимец да изтегли чертежите на проектите от официалния сайт на инициативата. Видеа и подробни инструкции също ще бъдат осигурени, така че всеки, който желае, да може да изпробва нетрадиционния подход към живота на кучетата в собствения си дом и да анализира как техният домашен любимец би реагирал на подобно предизвикателство.

„Архитектура за кучета с дълги тела и къси крака“ от ателие „Bow Wow“ за породата Дакел.

Изложбата е своеобразен експеримент и за архитектурното и иновативно мислене на едни от най-големите имена в дизайна, които излизат извън границите на възможностите си. Съвременните архитекти винаги досега са се концентрирали върху нуждите на човека. Сменяйки крайния потребител обаче, ние можем да разчупим границите на собственото си въображение. Такъв експеримент е полезен за развитието на начина на мислене на архитекта, който търси нови предизвикателства и неизследвани дестинации на мисълта и въображението.

Изображения: Хироши Йода

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Първа копка за Карин дом – стъпка напред за конкурсната култура
Резултатите от архитектурния конкурс са вече налице

През миналата година бе проведен архитектурен конкурс за нова сграда на центъра за работа …