Skip to main content
search

Основна функция на интериорните врати е да отделят различните помещения и да бъдат хармоничен преход между отделните сфери в жизненото пространство. Подходящите интериорни врати придават цялостен и завършен вид на всяка сграда. Те трябва да се вписват оптимално в предназначените за тях помещения и надеждно да изпълняват функцията си в дългосрочен план.

Освен тази основна функция, често се налага интериорните врати да отговарят на определени изисквания по отношение на топло- и шумоизолация, така че обитателите да се чувстват комфортно, а при други е заложено да допускат естествена светлина в помещението или да го изолират надеждно при пожар.

Интериорните врати за дома

Те осигуряват уединение и спокойствие на всеки обитател. Вратите за апартаменти или къщи обособяват личното пространство на всеки един член от семейството. Добре е, те да бъдат подбрани в един стил, за да има цялостност и завършеност на визията на имота. По отношение на декоративните елементи и естетиката на всяка врата, интериорният дизайнер може да развихри въображението си и да добави подходящи детайли и остъкления, спрямо нуждите на конкретните помещения.

Прието е за спални и детски стаи да се избират плътни врати, осигуряващи уединение след тежък работен ден  и възможност човек да се отпусне в стаята си, изолиран от детската еуфория, силната музика на подрастващите или битовите шумове от домакинските електроуреди. За детските стаи, често се смята за неподходящ избора на врати с остъкления от гледна точка на сигурност, както и на това че малките пръстчета често остават отпечатъци навсякъде по стъклото.

За общите помещения – кухня, всекидневна и трапезария могат да се подберат по-атрактивни варианти, които да бъдат чудесен акцент или подходящо допълнение към подбрания интериор.

Вратите за офиси и администрации

Те създават комфорт и предразполагат служителите да бъдат по-продуктивни и да генерират нови идеи в спокойна бизнес среда. В работните помещение обикновено се изисква определена степен на осветеност, която да създава комфорт на ползвателите и. Тук дизайнерите  могат да заложат като функция на интериорните врати – допълнително осветяване с естествена светлина на помещението.

От Novoferm предлагат атрактивни решения за  остъкляване на вратите не само като форма и големина на отвора, но и като вид на стъкло. То може да бъде армирано, ламинирано или закалено, матово или орнаментно с различни дебелини спрямо индивидуалните нужди на клиентите.

Остъклените врати изглеждат елегантно и създават усещане за професионална бизнес среда.

Различните видове стъкло предлагат и различна степен на запазване на личното пространство, затова такъв тип врати са подходящи за употреба и в жилището, например за всекидневната или кухнята.

Зa дoма все още не се е наложила широко употребата на cпeциaлни интepиopни вpaти c шyмoизoлиpaщи cвoйcтвa, нo зa oбщecтвeни cгpaди, oфиcи и дp. oбeĸти, тoвa e зaдължитeлнo условие. При конферентните зали и офисите е подходящо да се помисли за врати с уплътнения, които да не допускат преминаване на нежелания звук.

Когато не се предвиждат други допълнителни звукопоглъщащи облицовки, в ролята на шумоизолатор влиза самият пълнеж на вратата. Здравият стоманен корпус със специална акустична изолация и солидния панел в комбинация, например, с двоен падащ праг, намаляват проникването на звука.

Novoferm предлагат удачен вариант за пълнеж – тип „пчелна пита“, който изолира всички „метални“ и стържещи звуци. Предлага се в различни конфигурации и употребата му носи още позитиви, като например олекотено крило на вратата, повишаване на топлоизолационните характеристики и енергийната ефективност и понижаване на екологичния отпечатък. Всичко това го прави подходящо решение за крило на врата за офис или такова за дома.

Интериорните врати за училища и търговски обекти

Те са с по строги изисквания по отношение на сигурност и дълготрайност. Към днешна дата интериорните врати могат да бъдат произведени от разнообразни материали – дърво, метал, стъкло, пластмаса, хартия и  дори текстил.

Материалът има пряко отношение към дълготрайността и издръжливостта, затова интериорните врати с интензивна експлоатация, каквито са тези в търговски площи, администрации, училища, болници и др. е препоръчително да бъдат стоманени. Инвестицията в  такава врата се отплаща многократно с дълга и безпроблемна експлоатация.

Немската компания Novoferm препоръчва две от своите серии  интериорни врати – Super Standard и Super Plus, чиито двустенни крила с акустична и топлинна изолация се затварят плътно и надеждно, устойчиви са на износване и имат лесни за поддържане повърхностни покрития.

Друго решение, което предлагат за търговски площи са вратите от серията  NovoFire®, които могат да се проектират с елегантна, непреходна визия: от дървесен декор, до затъмнено стъкло в различни цветове, вписващи се в множество архитектурни концепции, но освен това с висока степен на пожаро- и димозащита.

Интериорните врати съчетават в себе си множество функции и придават естетичен вид на пространството, затова правилният им подбор не е лека задача. Но за наше улеснение, съвременният пазар предлага голямо разнообразие от материали, цветови решения,  декоративни елементи и дори врати оборудвани с пълен набор от практични аксесоари. За нас като потребители остава да дефинираме приоритетите си и да се консултираме с фирмите производители, за да оборудваме комфортно нашите пространства.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu