Skip to main content
search

В четвъртия модул на петия сезон на Академия Лидерите гостува Мирослава Николова – собственик на Human Capital Store и дългогодишен експерт в сферата на човешките ресурси. Център на срещата бяха най-важните теми при търсенето на стаж и работа, които са от водещо значение за младите специалисти в Академията, които тепърва започват да се ориентират и търсят своя път в работната сфера.

Създаването на автобиография, портфолио, профили в социални мрежи като LinkedIn, начини за търсене и намиране на стажове, както и правилните методи за комуникация с работодателите по време и след интервюто за работа стояха в основата на презентацията. Мирослава Николова започна представянето с една много важна точка в този процес, а именно осъзнаването на това, че търсенето на работа е всъщност един вид работа, която ни развива и подготвя за бъдещи предизвикателства.

Изготвянето на стратегия за търсенето и намирането на работа също има нужда от инвестиция на време, умения, амбиция и последователност. Тя сподели с участниците няколко трика, които могат да използват в този процес, за да достигнат до правилните за тях работодатели.

Бъдейки успешни в първия процес по намирането на правилното място за нас, следва подготовката на нашите документи, защото точно те създават първото впечатление у мечтания работодател и те трябва да бъдат нашата визитна картичка.

Именно автобиографията, или с други думи CV-то, трябва да бъде изготвена по най-добрия начин, който презентира вас като млад професионалист, готов да се развива и учи.

За да анализира автобиографиите и да даде съвети за тях, Мирослава бе подготвила нагледни примери от CV-тата на участниците, с които те са кандидатствали за формата. Тя демонстрира грешки и положителни примери от тях и даде разнообразни съвети за подобряването им.

Подходящ фон на снимката, шрифт, цветове, добре поднесено съдържание, красив графичен дизайн, подравняване, съкращения, липсваща информация и други нагледно пределно ясни елементи, които съставят една автобиография, се оказа, че крият у себе си тънкости, които изненадаха и разсмяха всички присъстващи.

За професии като архитектура, ландшафтна архитектура и дизайн, друг важен документ е портфолиото, защото то представя визията и качествата на всеки дизайнер. Мирослава засегна най-важните точки за създаване на грабващо портфолио, което може да накара работодателя да избере точно теб.

През годините всички участници постепенно научиха значението и важността на най-известната професионална социална мрежа, а именно LinkedIn. Новите попълнения от пети сезон също преминаха през тази важна стъпка. Мирослава представи пред тях предимствата на това да имаш профил в подобна международна платформа, даде съвети за създаване на добър профил и разказа за начините, по които можем да обогатим себе си чрез активното използване на LinkedIn.

„Отделете време, напишете накратко какво умеете и не пропускайте да добавите ключовите качества, по които може да изпъкнете сред всички останали.“

Всички досега споменати стъпки играят важна роля в началото на комуникацията ни с работодател. Те привличат вниманието и предизвикват желание за по-нататъшно развитие на взаимоотношенията. Всички те обаче служат като подкрепа за достигането на най-важната стъпка при началната среща с работодателите, а именно интервюто за стаж или работа.

Тази най-важна част от търсенето на работа, Мирослава презентира нагледно чрез видео, което показа начините, по които първото впечатление влияе на избора на всеки човек. Видеото акцентира на всички елементи от комуникацията, включително и такива, които често пропускаме при подготовката си.

Логично, ако участниците в Академия Лидерите преминат всички тези стъпки успешно, ще получат новата мечтана работа или стаж. Тогава обаче пред младия специалист започват нови предизвикателства. Намирането на работа е само първата стъпка към доброто професионално развитие. Затова Мирослава завърши срещата с един съвет за новата работа:

“Не позволявайте да бъдете в позиция, в която не виждате стойност у себе си.”

С тези думи тя окуражи присъстващите в залата, да не позволяват да бъдат подценявани на работното си място и винаги да следват пътя, за който са мечтали.

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu