Skip to main content
search

Сграда на годината на ArchDaily, награда за устойчивост “Многофамилна Сграда” за 2022 година и Злато на “The Good Design Awards” за 2022. Това са някои от наградите на Терасираната къща (Terrace House) на Остин Мейнард Архитекти. 

Поскъпването на недвижимите имоти в цял свят, подтиква много хора да се простят с мечтата си за собствено жилище и да извоюват самостоятелността си, излизайки под наем или търсейки други алтернативи за живот. Проектантите и инвеститорите пък от своя страна, сякаш забравят за най-важния елемент в архитектурата – човекът.

Именно тази несправедливост искат да поправят архитектите на “Терасираната къща” – като освен качествена сграда създават и организъм, задвижван не от икономическия климат в световен мащаб, а от хората, които са избрали да вдъхнат живот на тяхното творение и да го направят свой дом. 

Какво е “Терасираната къща” на Остин Мейнард Архитекти

“Терасираната къща” е етична, добре проектирана, устойчива сграда, за отоплението на която не се използват изкопаеми горива. Намира се в Мелбърн, Австралия и се състои от двадесет жилища (с 2 и 3 спални), с 55 паркоместа за велосипеди и три търговски площи на приземно ниво. Това е първият многофамилен жилищен проект на “Остин Мейнард Архитекти” в ролята освен на проектанти, така и на изпълнители и цялостни инициатори на нейното създаване

Възприет е революционен подход към жилищата, предоставящ качествени апартаменти, които са екологично, социално и финансово устойчиви.

Тази иновативна сграда, завършена през ноември 2021 г. се простира на 597 кв.м. застроена площ и има 3225 кв.м. разгърната площ.

Преосмислен и пренесен в центъра на града е някогашният живот от покрайнините, при който редиците работнически къщи са движещата сила на общността. Улични празненства, споделено гледане на деца, общи градини, междусъседско заемане на сол, разговори докато се простира и незаключени входни врати – това са идеалите в основата на Терасираната къща. Не апартаменти, а домове – къщи с тераси, разположени на шест етажа.

Как вярата, че архитектурата и доброто място за живот трябва да са достъпни за всеки прави този проект възможен

Въпреки, че и вече в България се появяват все повече проектанти и инвеститори, които целят да създават здравословна и качествена среда за живот за бъдещите обитатели на своите произведения, в масовия случай цари генерална незаинтересованост за решаването на фундаментални климатични, социални и жилищни проблеми у нас.

Такава според инициаторите на сграда е била и атмосферата около изграждането на жилища и в Австралия. Именно затова те решават да се ангажират сами в създаването на нов проект за обитаване по смисъл и съдържание в съвременната ни реалност.

Вместо да се концентрират върху печалбата от проекта, те решават на преден план да изведат най-важния елемент за всеки дизайн – хората! 

Така работейки директно с бъдещите обитатели на сградата се ражда стремежа да се формира общност и да се подпомогне създаването на колективно бъдеще. 

Основните проблеми, върху които е фокусиран дизайнът

Основните проблеми, които се разискват при този дизайн са от глобално значение, а именно централни точки като изменението на климата, липсата на достъпни жилища, финансова неустойчивост и не на последно място – създаването на сгради, които не са водени от добри архитектурни и урбанистични практики, а целят единствено постигане на максимална плътност и печалба.

Стъпките, които предприемат визионерите от студиото са с цел да демонетаризират инвестиционния капитал и да извадят банките от процеса, доколкото е възможно. Освен влагането на собствен капитал, те се свързват със съмишленици от всички посоки на строителството – инвеститори, клиенти и т.н., както и социално ангажиран собственик на парцел, който иска да направи нещо положително за квартала, в който живее. Именно там се случва революционният проект.

Дизайнът

Още през юни 2016 г.  – пет години преди да започне строителството на сградата, от студиото предоставят анкета на потенциални купувачи. По този начин хората са включени от самото начало на процеса и вече започват да сформират общността си. Резултатите са водещи за дизайна. По този начин се инкорпорират елементи като споделена покривна тераса, публично перално отделение, паркинг за колела и изключването на автомобилни паркоместа.

Вдъхновението на този проект – оригиналните редове със свързани къщи (Terraced houses) като типология са добре замислени семейни домове. Това искат да постигнат и тук архитектите, с тази разлика, че не ги разполагат една до друга, а една върху друга.

Фасадата също е отражение на богатото и разнообразно наследство на Брунсуик. Взимайки назаем от характерния за Австралия архитектурен стил, вдъхновен от средиземноморието, индустриалните сгради и впечатляващите Викториански витрини на магазините, “Терасираната къща” се вписва в контекста по уважителен начин.

Прогресивните идеи на архитектите, както и спецификите на имота позволяват създаването на щедри домове, наподобяващи разпределенията на типичните терасирани къщи. Резултатът е устойчиви домове в ангажирана общност, на сравнително достъпна цена с ниски експлоатационни разходи, с добри топлинни характеристики и без постоянни изисквания за поддръжка.

Общността

Брунсуик е градско предградие с жители от различна социално-икономическа принадежост, етнос и начин на живот. В региона на дневен ред са въпроси като устойчивост, искуство, етика, социални теми. По-голямата част от хората, закупили апартамент в “Терасираната къща” са установени жители на квартала, както и наематели, които до момента не са намирали нищо подходящо или финансово достъпно за покупка.

Преди изграждането на сградата, част от обитателите и  вече са имали установена социална мрежа в Брунсуик, но проблемите с разходите принуждават мнозина да се преместят в крайните предградия, далеч от познатия им квартал. “Терасираната къща” запълва тази празнина, връща ги назад към познатото място и поддържа духа на местната общност.

„Като потребител, това, което мисля, че “Остин Мейнард Архитекти” в действителност са проектирали и построили тук, на първо място, е общност. Внимателно проектирана и изградена общност от хора с подобно мислене, които са привлечени от споделени ценности и съвместен дизайн. Чрез включването на всички нас в дизайнерските решения, архитектите дадоха на обитателите разрешение да направим тази сграда наша собствена; да вземем принципите на дизайна и да работим с тях.“ – Паула, жител на Terrace House

Източник снимки: maynardarchitects.com

Кристияна Брънзалова

Кристияна Брънзалова е архитект по образование, но нещотърсач по душа. Следва “Архитектурен дизайн” в Англия и Италия, но любовта й към старата българска архитектура, я връща обратно в родината. Създава фондация “Даскал Брънзалов”, която има за цел да изследва и опазва сгради с отличителна архитектурна стойност. Вярва, че архитектурата трябва да бъде преживяна с колкото се може повече сетива. Ако можеш да накараш с думите си човек да се докосне до сграда в другия край на света - значи си си свършил добре работата.

Остави коментар

Close Menu