Skip to main content
search

Взаимоотношенията на архитектурата със седмото изкуство са неоспорими и съществуват на всички нива. Те споделят и сходни начини на възприятие от обществото.  И двете изкуства биват обложени на дълбоки дебати и обсъждания, свързани с тяхната идентичност и принос към обществото, като едновременно с това са в постоянен пряк контакт с него и дефинират начините, по които живеем. 

Взаимодействието между киното и архитектурата е сложен, често многостранен диалог между двете дисциплини.  И двете изкуства по свой начин създават контекст и атмосфера и носят идеята за замисъл, за строеж и солидност, които съграждат световете, които обитаваме ние или въображаемите персонажи.

И киното и архитектурата олицетворяват непрестанната човешка битка срещу хаоса – както киното е способно да насочва и отделя само важното от хаоса, така и архитектурата внася ред в реалността и възпитава вкус.

Досега Stroiinfo проследява взаимовръзката им от всички гледни точки и изследва как пространството влияе на развитието на персонажите в девет екранизации. В тези десет филма и сериала, и една компютърна игра, Stroiinfo очертава как симбиозата между двете изкуства общува със зрителя. Ето я и поредицата от нашите анализи за психологични и фантастични трилъри и култови филми:

1. Сиянието на архитектурата в шедьовъра на Стенли Кубрик

 

През май месец на 1980 г. се прожектира за пръв път пред публика един от най-запомнящите се психологически хорър адаптации на всички времена- Сиянието. Кубрик очертава сюжетната линия на филма с изключително кинематографично майсторство, че приковава погледа на зрителя към екрана. Освен доброто психологическо изграждане на героите, режисьорът ни потапя и в ключовата атмосфера на три забележителни локации. 

Четете тук цялата статия – Сиянието на архитектурата в шедьовъра на Стенли Кубрик

 

2. Архитектурната обвивка на най-добрия филм за 2019 г, – „Паразит“

 

Номинираната в шест категории за награда “Оскар” черна комедия на режисьора Понг Джун Хо съчетава в себе си двете дълбоко познати паралелни сюжетни линии – на бедни и богати, по един гениален начин. Двата свята в най-добрия филм на 2019, са изрисувани сценографски толкова добре, че сякаш атмосферата играе роля в кадър. Потапяйки се във филма, характерът на архитектурата е цял един самостоятелен персонаж, очертаващ точно класовата дискриминация и нейните настроения.

Четете тук цялата статия – Архитектурната обвивка на най- добрия филм за 2019г. – Паразит

 

3. Модернистичната архитектура – главната роля в „Не се притеснявай, скъпа“

 

С неповторимия си визуален чар, „Не се притеснявай, скъпа“ ни придава усещането за модернистична утопия. Сюжетно се проследява слънчевия живот на няколко семейства. Усещането обаче бива пречупено многократно чрез различните похвати на киноизкуството, съчетани със забележителната архитектура във филма, която с елементите си, постепенно разкрива истинската същност на модернистичния град и ни оставя под напрежение до края.

Четете тук цялата статия – Модернистичната архитектура – главната роля в “Не се притеснявай, скъпа”

 

4. Из езика на архитектурата във филмовия свят на “Хари Потър”

 

Въображението на над три поколения шири из страниците на шедьовъра на Дж. К. Роулинг – Хари Потър. Въпреки това филмовата адаптация далеч не разочарова зрителите си, а напротив. Филмовата поредица е великолепно визуално издържана, като очертава в себе си и цял един нов урбанистичен и архитектурен свят.

Четете тук цялата статия – Из езика на архитектурата във филмовия свят на Хари Потър

 

5. Как главният герой в “Ex Machina” се оказва…къща?

 

За оформянето на научнофантастичния трилър Ex Machina, архитектурата се втурва на помощ. Мястото ни предизвиква да заживеем близо до бъдещето, а къщата, в която се развива действието, разграничава филма от типичните за жанра екранизации. Със своята съвременност и простота, архитектурата във филма се стреми отрази природата така че да остане незабелязана. Но дали успява?

Четете тук цялата статия – Как главният герой в Ex Machina се оказва…къща

 

6. Squid Game – вдъхновения от архитектурата и изкуството

 

Squid Game е най-гледаната продукция на масовата стрийминг платформа Netflix. Референциите от историята на архитектурата и изкуството в сериала са изключително прецизно подбрани, за да сътворят атмосфера, която човек трудно би объркал с друга екранизация.

Четете тук цяла статия – Squid game – вдъхновения от архитектурата и изкуството

 

8. Архитектурата на корпоративната утопия в сериала “Северънс”

 

Като в повечето утопии, създадени от човека, и в тази цари привиден ред и спокойствие. Или не точно! Визуалната хигиена ни въвлича в едно изключително противоречиво преживяване, в което сюжетът е в разрив с привидно подредената архитектура на очевидния свят.

Четете тук цялата статия – Архитектурата на корпоративната утопия в сериала “Северънс”

 

7. Архитектурата на “Игра на тронове”

 

Вниманието към всеки малък детайл в продукцията я прави изключително успешна, кинематографично естетиката в сериала е издържана непокътната до последния епизод. А ние проследяваме по-интересното – как режисьорите толкова успешно успяват да ни предизвикат да вникнем в автентичността на времето, да се пренесем в средновековния свят на Вестерос и Есос?

Четете тук цялата статия – Архитектурата на “Игра на тронове”

 

9. Архитектурата на “Домът на дракона”

 

Сериалът “Домът на дракона”, по книгата “Огън и кръв” на Джордж Р. Р. Мартин, е пример за едно мъдро изказване на великия художник от времето на кубизма Пабло Пикасо – “Научете правилата като професионалисти, за да можете да ги нарушавате като артисти.” Както в “Игра на тронове”, така и в неговото продължение, архитектурният свят граничи с реалността и въображението в естетична симбиоза.

Четете тук цялата статия – Архитектурата на “Домът на дракона”

 

Бонус – Архитектурата на “Елдън Ринг”

 

Още един продукт на въображението на Джордж Р. Р. Мартин е и екшън играта “Елдън Ринг”. Подобно на изброените два сериала от фентъзи епос поредицата, “Елдън Ринг” впечатлява с изключително майсторство в архитектурната си действителност и комплициран усет на дизайнерите към детайла. Нека останем в тъмните, диви земи на Джордж Р. Р. Мартин.

Четете тук цялата статия – Елдън Ринг и архитектурата

А какво още крият световете на архитектурата и киното, следете в следващите ни публикации…

Остави коментар

Close Menu