Skip to main content
search

Седмото издание на международното градинско изложение FloriadeExpo ще се проведе в Амстердам-Алмере, Нидерландия, от април до октомври 2022 г. под мотото “Отглеждане на зелени градове”. Веднъж на десет години един град в Нидерландия  печели чрез конкурс домакинството на престижната Флориада, чието първо издание се провежда в Ротердам през далечната 1960 г.

История и особености на Алмере

Алмере се намира на около 25 км от столицата Амстердам. Местоположението му е впечатляващо и необичайно – създаден от човека на четири метра под морското равнище, градът представлява своеобразен изкуствен остров, защитен от морето чрез много километри диги. Възниква едва през 1975 г. и със своите 215 000 жители днес е най-бързо разрастващият се град в близост до столицата на Кралство Нидерландия. Тези негови особености го правят напълно подходящ за седмото издание на изложението FloriadeExpo.

Общ изглед, заснет с дрон, източник: Studio Ossidiana

Как се проектира идеален „зелен“ град на бъдещето?

Проектът на известното холандско бюро MVRDV за разширяване на града предвижда изграждане на изкуствен полуостров с квадратна форма, покрит с градини, павилиони и оранжерии. На площ от 45 хектара ще бъдат построени още нов университет, хотел, офиси, жилища и съоръжения за отдих. Проектът на MVRDV не планира временна експозиция, а постоянен „идеален“ град, зелено продължение на съществуващия център, реализиран като оживен нов градски квартал и гигантски растителен каталог, който ще остане на разположение на града и след изложението.

Вижте още за зелените градове тук

Водещите принципи, които донасят на Алмере домакинството, се основават на устойчивост, енергийна неутралност и екологичност. Специалният почерк на архитектите от MVRDV се разпознава в приятно “подредените пейзажи”, които интегрират дървета и растения в градската среда.
Плановете са част от по-мащабна стратегия за разширяване на бързо растящия столичен район на Амстердам с 60 000 нови жилища и 100 000 нови работни места. Алмере има амбицията да съчетае градския растеж с подобрено качество на живот за своите граждани.

Панорамен изглед, източник: Studio Ossidiana

Дендрариумът като основна структура

Дендрариумът (от гръцката дума за дърво „δένδρο“) представлява жива ботаническа колекция, съставена от различни растителни и дървесни видове, предназначени изцяло или отчасти за научни изследвания.
Основната структура, преминаваща като зелена нишка през парка Флориада, е замисленият от главния мениджър на проекта Вини Маас дендрариум, който се простира на цялата територия като шахматна дъска. Жив каталог от дървета, едно- и многогодишни растения, подредени по азбучен ред, които през вегетационния период предлагат истинска наслада за очите и добър пример за това как съвременните градове могат да бъдат по-зелени и здравословни. Новите разработки, иновации и решения са свързани с четирите подтеми на изданието – озеленяване на градската среда, екологично снабдяване с храна, интелигентно снабдяване с енергия, здравословен начин на живот.

Университетът за приложни науки Аерес Алмере, автор: Studio Ossidiana

„Жива“ лаборатория

Паркът Флориада е планиран като „жива“ лаборатория, в която в реални условия се изследват и прилагат нови технологии в областта на екологията, храненето, здравето и енергията. Особен принос към проекта ще има и Университетът за приложни науки Аерес Алмере, който се намира в изцяло озеленена сграда, намираща се точно на входа на парка. В непосредствена близост до него е Форумът на храните, където ще се преработват регионални продукти, транспортирани на не повече от 30 километра.

Форумът на храните, източник: Studio Ossidiana

Удоволствието от „зеления“ живот

Организаторите на FloriadeExpo2022 са уверени, че проектът ще бъде наслада за всички сетива. Паркът предлага на посетителите един зелен фестивал, който те могат да видят, усетят и вкусят, или просто да си починат в сянката на дърветата и да съзерцават водата или подредените цветни лехи. Или да посетят някои от над 40-те павилиона на държавите-участници, сред които Франция, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Непал, чрез които съответните страни представят своята култура, растителност и местни иновации.

Визуализация на зона за отдих, източник: Studio Ossidiana

Целта на амбициозния проект е да вдъхнови посетителите да водят по-устойчив начин на живот в градски условия като им покаже на практика, че това е възможно и без компромиси с качеството.

“Ще изградим град, който е буквално зелен, а също така и екологичен”, заявява Вини Маас от MVRDV. “Град, който произвежда храна и енергия, пречиства собствената си вода, рециклира отпадъците и съхранява богато биологично разнообразие.” Идеалът в случая се изразява в хармоничното съжителство между хора, растения и животни.

Може ли тази симбиоза между града и провинцията да предложи съществена алтернатива и решение на глобалните проблеми, свързани със свръхурбанизацията и потреблението?
На този въпрос могат да си отговорят посетителите на Флориадата в Алмере в продължение на 6 месеца от април до октомври 2022 г.

Още по темата: Шанз – Елизе – новата градина на Париж

Стефанка Василева

Филолог и архитект. Съчетава любовта към езика с интереса към архитектурата. Вярва, че тяхното овладяване облагородява човека и го превръща в творец.

Остави коментар

Close Menu