Skip to main content
search

Снимка на корицата: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

Още с встъпването си в длъжност новият кмет на столицата Васил Терзиев обяви сред приоритетите си формирането на нови пешеходни зони и премахването на някои “ключови” паркинги в централните части на града. Първата стъпка в тази посока бе взета с официалното затваряне за автомобили на зоната пред храм-паметника “ Св. Александър Невски”, което беше обявено на 15-ти ноември.

Паралелно в столицата започнаха постепенно да отварят и коледните базари, които с всяка изминала година сякаш се множат и привличат все повече любители на зимните изживявания и коледния дух към централните части на града. Ледена пързалка тази година освен в Княжеската градина, ще има и на стадион “Юнак”, в непосредствена близост до Националния стадион. Как тези временни интервенции влияят на градската среда?

Нов стар катедрален площад

Катедралните площади са ключови градски пространства във всеки исторически европейски град. Ясно е – там където има катедрала, има и площадно пространство. Това, от една страна, е обусловено от необходимостта пред храма да се събират големи групи от хора, но и за да се създаде нужната дистанция да възприемем архитектурния шедьовър пред очите ни и да оценим неговата монументалност и роля в историята и идентичността на мястото. 

Снимка от освещаването на храм-паметника през 1925 г.

Храм-паметникът “Св. Александър Невски” е обектът, който всеки турист среща, когато за първи път напише “София” в търсачката или започва да планира своето пътуване до България. Пристигайки на място обаче той разбира, че не може да фотографира и наблюдава сградата от централната ѝ ос или пък да се докопа до входа ѝ без да прескочи поредица от движещи се или паркирали автомобили. 

Проектът за площада около храм-паметника “Св. Александър Невски” е дело на големия български архитект Никола Лазаров след конкурс от 1904 г. Тогава храмът още е в строеж, а бъдещият катедрален площад трябва да образува най-представителната част от новата столица. По време на бомбардировките над София част от сградите около него са разрушени и не са възстановени. През годините, въпреки че пространството притежава градоустройствените характеристики и ценности да продължава да бъде център на градския живот, неговата функция се изменя до такава степен, че в един момент за голяма част от обитателите на града той става просто кръгово автомобилно кръстовище със забележителност по средата.

Конкурсен проект на Н. Лазаров за площада около Храм-паметника “Св. Ал. Невски” с отразени квартали за бъдещо строителство на университет, 1904 г. [СпБИАД, бр. 1-2, 1904] | Източник на изображението : блог “София за нас”

Четете тук: Творчеството на Никола Лазаров

Решението площадът да стане пешеходен е взето още през 2018 г., когато започват ремонтите в централната част на столицата, но то никога не е приложено на практика допреди няколко седмици. Към момента съществува и проект за обновяване на пространството около храм-паметника на архитектурно студио “Ада”, който обаче претърпя редица критики и преработки.

Кртиките засягаха основно предвидената подмяната на павираната настилка, премахването на част от градската мебел и дизайна на осветителните тела. Обновеният проект бе публикуван в сайта на Направление архитектура и градоустройство към Столична община през май 2020 г. Към момента е предвидено и поетапното му изпълнение. 

Визуализация от проекта на “Ада” за обновяване на зоната.

Четете тук: 5 причини да запазим паважа около “Св. Александър Невски”

Първа стъпка към обновяването на зоната около храм-паметника е именно спирането на достъпа на автомобили.

Трябва да се има предвид, че превръщането на една зона в пешеходна не е свързано просто с промяната на организация на движението. Пешеходното пространство променя из основи начина, по който ние взаимодействаме със средата и сградите и елементите, които я оформят. Свободата да се доближиш до храма, да го обиколиш, да усетиш мащаба на пространството, изменят коренно до болка познатия площад. Какво вещае проектът и как ще използваме пространството около храм-паметника в бъдеще предстои да разберем. 

Оживление около храм-паметника

Малко след затварянето на църковния площад за движение на автомобили, Столична община взе решението градската елха тази година да се позиционира именно пред храм-паметника. Предполагаемо, това е предвидено с цел да се обживи зоната и да се привлекат гражданите да посещават по-активно новата стара градска придобивка.

В активизирането на пространството бе включено и обновеното осветление на храм-паметника, което бе готово за откриването на елхата на 1-ви декември, съпроводено със събития и изявление на новия кмет. Високите температури и разтапянето на снега също помогнаха за възвръщането на позитивното настроение на гражданите, които бяха силно фрустрирани от проблемите след обилния снеговалеж.

Актуален нощен кадър от площада с добре осветения храм-паметник. Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

По информация на Столична община през целия месец на площада ще се случват и разнообразни градски интервенции, които да покажат различни варианти за бъдещо използване и активизация на площада. По време на откриването обаче площадът без автомобилно движение не бе използван в пълния си потенциал, а сцената бе позиционирана вляво от “Паметника на Незнайния войн”, което предизвика хората да се струпат в стеснената част на ул. “Оборище”. Обширният площад остана по-скоро празен, а първото събитие на мястото не успя цялостно да демонстрира широкия потенциал на новата градска придобивка. Заедно с това и временните ограничения за насочване на движението към източната част на храма остават неприятна визуална пречка в иначе тържествения вид на пространството.

Намеренията около храм-паметника “Св. Александър Невски” със сигурност са позитивни и са стъпка в правилната посока. Към момента обаче осветлението на храма вечер силно контрастира на иначе тъмния площад, което от своя страна не позволява спокойното протичане на активни дейности на него, било то и просто разговори и срещи. Възможно е това да се промени след като започнат да се случват намесите и целенасочено се предвиди и временно осветление към самия площад, както и подсилването на това към ул. “Оборище”. 

Кадър от откриването на елхата. Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София.

“Горещи” точки на градска активизация 

В последните години разнообразни временни инициативи, като например дейностите на Колектива, които организират събития като “Реките на София” и “100 стола”, а през тази година обновиха и Бизнес парка в Младост, се стремят да покажат, че пространствата в града имат потенциала да бъдат повече от транзитни зони за пешеходци или просто паркинги. 

Към момента, обаче, голяма част от тези инициативи остават в сферата на временните намеси. Целите на организацията са с натрупване на подобни дейности, скоро общината да пристъпи и към инициирането на по-трайни промени, които да предложат решения за дългосрочно обновяване облика на градските пространства и да ги направят по-атрактивни за гражданите. Към подобен бъдещ сценарий могат да се фокусират и временните инициативи около храм-паметника.

Четете тук: Как реките в София могат да се превърнат в чисти социални градски зони?

Кадър от тазгодишното издание на “Реките на София”

Освен в тази зона обаче, центърът на столицата изглежда активиран и на още няколко “горещи” точки.

Традиционният немски коледен базар се организира за поредна година в градската градина до мястото на бившия Мавзолей, който базар след откриването на елхата до Александър Невски привлече всички посетители на събитието към себе си. Базар е организиран и около НДК, както и на площад “Славейков”.

Изглежда консумацията и музиката са дейностите, които привличат обществото към зимни забавления на открито. Това е напълно логично особено при ниски температури – посетителите не биха се задържали дълго на открито с по-различна мотивация. Остава да наблюдаваме как би се постигнала активизация около храм-паметника в студените месеци при подобни обстоятелства. 

Четете тук: Коледен базар на архитектурата

Кадър от базара на площад “Славейков”. Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

Заедно с коледните базари и ледените пързалки тази година ще радват столичани.

За втора поредна година в Княжеската градина около Паметника на съветската армия се организира най-големият леден парк, а сега ще има и ледена пързалка на стадион “Юнак”. През миналата година анализирахме по-подробно как позитивни дейности като каране на кънки на лед около противоречив монумент, могат да предизвикат по-широк обществен диалог, което обаче не се случи. 

Днес темата за Паметника на съветската армия и обстановката около него са още по-напрегнати. Той вече е обиколен от огради и покрит със скеле, а темата изглежда продължава да вълнува само най-крайните защитници и противници на монумента, докато младежите и тинейджърите активно продължават да се наслаждават на алтернативни дейности като каране на кънки на лед и скейтборд без да влагат мисъл във физическото му присъствие в средата. 

Кадър от подготовката на ледената пързалка през миналата година. Снимка: БНТ

Четете тук: Ледена пързалка и Паметник на съветската армия. Възможност за преосмисляне?

София на прага на коледния сезон прави стъпки към активиране на централните градски пространства и изглежда някак по-готова от преди да предложи различни преживявания на обитателите и гостите си, които все повече се идентифицират със заобикалящата ги среда. Оформиха се площад за хората около катедралата, коледни базари в паркове и градини, ледени пързалки около противоречиви монументи и то на различни пулсиращи в центъра на града разпръснати локации, които от своя страна активират помежду си потоци от хора.

Активирането на пространствата в центъра сега, може пък да доведе до нови и свежи идеи за нови градски интервенции напролет. Важно е обаче да не забравяме, че градът не е само неговият център, но е вярно и твърдението, че промените започват именно от там. 

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu