Skip to main content
search

Реставрацията е сложна дейност, която изисква особена чувствителност към контекста. Тя борави със сложни взаимовръзки и послания и създава шедьоври на архитектурното изкуство. Докато у нас тя все още се движи плахо и спорадично (и все пак, с все повече успешни намеси), обръщаме поглед на запад, където дръзновението и достиженията достигат съвсем друго ниво. Един от любимите ми примери, до които успях да се докосна лично преди месец, е културният център Caixa Forum в Мадрид, Испания. Наслагване на пластове, контрасти и текстури – самата сграда изглежда като парченце изкуство.

Снимка: Simon Garcia

Статията е естествено продължение на една архитектурна разходка…

Второто ми посещение в Мадрид не приличаше на нито едно от пътуванията ми в чужбина до момента. Този път вече бях видяла повечето известни забележителности, познавах акцентите от испанската столица и някои по-ключови музеи и галерии. Затова планът беше да няма план, нямаше препускане и безкрайни извървени километри. Но като всеки архитект, нямаше как в главата си да нямам поне една сграда, която на всяка цена искам да видя. Моята цел беше Caixa Forum – една изумителна симбиоза от старо и ново. Познавах я само от снимки като един от често споменаваните примери за успешна реставрация с добавяне на нови пластове.

Добре дошли

Хващам метрото, извървявам недългия път по един от основните булеварди – Paseo del Prado, и се озовавам до Caixa Forum. Бавно обикалям внушителното здание, разположено в сърцето на града, изучавам контекста, отраженията по неговите фасади, „хлътвам“ в покрития площад под сградата, вслушвам се в течащата вода и всички истории, които сградата има да ми разкаже.

Снимка: личен архив

Сградата е създадена за електроцентрала в началото на 20-ти век, а индустриалната й архитектура не е припозната добре в аристократичния квартал. Изоставена за дълги години, през 2008 г. е възродена като културен център от архитектите Херцог и Де Мерон. Те имат за цел да я превърнат в своеобразен „магнит“ не само с богатата програма за любители на изкуството, но и с облика на самата сграда.

Локалност и контекст

Първата изненада, притегляща ни като с магнит, е „левитирането“ на Caixa Forum над земята. Тук се връщам на една от другите специфики на Мадрид – важното значение на площадите. Градските пространства преливат едно в друго, прекъсвани от обширни представителни площади, място за срещи и празнични базари. Caixa Forum създава още едно. Освен пространството пред сградата с емблематичната зелена стена (на която, уви, не й понася никак добре сухия и горещ климат), културният център разчиства терена под себе си, „опирайки“ се само на вертикалните комуникации. „Левитирането“ е подчертано от тъмните цветове, използвани за оформлението им. Така Caixa Forum предоставя на минувачите една нова типология площад – покрит, съвсем логичен за испанските жеги, и едновременно с това почти скулптурен.

Тази снимка ми е любима и много категорично изразява контрастите, текстурите, усещането. Източник: Westend61

ДРУГА ОСОБЕНОСТ НА CAIXA FORUM СА МАТЕРИАЛИТЕ.

Голяма част от мадридските фасади са тухлени. Изпитани във времето като устойчив и ефективен материал за сухия и горещ климат, те внасят специфичен колорит и текстура в общия пейзаж. Започвам оттук, защото именно тухлените външни стени са запазената част от автентичната индустриална сграда. Следващите стъпки на намесата приличат повече на хирургична интервенция, отколкото на традиционен строеж. Обвивката е изпразнена от вътрешното си съдържание, гранитната основа на сградата и покрива също са премахнати. Построени са три изцяло нови стоманобетонни блока, в които се разполагат стълбищата и асансьорите. Те носят хоризонталните плочи, които създават новото функционално зониране.

Разрез | Източник: Inexhibit

Третият пласт на структурата извисява Caixa Forum до нарасналия силует на града. Любимият за всички архитекти кортен, който иначе казано наподобява ръждив метал, допълва и затваря обема на културния център. Червеникавият оттенък на надстройката и нейното формообразуване създават контраст с традиционната тухла, а перфорациите внасят лекота и си играят със слънчевите лъчи в интериора.

Снимка: Simon Garcia

Сграда, която е преживяване

За финал в спомена за разходката, но не и по важност, отделям внимание и на стълбищата в интериора. След интригуващото усещане, което ми даде тайнственият покрит площад, се впуснах бързо към вътрешността на сградата. Каква беше изненадата ми от наслагването на още контрасти – спираловидното стълбище към сградата и подът са оформени с бляскав метал в триъгълни форми с остри ъгли.

Снимка: личен архив

Светлината и отраженията създават усещане за динамика, която сякаш те приканва към изложбите в културния център. Другият акцент е второто стълбище, което всъщност е и основното. То води посетителите към етажите с изложбени зали и ресторанта. Тук усещането е по-протяжно, а материалността е друга – видим бетон оформя органичната му форма.

Caixa Forum: как отговаря на принципите на реставрацията?

Реставрацията е простира похватите си далеч отвъд дословното възстановяване на една сграда в първоначалния й вид. За да продължи да съществува, тя трябва да се промени в по-малка или по-голяма степен, така че да носи посланието на времето си, но и да отговори на очакванията на днешния ден. Адаптацията на функцията в нова и по-подходяща е едната посока, а другата – нарастването на обема чрез пристройки и надстройки. Градът пораства и сградите от миналото изгубват своя мащаб. Затова един такъв сценарий е напълно приемлив. Разбира се, надстрояването може да се случи по много начини, голяма част от които – неуспешни. Няколко са основните принципи, които определят посоката на удачната намеса:

  • Ясно разграничаване между стара и нова тъкан. Това се случва с контраст между материалите, текстурите, сигниращи фуги и др. Важно е всеки неспециалист да може да види с просто око къде свършва старият и къде започва новият пласт.
  • Новите части са подчинени са съществуващите; те не доминират, изпъкват и натежават. Целта е един съвършен баланс, едно подобряване на цялостната композиция.
  • Внимателен анализ на контекста и вписване в съществуващата градска тъкан.
  • И всичко това – съобразено с идеалното функциониране на новото предназначение.

Източник: Divisare

Проектът за Caixa Forum демонстрира майсторско умение за формообразуване, преодоляване на изключителни конструктивни предизвикателства и в резултат – много добавена стойност за града. Приемствеността от историческата сграда в комбинация със смелата употреба на нови материали и обеми създава една истински емблематична сграда за Мадрид. Не пропускайте да я посетите, ако сте в испанската столица.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu