Skip to main content
search

В предишната ни статия за Кенго Кума разгледахме отблизо философията на японския архитект. Днес ще вникнем в проектите му и ще анализираме как те служат за пример за съвременен прочит на традиционната японска архитектура.

“Сушито е добра метафора за моята архитектура. За да направиш суши трябва да избереш най-добрия материал от съответното място и сезон.”
– Кенго Кума –

Кенго Кума пред макета на Националния стадион на Япония | Източник: Гугъл Изображения

В работата си Кума следва няколко принципа, които са се превърнали в отличителни черти на неговия стил. Проектите му са контекстуални във формообразуването и материалите, които са екологични и същевременно локални (в японската архитектура това най-често са дървото и камъка). Интегрирането на всеки един проект в заобикалящата го среда и работата с локални архитекти, професионалисти и жители е от изключителна важност за крайния резултат на всеки един проект.

Повече за философията на Кенго Кума прочетете в предишната ни статия тук

Нека разгледаме 12 проекта на архитектурното студио на Кенго Кума, които на практика прилагат архитектурните му теории и визия.

Павилион вода/стъкло

Местоположение: Атами, Япония
Функция: Къща за гости, Вила
Година: 1995 г.

Проектът Вода/стъкло е от ранните творби на Кенго Кума. Вилата представлява стъклена сграда, проектирана върху водна повърхност. Изборът на материала позволява тя да изглежда почти невидима на фона на заобикалящата го среда. Стъклените мебели в интериора също допринасят за непрекъснатостта на пространството. По този начин чрез налагане на слоеве стъкло един върху друг се постигат сюрреалистични отражения.

Мост-музей Юсухара

Местоположение: Юсухара-Чо, Япония
Функция: Музей
Година: 2010 г.

Музеят е емблематичен проект на студиото. Той представлява структура, изградена по традиционна техника, която събира в себе си функцията на мост и сграда. Приложената техника е усъвършенстван вариант на традиционна такава, наречена “Токио”. Малките елементи от кюмюр работят заедно, за да образуват структура, която в статично отношение се държи като огромна греда. Изборът на конструктивния подход прави този проект уникален по рода си. Мост-музей Юсухара олицетворява опита на Кенго Кума за преосмисляне на традиционната архитектура и строителни системи по иновативен начин.

Музеен изследователски център GC Prostho

Местоположение: Касугай-Ши, Япония
Функция: Музей
Година: 2010 г.

Композицията, на която се базира дизайнът, е на традиционна дървена играчка от региона Хида Такаяма в Япония. Предизвикателство в проекта е да се измисли дървена конструкция, създадена чрез комбиниране на малки елементи, които са с размер 6 на 6 сантиметра. Впечатляваща е липсата на лепила или скрепителни елементи – дървените решетки се поддържат благодарение на система за заключване, която създава перфектната кутия за излагане на музейната експозиция в пространството.

Туристически културен информационен център Асакуса

Местоположение: Токио, Япония
Функция: Туристически информационен център
Година: 2012 г.

Туристическият информационен център е допълнение към площада в близост до Сенсо-джи, Асакуса, Токио. Разположена на място с религиозно и културно значение, сградата трябва да побира редица функции. Обемното раздвижване на всяка етажна плоча внушава усещане за ритъм, което много добре се вписва в оживения квартал, в който се намира.

Пекарна “Съни хилс”

Местоположение: Минато, Япония
Функция: магазин
Година: 2013 г.

В епоха, в която често архитектурата се възприема като фиксирано изображение, Кума отхвърля формализма и създава архитектура, която обхваща пространствено преживяване. Кума обвива пекарната в деликатна дървена решетка, за да симулира горски спектакъл сред оживения град. 

В структурата е използвана древната японска техника за дограми Jigoku-gumi, при която се използва преплитане. Получените в резултат на сглобяването кухини дават възможност за игриво осветяване на интериора, което го превръща в интересно преживяване за посетителите. Позволявайки на тези интериорни пространства да се променят заедно с външната среда през деня и сезоните. В този проект ясно разчитаме теорията на Кенго Кума за крехкостта на материалите, открита в техния начин на разпад. 

Каменния музей

Местоположение: Точиги, Япония
Функция: Музей
Година: 2015 г.

Музеят интегрира новата структура в историческата среда. Проектът успешно обединява съществуващите 80-годишни съществуващи каменни сгради с новите намеси, които експериментират с иновативни начини за неговото третиране. Именно в различните подходи на третиране на камъка е основната характеристика на музея.

Сградите са разположени в общ двор, разчленен от поредица от пешеходни пътеки, организирани около централен воден басейн. Този подход визуално разширява пространствените измерения на обекта и обединява старото и новото.

Традиционната масивна зидария от ломени камъни на по-старите структури контрастира с предварително обработените каменни стени на новите трасета. Създадени са различни текстури, като е използвана същата суровина. В допълнение към различните температури, характерът на зидарията се определя и от нейната повърхностна обработка.

Музей на народното изкуство на Китайската академия на изкуствата

Местоположение: Ханджоу, Китай
Функция: Музей
Година: 2015 г.

Върху склоновете на хълм, който преди е бил чаено поле, Музеят на народното изкуство в Ханджоу имитира естествения пейзаж с издигащия се и спускащ се наклон на двускатния си покрив. Сградата с площ 5000 кв. м е раздробена на много части, което от своя страна наподобява на скупчено село. Това позволява организирането на малки структури, които пропускат светлина и правят мащаба на музея единен със заобикалящата го среда. 

В проекта Кума рециклира керемиди от местните жилища, които прилага във фасадната облицовка и покривното покритие.  Размерите на подбраните керемиди варират, което е част от очарованието на финалния облик. За да се контролира количеството светлина в пространствата вътре, се използват плочки, окачени на тел от неръждаема стомана, закрепена по външната стена.Те създават оригинален модел на светлина и сянка. 

Параклис Birch Moss

Местоположение: Нагано, Япония
Функция: Галерия
Година: 2015 г.

Параклисът се намира в планинското градче Каруизава. Конструкцията е изработена от стомана и брезови стволове, които напомнят на живите дървета, заобикалящи сградата. Те поддържат стъкленото покритие с тънка си структура, като заедно с остъклените мебели, изчезват от погледа и не създават визуални пречки – създава се илюзията, че се намираш в гора, а не в сграда.

The Exchange

Местоположение: Сидни, Австралия
Функция: Обществен център, Пазар
Година: 2019 г.

За Кенго Кума този проект е трябвало да бъде градският еквивалент на оазис: запетая в безкрайната поредица от бетонни високи сгради около него. Външният облик на сградата прикрива вътрешните функции, но и дава представа за тях с помощта на отвори, умело разположени така, че да се получи набор от гледки към околния квартал. Спираловидната фасада от дървени “нишки” Accoya, изградена като птиче гнездо, действа като екран срещу градската джунгла, създавайки защитена среда, която в същото време се разширява към площада, превръщайки се в пергола.

Национален стадион на Япония

Местоположение: Токио, Япония
Функция: Стадион
Година: 2019 г.

Разположен между градините на светилището Мейджи и Императорския дворец в сърцето на Токио, новият Национален стадион допринася за опазването на природната среда на тази историческа зона чрез ограничаване на размерите му и отглеждането на различни растителни видове по периметъра. Освен зелените зони, съпътстващи подстъпите към улицата, сградата разполага с издигната лоджия, която дава началото на живописен маршрут около терена.

Издължените стрехи, характерни за традиционната японска архитектура, тук са интерпретирани по нов начин – чрез вертикална поредица от наклонени ленти, облицовани с дъски от лиственица и бор от Окинава, които осигуряват сянка и насочват въздушните потоци към местата за сядане. 

Във вътрешността преобладава дървото, като покривът е изграден от ферми от ламиниран дървен материал (CLT) и метални съединителни елементи. За да може дневната светлина да достигне до всички краища на арената и да се гарантира, че тревата ще расте през зимните месеци, южната част на покрива разполага с огромен покривен прозорец.

Студентско общежитие Гранд Морилон

Местоположение: Женева, Швейцария
Функция: Жилищна сграда, Образователен център
Година: 2021 г.

Кенго Кума проектира студентските общежития Гранд Морилон с разбиране към необходимостта от спонтанно взаимодействие между студентите, докато се движат между общежитията и училищните стаи. Проектантският екип отхвърля типичната организация, при която общите пространства са на долните нива, а апартаментите са на горните. Това, според тях, може да доведе до усещане за изолираност, тъй като през обществените пространства не се преминава естествено. Вместо това общите пространства са разпръснати по сградите, на различни етажи, свързани директно с издълбаната пешеходна алея. Вътре пространствата са решени с дървен материал, за да контрастират със сивите и бели тонове на фасадата.

Ханс Кристиан Андерсен Хус

Местоположение: Одензе, Дания
Функция: Музей, Културен
Година: 2022 г.

Проектът, вдъхновен от приказките на Андерсен, е замислен като пътешествие между “реалния свят” и “света на фантазиите”, като цилиндричните, решетъчни дървени форми на музея са свързани с криволичещи, подобни на лабиринт пътеки, застлани със зелен жив плет. В поредицата от преплетени пространства посетителите се озоват между външното и вътрешното пространство, тъй като зелената стена се появява и изчезва.

Рецепцията, магазинът и кафенето заемат надземните площи, докато всички изложбени пространства са разположени под земята. Поредицата от атриуми дават възможност на посетителите да се разминават с двата “свята”. Контрастните материални облицовки показват, че горните пространства са почти изцяло остъклени и облицовани с дървени греди, за да се създаде усещането за “сливане” с пейзажа. По-тъмните изложбени пространства са изпълнени с видим бетон.

Повече за проекта може да прочетете тук

Посетителски център Урат

Местоположение: Бутринт, Албания
Функция: Посетителски център
Година: 2023 г.

Преди два дни студиото на Кенго Кума беше обявено за победител в конкурса за нов посетителски център в Бутринт, Албания – античен и средновековен град на територията на Националния парк под същото име. Градът е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Предложението на японския архитект е вдъхновено от околните естествени скални образувания.

“Проектът се състои от два припокриващи се каменни навеса, създаващи покрит публичен вход: това пространство маркира прехода от съвременния свят към древните руини. Предложението също така установява нови връзки между местните общности, националния парк и посетителите на археологическия обект.”

Кенго Кума | Източник: Гугъл Изображения

Скромният архитектурен стил на Кума може лесно да се забележи във всяка негова творба. Изборът му на материали, форми и разбиране на пространствата говорят за вдъхновението му от традиционното японско строителство. Виждаме как в творбите на Кума архитектурата не се свежда само до формата. Тя се фокусира върху диапазона от преживявания, които може да предостави на  своите потребители.

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu