Skip to main content
search

Кенго Кума е световноизвестен японски архитект, който ръководи архитектурното бюро Kengo Kuma and Associates, създадено през 1990 г. Неговите проекти съчетават майсторство, материалност и устойчивост, създавайки въздействаща архитектура по целия свят. Проектите му възприемат концептуалната теория на архитектурния регионализъм – различават се значително в зависимост от местоположението си.

Кенго Кума I Фотограф: Шоко Такаясу

Творбите на Кума са дълбоко вкоренени в заобикалящата ги среда, внимателно интегрирани с топографията на дадено място и с отражението на хората, които някога са го обитавали.

“Архитектурата действа като буфер между крехкостта на човешкото съществуване и необятния свят навън. Начинът, по който различните хора избират да изградят връзките в своята среда, по същество определя тези общества и техните взаимоотношения с условията около тях.”
– Кенго Кума –

Снимка от посещението на Кенго Кума в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)

Повече за посещението на Кенго Кума в България прочетете тук

Начало

Kengo Kuma and Associates започва работа през 1986 г., като през 90-те години на миналия век стилът на студиото се различава коренно от сега познатия – преобладава постмодерния стил (известен пример е ексцентричната му сграда М2 край Токио). Но две събития отвъд архитектурата силно повлияват и оформят философията на Кенго Кума за застроения свят, който създава.

Сграда M2, Токио, Япония, 1991 г. I Източник: Гугъл Изображения

Първото събитие е сривът на японската икономика през 1991 г., който принуждава фирмата да напусне Токио и да работи с местни занаятчии и материали в провинцията. Именно тук Кума има възможност да се запознае с народните техники и природните дадености, които днес с такава гордост интегрира в архитектурата си.

Второто събитие е опустошителното цунами край тихоокеанското крайбрежие на Тохоку през 2011 г. За Кума цунамито е почти парадигмално събитие, което го принуждава да се изправи срещу преобладаващите съвременни нагласи към застроената среда и връзката ѝ с природата. Позовавайки се на японска поговорка, която твърди, че “слабостта е силна”, Кума заключва, че японците от прединдустриалната епоха са притежавали “мъдрост как да живеят с цунами”, която е забравена през 20-ти век.

След изследванията на студиото за зависимостта на обществото отпреди 20-ти век от местните материали, голяма част от работите на Кума, през последното десетилетие, демонстрират задълбочени проучвания на приложението на естествените материали, особено на дървесината, а също и на традиционни занаятчийски техники, като например дървената дограма чидори и покриването с керемиди.

Философия

Кенго Кума създава интересна теория за архитектурата – чрез нейната крехкост. Тя се изразява в “разрушаването” на възприятието за солидност в неговите проекти. След опустошителното действие на цунамито през 2011 г., Кума изразява смирението си пред природата, като вместо индустриални материали като бетон, стомана и стъкло, използва естествени материали като камък или дърво, за да създаде ефимерни структури.

“Целта ми не е да създавам архитектурни произведения, подобни на частици. Искам да създам състояние, което е толкова неясно и двусмислено, колкото и дрейфуващите частици. Най-близкото нещо до такова състояние е дъгата.”
– Кенго Кума –

Кенго Кума пред първия си проект в Обединеното кралство – V&A в Дънди, Шотландия I Фотограф: Майкъл МакГърк

Според Кума това въздействие се постига по-специфичен и чувствителен начин на вписване на архитектурата в средата, наричайки я архитектура на “поражението” – сведено до минимум, за да се подчертае контекстът. В такава архитектура изпитаните усещания са приоритет пред масата ѝ. Той вярва в създаването на архитектура, която не се налага на средата, а по-скоро я допълва, за да създаде усещане на комфорт за потребителите.

“Архитектурата не трябва да бъде главен герой на околната среда”
– Кенго Кума –

Макет на изследователския център на музея GC Prostho, Касугай, Аичи, Япония, 2010 I Източник: МоМа

Теорията на Кума за “негативната архитектура”, концепция, която той сам разработва, търси нови начини за възприемане на архитектурата. Негативната архитектура не е израз на загуба, а по-скоро на желание да се върне към оригинала, архитектурата да бъде в поддържаща роля и да поставим околната среда на преден план.

“Може да се каже, че моята цел е “да възстановя мястото”. Мястото е резултат от природата и времето; това е най-важният аспект. Мисля, че моята архитектура е някаква рамка на природата, която спомага нейното по-дълбоко и по-интимно изживяване.“
– Кенго Кума –

Нарастването на световното градско население с три милиарда души от 1975 г. насам, предимно в азиатските градове, предизвика единна естетика в архитектурата. Плоски кули, небостъргачи, мрежи от магистрали и стремеж към максимална функционалност, които доминират в архитектурното мислене на XXI век.

“Когато небостъргачите достигнат до небето, те губят корените си.”
– Кенго Кума –

Туристически културен информационен център Асакуса, Токио, Япония I Фотограф: Такеши Ямагиши

Тази проблематика поставя пред Кума въпроса за архитектурните модели: какви архитектурни модели могат да се появят без умишлено търсене на символика, на визуални нужди или на егоистично удовлетворение?

Книги

В допълнение към архитектурната си дейност Кенго Кума има изследователска и преподавателска дейност като професор в Токийския университет. Публикувал е няколко книги, където споделя своите теории и виждания за архитектурата и дизайна. 

Furniture That Blends Into The Surroundings

Снимка от проекта: Столът GC е проектиран от архитекта Кенго Кума за изследователския център на музея Prostho, Япония

За разлика от западния свят, в традиционната японска архитектура мебелите нямат водеща роля. Кенго Кума вярва, че тази уникална позиция спрямо мебелите не се дължи единствено на практиката да се седи на татами на пода, а по-скоро на прозрачния характер на самата архитектура.

Внасянето на големи мебели със силно присъствие в прозрачни пространства като тези би разрушило внимателно съградената естетика. През вековете японските дизайнери са се стремили към изтънчени дизайни, които свеждат до минимум мащаба на мебелите и създават деликатни елементи. В тази книга Кума изследва как да се проектират съвременни мебели като продължение на тази традиция.

Architecture of Defeat

Снимка от проекта: Кенго Кума обновява “ginzan onsen fujiya”, 100-годишен хотел с горещи извори в Япония

Книгата изследва събитията и архитектурните тенденции през ХХ и ХХІ век както в Япония, така и извън нея. Тя обединява колекция от есета, които Кума пише след бедствия като разрушаването на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември и земетресението и цунамито, които за минути унищожават голяма част от застроения пейзаж на северния бряг на Япония през 2011 г.

Питайки се дали не сме строили по начин, който е твърде самоуверен или арогантен, той разглежда неразривната и често проблематична връзка на архитектурата с мощните сили на съвременната политика, икономика, консуматорство и технологии, както и нейните жизненоважни връзки с обществото.

Kengo Kuma: Topography

Снимка от проекта: “Oribe tea house” е временна инсталация на мобилна чайна за изложението Дизайн Маями 2015

Книгата разглежда отблизо експериментите и използването на естествени материали и светлина в архитектурата, както и начина, по който сградите се сливат с естествената си среда. Подробно се разглеждат четиридесет проекта, включително и работата на Кенго Кума по главния стадион на Токио за Олимпийските игри през 2020 г.

Studies in Organic: Kengo Kuma and Associates

Снимка от проекта: Заедно с австралийския художник Джеф Нийс, Кенго Кума създава павилион, като използва дървен материал, събран от Кралските ботанически градини в Мелбърн

През 90-те години на ХХ век, когато постмодернизмът е в упадък, Кенго Кума се отнася скептично към идеята за архитектурата като обект и си поставя за цел “заличаването” на сградите. За да постигне тази цел, той разработва сгради, които са в хармония със заобикалящата ги среда, вместо да залага на екстравагантни форми. По този начин “заличава” възприятието относно сградите, където те са изкуствени обекти и успешно ги интегрира в естествената среда. В книгата разглежда разликите между органичното и естественото.

Кенго Кума I Източник: Гугъл Изображения

“Ние се опитваме да постигнем органични неща, като задълбочено изучаваме удивителния процес, при който определени единици (гени) създават живо цяло, докато се борят със средата (или по-точно, биват побеждавани от нея). Във всеки проект откриваме характерен материал и неудържимо се впускаме в последователност, подобна на пътешествие, процес, при който този материал, след тежка и мъчителна борба, създава определено цяло. Подобно на живите същества, нещата, които са органични, приемат различни форми и оцеляват по различни начини в отговор на съответната им среда.”
– Кенго Кума –

Кенго Кума разказва за принципите си от първо лице в монолога ТУК

Кенго Кума е признат за един от водещите архитекти на своето поколение, а работата му продължава да вдъхновява и да влияе на архитектурната общност. Стилът му се определя от фокуса върху устойчивостта, традицията и интеграцията на сградите със заобикалящата ги среда. Неговите новаторски проекти са спечелили множество награди и са възхвалявани заради тяхната визия, функционалност и уважение към природния свят. Повече за тях очаквайте в следваща статия.

Повече за проектите на Кенго Кума прочетете в статията тук

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази и предаде знанията напред.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu