Skip to main content
search

Строителните традиции по нашите земи са изграждани с хилядолетия и носят белезите на различни култури. Интересен пример за това е сгушеното в Източните Родопи село Мандрица, известно със своите кирпичени къщи и характерна архитектура. Нека Ви разкажа още за строителния материал и с какво Мандрица намира по-специално място в нашата строителна история.

Смята се, че селото е основано от албанци

Местна легенда разказва, че селото е основано от трима братя православни албанци. Те били едри скотовъдци, задължени да снабдяват войската с мляко, месо и други хранителни продукти. В знак на благодарност за вярната им служба, османската власт им разрешава да обиколят целия Одрински виалет, за да намерят подходящо място, където да се заселят със семействата и стадата си. Обещана им е толкова голяма земя, колкото могат да обходят стадата от изгрев до залез слънце. В началото на 17-ти век братята избират най-източните дялове на Родопите, построяват мандра и така определят името на селото.

Кирпичените къщи на мандрица | Снимка: bukorshtepi.com

Днес, макар селото да е почти обезлюдено, то носи особено чувство на посетителите си, сякаш са попаднали в друг свят. Една от основните причини за това е необичайната архитектура за земите ни. Тя се характеризира с къщи в гръцки стил на три етажа – първият е за животните, на втория се отглеждат копринени буби, а третия обитават хората. Тези къщи се отличават не само по размерите си, но и с необичайния материал, от който се стоят – кирпич.

Как са построени кирпичените къщи?

Кирпичът е естествен строителен материал, познат на човечеството от хилядолетия. Разпространен както в Европа, така и в Азия, той се прилага за изграждането на къщи, религиозни сгради, дори и наблюдателни кули. В Мандрица той е пренесен от основателите на селото. Те изграждат първите къщи от традиционни за родните им земи тухли. Техният основен състав е от пясък, глина и вода. За добавка се използва оборска тор, макар да е възможно тя да бъде заменена от слама или дървени стърготини.

Характерната архитектура на Мандрица | Снимка: pateshestvia.net

Така получената хомогенна смес била изливана в навлажнени дървени калъпи, които престоявали на слънце за около два дни, а след това се прибирали под навес за седмица. Качествените тухли нямат пукнатини по повърхността и не се ронят или цепят при изпускане. Албанските преселници познавали добре този занаят и го развили по нашите земи, създавайки дори тухларна в селото.

Характерната архитектура на Мандрица е запазена и до днес

За технологията на строителство можем да съдим по добре запазените и до днес къщи в селото. За свързващ материал на тухлите е използвано кирпичено тесто, а гредите са дървени. За основи са използвани каменни блокове. Интериорът на къщите в Мандрица впечатлява с резбовани тавани, а терасите с парапети от ковано желязо.

Снимка: bukorshtepi.com

Строителният материал има големи предимства

Основното предимство на къщите от кирпич е естествената топлоизолация. Дебелите външни стени позволяват поддържане на прохладен микроклимат през лятото и топлина през зимата. Звукоизолиращите свойства на материала също са високи и по този начин до голяма степен се изключва необходимостта на изолации, без които съвременното строителство не може.

Разрухата не е подминала и Мандрица | Снимка: pateshestvia.net

За жалост обаче, тези къщи имат един много голям недостатък – неустойчиви са на влага и замръзване. Кирпичът е хидрофилен материал и затова къщите „стъпват“ върху каменни основи, както и се строят с големи стрехи на покрива. Друг недостатък на този материал е, че мазилките, които се използват върху него трябва задължително да бъдат на глинена основа, за да има адхезия между материалите.

Селото може да се похвали с богато архитектурно наследство

Местните майстори – строители са оставили богато архитектурно наследство. Сред него се отличават четири мелници за зърно, 22 мелачки за сусамово олио, леярна за камбани и няколко манифактури. В Мандрица е имало също и две гръцки училища (мъжко и девическо), както и детска градина.

Мандрица

Двете църкви в селото също заслужават вниманието на посетителите. Гробищната „Света Неделя“ е построена през 1708 г., което я отличава като една от най-старите църкви в Източните Родопи. Другият храм е построен през 1835 г. на площада на селото и негов покровител е Свети Димитър.

Нов комплекс в селото | Снимка: bukorshtepi.com

Какво е бъдещето на Мандрица?

Мандрица е едно от селата в България, застроено почти изцяло с кирпичени къщи. В миналото е било голямо и богато, но днес местните жители не са много. С необичайния си дух обаче местността привлича хора с желание за запазване на културното и архитектурно наследство, сред които дори и чужденци. Доказателство за това са реставрираните къщи, превърнати в хотелски комплекс. Това е причина да вярваме, че всяко кътче в страната ни носи своите магия и чар, и заслужава вниманието на съвременните хора.

Георгия Кинева

Студент по специалност Строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. С изявен интерес в областта на строителните материали. Обича да пътува и да разглежда всяко място през погледа на строителите, които са го изградили.

Остави коментар

Close Menu