Днес живеем във време на технологичен напредък. Това, само по себе си, е отлична предпоставка за константни подобрения, касаещи добивът и преработката на суровини за строителството. Освен това, монтажно-строителните и производствени процеси са придобили точност, за която само до преди 20 години не бихме могли дори да мечтаем. Какво е бъдещето на строителството и как то би могло да продължи хода на развитието си? Каква е следващата стъпка в еволюцията на технологиите, чрез които гради елементи, домове, квартали и градове? Отговорите на тези и други подобни въпроси търсят трима млади американски изследователи и изглежда отговорите са по-близо, отколкото очакваме.

Сграда, проектирана от WoHo, която е изградена чрез приложение на модулни строителни елементи | ИЗточник: WoHo

Различните исторически етапи на архитектурата несъмнено са неразривно свързани с икономическите, политическите и социо-културните условия в глобален план. Технологичният напредък в дадена област от производството в миналото винаги е давал своето отражение върху облика, конструкциите и дори функциите на сградите. Най-популярният пример за това е Индустриалната революция и бързото навлизане на чугунът и стоманата в строителството.

Какво е WoHo?

WoHo е абревиетура, зад която се крие пълното наименование  “World Home” или “Световен дом”. С това прогресивно име избират да назовават себе си създателите на едноименния стартъп, а основната концепция, която ги обединява, е свързана с качеството на заобикалящата ни среда и предоставянето на добри условия за живот на възможно най-много хора.

Членовете на екипа на WoHo са млади и амбициозни специалисти в областта на архитектурата и строителството | Източник: WoHo

Лицата зад проекта са млади, интелигентни и изключително изобретателни. Израел Руиз, заедно с архитектите Антон Гарсия-Абрил от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Дебора Меса от Georgia Tech University са тримата основатели на WoHo. За себе си казват, че се опитват да преосмислят как да построим модерна сграда с нисък разход, която същевременно да бъде щадяща природата и комфортна за обитаване. На пръв поглед сложната задача се оказва предизвикателство, което тримата са на път да преодолеят.

„Многократни компоненти“, които могат да бъдат свързани заедно, за да се създаде необходимата сградна структура е тяхното предложение.

Графика, показваща концепцията и развитието на идеята, стояща зад разработките на WoHo | Източник: WoHo

Как да използваме повторно сградните елементи?

Необходими са няколко качества, за да бъдат едни сградни компоненти приложими многократно. Чрез създаването на модулни елементи, които могат да се използват в голямо разнообразие от сгради като функционалност и визуални различия, целта на WoHo е да намали строителните разходи. Същевременно с това се увеличава максимално гъвкавостта за архитектите.

Фотография, показваща процесът по изграждане на един панел от системите на WoHo | Източник: WoHo

Резултатът за крайния потребител също е налице, като чрез тази методика на работа се е възможно да се осигурят непреодолимите разнородни пространства за ползвателите. Другият ключов аспект е

превръщането на проекта в по-природосъобразен и щадящ климата.

Разработките на екипа от проектанти привлякоха вниманието на Кейти Рей, изпълнителен директор и управляващ партньор на The Engine – специален инвестиционен фонд, който подкрепя научните разработки на WoHo с близо 4,5 милиона долара под формата на научен капитал.

Концептуално развитие и проектна разработка

Пример за модулност в строителството – проект, при който всеки апартамент е всъщност самостоятелна строителна единица; технологията е масово разпространена в скандинавските страни, където климатът възпрепятства мокрите строителни процеси и се предпомита използването на предварително произведени елементи и монтажна технология.

Екипът прекарва последното десетилетие в разработка на цялостната концепция, стояща зад проекта, на технологичното решение и производствените особености. Накратко отделните елементи, от които ще бъдат изграждани сградите на бъдещето според WoHo, представляват отделни модулни блокове. Те могат да бъдат свързвани заедно, формирайки структура, като още при проектирането им са заложени качества като лесно и бързо производство и добра икономическа стойност. Не на последно място стои и възможността им за окомплектоване и лесно транспортиране, което улеснява логистиката и същевременно пести ресурси и финанси. Основната ключова иновация, на която WoHo наблягат, се състои в избора на високоякостен армиран бетон, който подобрява цялостната работа на сградата и гарантира отлични изолационни, конструктивни и визуални качества на сградата и нисък експлоатационен разход.

Основната производствено-административна сграда на компанията | Източник: WoHo

Екипът на стартъпа признава, че е почерпил вдъхновение от модулните многоетажни жилищни сгради, при които всеки отделен елемент е един напълно завършен апартамент. Това, което те не харесват в тази методика на работа е, че и проектантът, и клиентът са ограничени откъм проектните решения и възможностите за комбинация и персонификация на жилищните структури. Така възниква и идеята за разлагането на тази жилищна единица на отделни конструктивни и преградни елементи – модули.

Основната производствено-административна сграда на компанията | Източник: WoHo

У нас, както и в редица други страни, са налице примери от близкото минало, много наподобяващи тази концепция. В случая на панелното строителство обаче са налице фиксирани оси и, респективно, типизация на жилищните единици. Разработката на WoHo цели да избегне това и обещава гъвкавост, високи физико-технологични качества и добра естетическа визия при обемно-пространствените решения на сградите, изградени посредством тази иновативна технология. Друг голям плюс и разлика е възможността както за лесно и ефикасно сглобяване, така и за лесен демонтаж на елементите, което позволява по-малки щети върху природата и повторно използване на елементите в други сгради. Това, от своя страна, е предмет на дискусия и анализ в бранша, що се отнася до жизнения цикъл на новото поколение сградно строителство по цял свят.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Диверсификацията и предприемачеството в бранша
IDEA HOME представиха последния модул от сезон 5 на Академия Лидерите

На 16 декември IDEA HOME се срещна с участниците в Академия Лидерите онлайн, с което предс…