Срещам се с арх. Димитър Димитров и инж. Антония Димитрова от Yes Invest, които са едновременно проектанти, инвеститори и изпълнители на жилищен комплекс от затворен тип „Sunny Garden. Преди месец проектът беше отличен с първо място в категория „Жилищни сгради – ново строителство“ в конкурса Фасада на годината на „Баумит“. Семейство Димитрови ми разказват повече за комплекса, разположен на метри от офиса им. Отправям поглед през прозореца, докато ми разказват какво точно го отличава от други подобни затворени комплекси…

„Sunny Garden“ е шестият затворен жилищен комплекс на Yes Invest, всички от които са построени, разпродадени и успешно се поддържат. На фона на повсеместното презастрояване в столицата той се отличава с това, че

Не е търсена максимална разгъната застроена площ.

Проектантите са заложили на изобилие от зеленина, чист въздух и необезпокоявани гледки към Витоша. Сградите са четириетажни – височина, оптимална за тази зона. Апартаментите, които предлагат, са с квадратурата, която се харесва най-много – дву- и тристайни апартаменти – 50-60 и 80-90 кв.м. Има и по-големи на последния етаж.

Разпределенията, които правят проектантите, плод на дългогодишен опит, са много изчистени и функционални. Всички живущи, които са си купили апартамент, споделят, че са изключително комфортни за обитаване.

Комплексът е изцяло затворен, охранява се и има много спокойни части със зони за почивка и игра на децата на чист въздух. Оформени са затревени дворчета за първите етажи, оградени с жив плет от лавровишня. Обитателите се грижат за дворчетата, садят цветя, сложили са масички, столчета и люлки.

Как подобна среда влияе на обитателите си?

„Започват да раждат деца, това е доказателство, че се чувстват много добре.“, споделя наблюденията си инж. Димитрова. Това показва, че атмосферата е повече от добра. Казва още, че не след дълго дори им става тясно и ги търсят за покупка на по-голям апартамент. И самите деца растат спокойни, защото

Пространството е защитено от външни действия.

„Sunny Garden“ е решен като комплекс-спалня. Той няма обществено обслужване – кафене, ресторант, магазини. Насочен е изцяло към живеене. Благодарение на бързата комуникация до Околовръстния път, комплексът се е оказал много удобен и предпочитан особено от хора, които работят в Бизнес парка. В околността има магазини, спортни центрове, тенис кортове, общински и частни училища и детски градини, наблизо е и Драгалевският стадион.

Вътрешността на комплекса е лишена от автомобили

„Sunny Garden” разполага с външен и вътрешен паркинг. Проектантите посочват организацията на паркирането като изключително предимство на фона на другите комплекси. Залагайки на много големи и удобни подземни паркинги, върху тях остава спокойна и приятна зелена площ. В тях се влиза много лесно, тъй като денивелацията е много малка. Вътре преминава двойна улица с широки паркоместа.

Естетиката на сградите

Архитектурният образ на сградите е много семпъл и изчистен. Това ги прави лесни за строителство и поддръжка. Арх. Димитров споделя, че като архитект много държи на това. „За мен комплексите, както и всяка жилищна сграда, трябва така да бъдат проектирани и построени, че да са устойчиви в бъдеще на всякакви атмосферни влияния.“

Покривите са под формата на козирки, които правят връзка със стрехите в традиционната българска архитектура. Проектантите залагат на естествени материали и цветове, но със съвременен прочит.

Фасадно оформление с качествените материали на „Баумит“

Проектантите споделят, че с „Баумит“ ги свързва дългогодишно сътрудничество и им се доверяват изцяло. Цялата топлоизолационна система в проекта до мазилката е изцяло тяхна. „Те са големи професионалисти и са го доказали, много са коректни. До този момент, гласувайки им доверие, никога не сме били подведени. Много сериозен екип са.“, споделя инж. Димитрова. Това не е и първата награда, която печелят от конкурса Фасада на годината.

Проектантите се отличават с богат опит в създаването на затворени жилищни комплекси. Имат проекти и за самостоятелни жилищни сгради, но мащабът на комплекса им допада повече – създаването на спокойна и много добре озеленена, комфортна среда.

Тенденциите в изграждането на нови комплекси

Обсъждаме още как се променя пазарът на затворените жилищни комплекси. Има ли още територии, подходящи за тях? Няма ли опасност да отидем твърде много към планината?

Арх. Димитров отбелязва, че засега в тази зона има още свободни територии, които могат да се застрояват. Големият проблем в териториите над Околовръстното обаче е липсата на канализация. Изграждат се пречиствателни станции, а старите къщи са на изгребни ями, някои дори и на септични. Към момента общината не се справя с този проблем. Оказва се, че има проект за канализация на квартал „Драгалевци“, но процедурите вървят много трудно.

„София разполага с територии с голям потенциал в северните квартали, които все още не са разработени. Според мен натам трябва да се случва разширяването на София.“, отбелязва арх. Димитров. Посочва още, че е работа на инвеститорите да насочат интереса в тази посока.

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изложбата ТОТАЛПРОЕКТ – от 29 юни в Топлоцентралата
Идеалният град на следвоенната архитектурна модерност у нас

Какво е общото между шест съвсем различни по функция, типология и местоположение обекта в …