Skip to main content
search

Името на архитекта Иван Иванов стои зад създаването на едни от най-впечатляващите жилищни сгради през 60-те и 70-те години на миналия век в западна Австралия. За кратката си кариера той успява да остави своя запомнящ се архитектурен почерк в облика на множество домове в град Пърт, част от които днес попадат в списъка на местното културно наследство.

Какво довежда Иванов до западна Австралия и превръща творбите му в едни от най-запомнящите се на западния бряг?

Марсала Хаус. Снимка: Джак Лоувъл

Пътят на Иванов от България до Австралия

Иван Иванов е роден през 1919 г. в Кюстендил в артистично семейство. Още като дете мечтае да стане художник. По-късно по препоръка на баща си заминава за Германия, за да следва архитектура в Мюнхен. През 1946 г. се дипломира и се жени за германка. Работи в Германия в тежките години след войната. През 50-те успява да емигрира в Австралия заедно със съпругата си.

Когато попада на новия континент обаче, губи всички свои професионални квалификации и се принуждава отново да се докаже като специалист. За тази цел известно време работи като чертожник в Мелбърн, докато придобие отново проектантски права. През 1963 г. се мести в Пърт и успешно успява да основе свое архитектурно бюро, известно като The Studio of Iwanoff. Така започват златните години на неговата кариера.

Иван Иванов в Австралия. Снимки: www.schmidt-lademann.de

За две десетилетия той успява да създаде голям брой луксозни домове, в които умело комбинира духа на мид-сенчъри дизайна с индивидуалния си артистичен почерк. Води се от разбирането, че архитектурата е изкуство и смело прилага подхода на артист в творбите си.

Специфичният стил на Иванов

Еднофамилните жилищни сгради, които проектира Иванов в Пърт, са създадени през 60-те 70-те години на миналия век. Те носят част от характеристиките на тогавашния късен следвоенен модернизъм, който търпи своите локални изменения.. Архитектът въплъщава в сградите индивидуалните си виждания за естетика, пространства, обеми и материали.

Робъртс Хаус. Снимка: Perth6000

В творбите му се чете и умелият подход към местните характеристики на западна Австралия като горещия климат и яркото слънце. Днес Иванов е определян като един от неразбраните творци на времето си. Дълго време сградите му биват причислявани към стила на брутализма поради честото използване на честни материали като бетонни блокове, камък и дърво.

Повечето съвременни критици обаче смятат, че той може да бъде определен като индивидуалист, който умело пренася в творбите си личните си разбирания за архитектура и естетика. Какъвто и да е терминът за стила му обаче, факт е, че творбите на архитекта са едни от най-обичаните в Пърт и днес са се превърнали в незаменима част от местното културното наследство.

Паганин Хаус, опожарена през 2015 г. Снимка: www.acorn.com.au

Какво прави творбите на Иванов уникални?

Първият визуален сблъсък с творбите на архитекта напомня на някои от по-ранните творби на Франк Лойд Райт, като например Холикок Хаус. При Марсала Хаус се забелязва вдъхновението от бруталистичните обеми и честните материали. Те обаче са видоизменени с добавянето на геометрична орнаментика, характерна за творчеството на архитекта. В други творби също се наблюдава подобен подход, точно затова в ранните си години Иванов е определян като бруталистичен архитект.

Кесъл Хаус. Снимки: Perth6000

Всъщност той предпочита визуалния ефект от използването на сурови материали, но творбите му не въплъщават етиката на брутализма, която набляга на социалния аспект на архитектурата и дава превес на функцията пред чистата естетика. Точно поради тази причина бруталистите основно изграждат обществени пространства или комплекси за социално обитаване, а елитарните еднофамилните богато орнаментирани жилищни сгради на Иванов не се вписват в тези характеристики.

Мадаши Хаус. Снимки: www.domain.com.au

В много творби на архитекта се забелязва и влиянието на класическия модернизъм при формирането на основните обеми на къщите. Индивидуалистичният му подход ясно се чете в смелите фасадни решения, които са уникални за всяка творба.

Една от най-известните къщи на архитекта е Паганин Хаус, която изгаря при пожар през 2015 г. При нея се наблюдава вдъхновението от павилионния дизайн на ранния Мис ван дер Рое – разливането на ниски, продълговати обеми, изместването на конструкция за постигане на непрекъсната остъклена фасада, търсене на гъвкави решения в интериор. Тук той проектира и цялостното обзавеждане на къщата.

Вътрешен двор на Паганин Хаус. Снимки: www.cambridgelocalstudies.wordpress.com

Наследството му в Австралия днес

Иванов е бил неразбран и неоценен от повечето негови съвременници в професията, но обожаван от определена артистична група хора в Пърт, за които успява да създаде едни от най-запомнящите си дизайни. Едва в последните години австралийската архитектурна общност започва да оценява творбите на Иванов за неговия уникален подход към дизайна.

Днес Марсала Хаус, построена през 1977 г., е най-новата сграда, вписана в листата на наследството на западна Австралия.

Интериорът на Паганин Хаус. Снимка: www.acorn.com.au

Творбите на Иван Иванов продължават да стават все по-популярни в Австралия през последната година. През лятото на 2019 г. се организира изложба на младия фотограф Джак Лоувъл, израснал в една от къщите, проектирани от архитекта. Вдъхновен от работата на Иванов и спомените от детството си, той започва да посещава семействата, днес населяващи сградите на архитекта и фотографира голяма част от тях. В изложбата популяризира сградите и споделя изживяванията на обитателите им. За нея фотографът казва:

„Къщите на Иванов наистина представят един уникален подход към архитектурата. Аз исках да концентрирам вниманието върху тях и да подчертая всъщност колко специални са те за Пърт.“

Фотографска изложба за творчеството на Иванов. Снимка: www.archify.com

През същата година по австралийската национална телевизия в предаването „Реставрирай Австралия“ се представя реконструкцията на опожарената преди няколко години Паганин Хаус. Там се отделя внимание към приноса на Иванов към архитектурата на Австралия и творбите му събират множество суперлативи. Приносът му в мид-сенчъри архитектурата на Пърт дори бива сравнявана с този на Гауди за Барселона. Предаването обаче събира и много негативни мнения за подхода към наследството на Иванов, защото къщата бива почти напълно изградена наново.

Къщата след пожара и след реновацията. Снимка: www.abc.net.au

Безспорен е обаче приносът на Иван Иванов в архитектурата на западна Австралия. Работите му дефинират голяма част от градските пейзажи на булевардите в Пърт, водещи към океанските плажове. Сградите му са се превърнали в символи на града спрямо местните жители и непрестанно привличат интереса на туристи и минувачи. Артистичният подход на Иванов и умелата му игра с материали, орнаменти и обеми могат да бъдат прочетени във всяка негова творба.

Четете тук за българката, която е значимо име в американската ландшафтна архитектура

Източници:

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu