Да си купиш къща в Италия освен изискано, звучи на пръв поглед и леко екстравагантно. Оказва се обаче, че не е непременно задължително това удоволствие да ти струва цяло състояние. В момента на пазара на недвижими имоти можем да открием редица къщи, които се продават на цена от едно евро.

Каква е уловката?

Става дума за имоти, които се намират в историческите центрове на градовете, изоставени са и изискват основна реконструкция. Но дори да вземем и това в предвид, цената отново не става космическа. Според overseaspropertyalert.com при влагане на 20 000-50 000 евро можем да се нанесем в реновирана вековна каменна къща, често пъти разположена на живописен връх с панорамна гледка към града.

Италия с алтернативен подход за спасяване на наследството

Редица малки исторически градове и села са запустели, а управата не може да се справи с поддръжката на изоставените къщи. Населението на Италия застарява, а естественият им прираст е сред най-ниските в Европа. Младите често избират живот в по-големите градове, където търсят по-добри възможности. И неусетно романтичните къщи от миналото се превръщат в бреме, коствайки непосилни данъци на собствениците си. Често те биват дарявани на общините, които търсят алтернативни стимули за тяхното съхраняване.

Сред списъка откриваме и бивш манастир в историческата част на Моглиана, на 50 км от Болоня. Имотът съдържа три сгради и около 4 декара земя… за едно евро. | Източник: overseaspropertyalert.com

Как можем да купим къща за 1 евро?

Потенциалните купувачи, независимо от Италия или чужбина, попълват онлайн формуляр, в който обясняват плановете си за имота. Най-често къщите се дават на хора, които искат да интегрират в тях малък бизнес, от който да има полза общността и да привлича посетители. Макар и да не е задължително условие, се насърчава наемането на местни работници. Регулатор на ремонта са сроковете, които са поставени – внасяне на проект за одобрение от 2 до 12 месеца от закупуването на имота, започване на работа до 12 месеца и още 3 години за изпълнение на реконструкцията.

Тъй като сградите са разположени в историческите части на градовете, където действат режими за опазване, проектите трябва да отговорят на принципите на реставрацията – употребяват се местни суровини, възстановява се автентичния облик, не се променя фасадата и др. Освен цената от 1 евро сте задължени да платите и данък за покупка на имот – до около 3 000 евро.

Италия притежава уникално културно наследство.

Цели 54 обекта са под закрилата на ЮНЕСКО. Освен повод за гордост обаче, огромното количество от недвижими културни ценности е и предизвикателство. Продажбата на къщи за едно евро е една успешна практика, с която до момента са спасени стотици имоти.

Има ли място подобна практика и у нас? 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

В памет на Ричард Роджърс
Носителят на Прицкер почина на 88-годишна възраст

Ричард Роджърс, световноизвестен архитект и пионер на стила хай-тек, почина този месец на …