Миналата седмица на официална церемония бе открит новият мост „Сан Джорджио“, който има за цел да замести трагично срутилия се по време на гръмотевична буря мост „Моранди“ на 14-ти август 2018-та година, когато загинаха 43 души. На церемонията присъстваха президентът Серхио Матарела, премиерът Джузепе Конте и архитектът, чието безвъзмездно дело е новопостроената конструкция – Ренцо Пиано, и едва двама души, близки на загиналите. Въпреки условията на пандемия италианците направиха всичко възможно мостът да бъде завършен навреме.

Кадър от церемонията по откриването на моста./ Снимка: Google Images

Причината за срутването

Първоначално се твърдеше, че поради свличане на земна маса един от стълбовете, носещи конструкцията, е поддал, което е било достатъчно мостът да рухне. Други спекулации се оформиха около идеята, че светкавица е ударила основите, което е нарушило цялостната стабилност.

Част от неразчистените останки след трагичния инцидент. / Снимка: The New York Times

През 2019 г. се появиха видеа от охранителни камери на обект в близост, които показват, че двата южни стълба, крепящи тази секция от моста, са започнали да се срутват спонтанно, а впоследствие опънните кабели са се скъсали, тъй като не са удържали на тежестта. Казусът все още се разследва, но основните обвинения са, че мостът е бил започнал да корозира, а адекватна поддръжка в последните години не е имало.

Стратегическа локация

Новият мост ще възстанови изключително важна транспортна и търговка  връзка между Италия и Франция. Срутилият се мост „ Моранди“, построен през 60-те години на миналия век, е служил и за връзка между двете части на града, както и между планината и морето.

Планинският характер на територията на север от Генуа прави трудно прокарването на широки пътища, което пък от своя страна води до множество задръствания.

В червено е посочена частта от моста, която се е срутила. / Снимка: Google Images

Господин Пикардо, куратор на The Collapse of Modernity, книга , която предстои да бъде публикувана и цели да отрази последствията от трагедията „Моранди“ споделя, че дори и да се построи нов мост или околовръстен път, ако начинът на придвижване в тясната долина не се преосмисли и базира на железопътен транспорт, всичко е загуба на време. Той очаква района на речната долина да остане откъснат от града поради тежкия трафик дори и при наличието на новия мост.

Новият мост „Сан Джорджио“ в Генуа. / Снимка: Google Images

Конте от своя страна сподели, че бързото построяване на моста е дело на „виртуозната колаборация между политици, местната администрация и усърдна работа.“

„Не сме тук само за да режем лентички. Мислите ни са със загиналите и техните близки.“

Разнопосочни мнения сред жителите на Генуа

Загубата на една от главните пътни артерии в Генуа, която е най-бързата връзка изток-запад, породи множество проблеми, като съсипа бизнеса и тотално парализира градския живот в тази част. Работата по построяването на моста и събарянето на няколко жилищни сгради допълнително усложниха условията за жителите в западната част на Генуа.

Стълпотворение мигове след злополучния инцидент, в опит да бъдат спасени пострадалите. / Снимка: Google Images

Въпреки че министерството е подпомогнало жителите на района, много от тях е трябвало да преместят бизнеса си или пък просто да останат напълно откъснати в продължение на 2 години.

„Загубих 50 % от клиентите си, тъй като живееха отвъд моста.“

Това споделя ветеринарният лекар Фабио Бертолди, чиито кабинет е останал в откъснатата част на града. Тъй като живее в покрайнините на града, той казва още, че ходи до работа с колело, тъй като с кола би му отнело 3 часа.

„Имах много клиенти, които живееха в срутените блокове, но, разбира се, вече ги няма.“, споделя 61-годишна дама, притежателка на магазин за цветя. 

Според проекта на архитект Стефано Боери „Червеният кръг“ ще бъде пешеходна зона, която ще има за цел да обвърже източната и западната част на Генуа, като създаде повече пешеходни пространства за хората. / Снимка: https://www.stefanoboeriarchitetti.net

Жителите също така са притеснени какво ще се случи с пространството под моста и дали то ще бъде облагородено по някакъв начин. Те обаче не очакват районът да се промени много въпреки спирката на метрото в близост и мемориалния парк, посветен на загиналите, чийто дизайн е дело на италианския архитект Стефано Боери.

Пространството под моста ще бъде превърнато в мултифункциионален парк, а в центъра на парка ще бъде организирано мемориално пространство в памет на загиналилте като ще бъдат посадени и 43 дървета. / Снимка: https://www.stefanoboeriarchitetti.net

Тази злополука отново доказа, че обществото остава с „широко затворени очи“ за проблемите, докато не се случи нещо разтърсващо, което да засегне тях самите и техните близки. За пореден път сме свидетели на липсата на грижа към публичното пространство, която поражда злощастни последствия. Време е да се събудим от апатичния, но удобен сън, в който сме се унесли и да поемем отговорност за хората и средата около нас.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Франсис Кере е новият носител на Прицкер
Ще се превърне ли социално ангажираната архитектура в ценност на 21-ви век?

Преди броени дни бе обявен тазгодишният лауреат на наградата Прицкер в областта на архитек…