Лято е и е време за почивка, добра книга и коктейл на плажа. Но защо да не ги съчетаем и с посещение на някои архитектурни резервати и културни паметници? В тази статия ви предлагам 5 места, на които да се отбиете по време на своята лятна почивка, независимо дали сте решили да почивате на брега на морето или из други части на страната.

Въздушен поглед към курорт „Русалка“ / Снимка: Google Images

За любителите на на пясък и море чудесна дестинация би бил курортният комплекс „Русалка“. Намиращ се на север от нос Калиакра, в уникалния природен резерват „Птичия залив“, известен още като Таук лиман, той е създаден през 1968г. по френския модел на „Клуб Медитеранее“. Тук за първи път България посреща френски туристи, а ваканционното селище остава от затворен тип за дълго време преди да отвори врати за гости, които не са членове на френския клуб.

Плажната ивица, оформена с пясъчни тераси, запазващи естествения стъпаловиден релеф/Снимка: Google Images

Курортът е известен със своето крайбрежие, изпълнено с красиво насечени скали, малки закътани пясъчни ивици, вековни дъбове и други екзотични растителни видове. На територията на курорта има и минерални извори, което превръща локацията в райско кътче.

Чудно оформените скални брегове на курорта/Снимка: Google Images

В архитектурно отношение тук ставаме свидетели на регионален модернизъм. Сградите буквално „пълзят“ по терена и стават непринудена част от околния ландшафтен пейзаж. Фасадите са бели, изчистени от детайли. По времето на своя разцвет курортът е предлагал разнообразни дейности като водолазен спорт, игра на тенис, гимнастически салон, конна езда и много други.

Подводен Созопол

Ако обичате да се гмуркате, има определено какво да видите във водите край Созопол. След няколко научни експедиции се оказва, че Черно море е един своеобразен подводен музей. Поради ограничената водна обмяна със Световния океан в 90% от водите няма кислород.

След определена дълбочина от 90 – 140 метра в Черно море има сероводород, който води до липсата на живот. Същата тази токсичност прави морето ни златна мина за подводни археолози, тъй като предоставя запазен дървен материал и многобройни корабни останки.

Бреговете на Созопол/Снимка: Google Images

Около Созопол се е наблюдавало голямо движение на кораби и именно там са се случвали най-много инциденти. Например един от деветте български довоенни товарни параходи – Корабът „Родина” – собственост на Българско търговско параходно дружество, потъва именно в района на Созопол през септември 1941 г. Той е пътувал натоварен със зърно от Истанбул за Варна, но се натъква едновременно на две мини от българско минно заграждение и потъва. Днес корабът лежи на около 33-40 м под водата и е добре запазен. Свободно може да се влезе в надстройката и трюмовете, които са празни.

Освен кораби от древността и по-съвременни търговски и военни кораби са сред артефактите в близост до бреговете на Созопол. Запалени гмуркачи споделят, че има места, където попадаш и не ти се излиза от водата, а усещането не може да се опише с думи.

Ивановски скални манастири

Намират се в североизточна България, на около 20 километра от град Русе, и са част от деветте обекта на територията на страната, включени в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО. Църквите датират от периода на Средновековието, а по време на Второто Българско царство превръщат долината в същински български духовен и книжовен център.

Поглед към скалните манастири / Снимка: Google Images

За разлика от типичните манастирски комплекси с монашеска сграда и стопански двор, манастирът е организиран от множество малки скални църкви,параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІV век. Надписи по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.

Снимка: Google Images

Стенописите в църквата „Св. Богородица” са световноизвестни и са сред емблематичните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Изключителните им художествени качества са причината за включването им в списъка на световното културно наследство. Освен това, през 14-ти век манастирът става средище и на исихазма – мистично течение в православното християнство.

Жеравна

Малкото китно селце ще впечатли сърцата ви със своето спокойствие и зеленина и своята възрожденска архитектура в полите на Стара планина. Освен това, селцето и неговите забележителности могат да бъдат обиколени в рамките на само един ден, като дори може да се спрете по път за да го разгледате.

Китното селце Жеравна през лятото / Снимка: Google Images

Жеравна е архитектурен паметник, съхранил духа на бурното Възраждане. Тук се намира и къщата-музей на писателя Йордан Йовков, където можете да видите автентичната писалка, с която той е писал „Старопланински легенди“. Не пропускайте да посетите и Художествената галерия, за да се насладите на спиращи дъха произведения.

Ковачевица

Отново за любителите на планински приключения, пренасяме се в западните Родопи, където се намира още един представител на възрожденската архитектура – село Ковачевица. Всяко лято то привлича студенти и преподаватели за летни практики с цел изследване на типологията и организацията на селото.

Есенна Ковачевица / Снимка: Google Images

Селото е запазило автентичния си вид от 14-ти век и обявено за архитектурно-исторически резерват. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Един от символите на Ковачевица е църквата „Св. Никола“, който давал искрица надежда на хората през трудните времена.

Една от многобройните чешми в село Ковачевица / Снимка: Google Images

Тук ставаме свидетели на утвърждаването жилищната къща с нейната характерна функционална схема и техника на градеж като свидетелство за развитието на строително-архитектурната школа в югозападните Родопи, чиято архитектура е едно от най-високите постижения на българския строителен гений през Възраждането.

В близост се намира и природния резерват „Тъмната гора“, на чиято територия се опазват вековни елови, букови и смърчови гори. Перфектното място за разходка предразполага към уединение далеч от шумното градско ежедневие.

Приготвихте ли си багажа вече?

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Виенското кафене България
Ще бъде ли възобновен автентичния му вид близо век по-късно?

Виенските кафенета са част от списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2…