Skip to main content
search

Дървеният палет представлява платформа, подлагана за пакетиране на среднотежък товар. Най-често употребявани при транспорт и товарни дейности в магазини, складове и производствени бази, те се оказват изключително добри при големи натоварвания. Теглото на дървения палет варира най-често от 15 до 20 kg, като средната товароносимост обикновено е около 1 тон.

Борса за дървени палети

Поради тази причина, както и поради факта, че така наречените европалети, разпространени в Европа, имат размери 800 × 1200 × 144 mm, те се оказват обект на интерес от страна на производителите на мебели. Все повече дизайнери и компании, насочени към екологичното производство, отправят поглед към палета като алтернатива на други материали, именно и поради рециклируемостта му.

Класически пример за градинска мебел, изработена от палети

Възможно ли е да направим красива мебел от дървен палет?

Повечето от нас вероятно асоциират мебелите, произведени от палети, с ниска стойност, но не особено привлекателен вид. Факт е, че доскоро темата не беше особено актуална и повечето продукти, произлезли от този изходен материал не бяха привлекателни. Чрез налагането на тренда да се използват такива мебели във външни пространства и градини тяхната популярност започна да нараства. Това стимулира работата в посока подобряване на крайните продукти във функционално и естетическо отношение.

Помощна масичка, изработена от EPAL

В последните години работата с материала се е развила изключително много що се отнася до тези две направления. Все повече проектанти на мебели, както и интериорни дизайнери или DIY-артисти представят вариации на варианти за подобрен външен вид, внедрени иновации за повече ергономичност и допълнително олекотяване на изготвените мебели.

Какви са плюсовете на изработените от палети мебели и аксесоари за дома?

  • икономичност – като вторичен продукт, който веднъж вече е бил употребяван, палетът е изгоден материал, който да се приложи като суровина за изработка на различни мебели;
  • мобилност – сравнително ниското тегло на палета прави мебелите лесно преместваеми;
  • здравина – поради добрата пространствена форма на палета (не е плоскост), той има голяма здравина и високи стойности на товароносимост;
  • обработка – тъй като дървесината, от която се изготвят палетите е необработена, тя подлежи на всички възможни варианти за третиране на материала – бои, лакове, фино изграждане, тапициране и още много;
  • модифициране – употребата на един и същи повтарящ се модул дава възможност за различна големина, конфигурация и структура на изработените мебели

Преградна стена, изработена от EPAL

Какви са добрите примери?

Мебелите, които се правят от палети са разнообразни и могат да имат различен стил.

Много често заведения прибягват до това решение. В този случай мебелите придават уют, благодарение на дървото. Подобен тип обзавеждане за заведения се комбинира чудесно с индустриален тип интериор.

Голяма маса от дървени палети, която успешно е вплетена в интериорното решение на кафене

Друг много популярен пример за приложението на палетите е при изработката на легла. Поради особеностите във външния вид на продукта той често се съчетава добре с винтидж декорации.

Легло, изработено изцяло от EPAL палети

Подвижни помощни масички и щендери се изработват изключително лесно и са удобно и функционално креативно допълнение към всеки интериор за дневна.

Помощна маса от EPAL

Аксесоари и мебели за съхранение, както и цели параванни стени, са друг популярен метод за имлементиране на палетите в домашния ни интериор или в обзавеждането на заведение.

Модулен диван от палети

Модулни дивани и градинска мебел за сядане се оказват първата и най-популярна до момента форма на мебелно обзавеждане, произведено от дървени палети.

Съчетанието на този тип мебели със стъкло или метал придава изтънчен финишен детайл към дизайна

Положителните качества на дървените палети са безспорно много. Добрият резултат при изработката на мебели от тях може да се постигне, стига да се подходи с внимание към детайла, отношение към дървения материал, както и добър естетически усет за комбинирането на всички елементи на интериора. Макар и да крие риск от придаване на груба и сурова нотка в домашния уют или общественото пространство, мебел от дървен палет може да бъде успешно вкаран в повечето решения на вътрешните пространства.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu