Skip to main content
search

Bompas & Parr приканват всички дизайнери, архитекти и творци да се включат до 29 март в създаването на разнообразни и приковаващи окото дизайни на дезинфектанти, които да насърчат хигиената по света, като изпратят своите предложения на sanitiser@bompasandparr.com . Резултатите ще бъдат изложени в Design Museum в Лондон в началото на април. Инициативата има за цел да генерира средства за Червения кръст и хората, които нямат достъп до адекватна лекарска помощ.

Дизайн, който насърчава хигиената

Вече над 100 страни са засегнати от COVID-19, а миенето на ръце и спазването на лична хигиена са определени като най-ефективния метод за справяне със заразата. Състезанието насърчава изследването на естетически, функционални, социални и експериментални жестове за подобряване на хигиенните условия. Надеждата на организаторите е, че ще се наложат нови норми на поведение сред хората, които да са от полза за обществото и неговото здраве.

„Участниците са свободни да избират дали да декорират или да създадат изцяло нови санитарни помпи, спрейове, кърпички, дозатори или дори жестове и ритуали.“ Посредством преосмислянето на средствата за дезинфекция, конкурсът се стреми да насърчи употребата на „алкохолните гелчета“ както в обществените пространства, така и в домашна обстановка.

Bompas & Parr ще организират изложба, която ще се състои между 9-ти април и 7-ми май в Design Museum в Лондон, на която ще бъдат показани десетте най-добри предложения за нов прочит на дизайна на дезинфекциращите продукти. Aлтернативна онлайн изложба ще бъде организирана, ако физическият контакт все още не е възможен през април. Всички печалби ще отиват директно към дарителската сметка на Червения кръст.

Тим Марлоу, директор на музеят-домакин в Лондон, споделя: „Надяваме се, че резултатите от конкурса ще демонстрират необходимостта от иновативна мисъл и изследователска дейност. Нямаме търпение да видим творческите резултати в нашия музей и да генерираме средства за тази така важна кауза.“

Дизайнът, чрез различните си форми, било то на продукт, лого, сграда или преживяване, е станал неразделна част от начина ни за справяне с общочовешки нужди. В лицето на историята откриваме разнообразни примери за креативността като генерираща идеи и подходи, които спомагат някой дейности да бъдат изпълнявани по-лесно, ефективно и краткосрочно.

Креативните процеси като помощ по време на пандемия

Според специалисти творческо писане, скициране, рисуване, макетиране и всяка друга форма творчество и дизайн дори биха могли да бъдат един вид терапия за справяне с депресивни състояния. Дори когато ефектът не е целенасочено търсен, те отключват прилив на въодушевление и  мотивация.

Ние, като творци и отговорни за бъдещето и благосъстоянието на обществото хора, бихме могли дори и от вкъщи да подкрепим и откликнем на този интересен и провокиращ апел. Допълнителна информация може да откриете на официалната страница на конкурса Fountain of  Hygiene.

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu