Сградата, позната като вилата на Евлоги Георгиев в Карлово, претърпява аварийна консервация. Нейното укрепване се извършва чрез френска технология с еластични колани, съобщава вестник „Марица“. Тази идея се заражда през лятото, когато най-големият френски институт за опазване на недвижимото културно наследство „Екол дьо Шайо“ провежда годишните си курсове в Пловдив. По укрепването работят български архитекти и конструктори, а ръководител на проекта е арх. Петър Петров.

„Вилата“ е на повече от 125 години.

Зданието към откритата през 1892 г. фабрика е служило за дом на управителя и семейството му. През втората половина на миналия век вилата започва да се използва за други цели – детски лагер, жилищен фонд, административни служби. Досега не е претърпявала основен ремонт и именно затова е в тежко състояние – има сериозни повреди по покрива, междуетажните конструкции и фасадите.

Снимка: Жоро Хаджиев; 1kam1.com

В момента са премахнати покривът на сградата, част от повредения дървен под, както и декоративните детайли от дърво по фасадата. Конструкцията й е комбинирана. Според главния архитект на Карлово, Димитър Ахрянов, тя има каменни основи и дървена носеща конструкция, пред която има тухлена зидария.

Зданието носи белези на виенския Сецесион.

Архитектурният облик на сградата може да бъде вписан в стила на Сецесиона. Обемно-пространствената композиция е асиметрична, фасадните детайли са еклектична смесица от различни направления. Образът се олекотява отдолу нагоре – основите са каменни, стените са покрити с декоративна мазилка и завършват с дървени елементи, които преминават към покривната конструкция. В дървената декорация се откриват влияния на традиционната руска архитектура. Сводестият прозорец на едната от фасадите прави препратка с облика на намиращата се в непосредствена близост промишлена сграда.

Фрагмент от проекта за реставрация. | Изображение: marica.bg

Вълнено-текстилната фабрика на Евлоги Георгиев е обявена за групова недвижима културна ценност с категория „местно значение“. Според кмета на Карлово, Емил Кабаиванов, общината подготвя документи, с които да изиска категория „национално значение“ и така да се позволи финансиране от наши и чуждестранни фондове. Ние напомняме, че категорията на недвижимата културна ценност се определя по набор от специфични критерии от НИНКН. Тя обаче не е необходимо условие за търсене на финансиране. За момента сградата претърпява укрепване, очаква се на по-късен етап да се намерят средства за нейната цялостна реставрация.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ще строят детска градина до парк Гео Милев
Какво трябва да се вземе предвид при проектирането в тази зона

Скорошна публикация на кмета на столичния район Слатина разкри подробности по планирането …