Skip to main content
search

13 от над 120 включили се компании за недвижими имоти и брокери бяха отличени на петите Годишни награди на Imoti.net, които се проведоха на 7-ми юли в София. Те са единствения форум у нас, оценяващ постиженията, коректността и добрата репутация на компаниите и експертите в сектора.

„Домът е мечта, а Вие успявате да намерите дом за Вашите клиенти. Продължавайте уверено напред, не се страхувайте да правите промени и мислете за това, че сбъдвате нечия мечта“, с тези думи Снежана Стойчева, мениджърът на Imoti.net, поздрави гостите на церемонията.

Снежана Стойчева, мениджърът на Imoti.net

Кои са победителите тази година?

В категория „Агенция за недвижими имоти на годината“ – голям бизнес, за победител бе обявен Arco Real Estate, за среден бизнес – „Сиана недвижими имоти“ – Русе, а за малък бизнес – „Матекс Имоти“ – Варна.

За Брокер на годината бе отличен Росен Станков от BULGARIAN PROPERTIES. Той сподели, че тайната на успеха е човешкият фактор и качествената услуга. Като „Най-динамично развиваща се агенция за недвижими имоти“ бе отличена ERA Недвижими имоти“, а за най-добър сайт бяха избрани два победителя – bulgarianproperties.bg и broker360.bg. Наградата „Имот на годината“ грабна RUHouse.

Тази година Imoti.net връчиха и два нови приза –  „Маркетингова стратегия на имот”, която отиде при West Point Center. Вторият беше „PropTech“, който бе връчен на ocenime.bg. Публиката също отличи своите фаворити – за агенция на годината те избраха BULGARIAN PROPERTIES, а наградата за брокер отиде при Йоана Донковска от Stonehard.

Imoti.net връчи и три специални награди. Отличието „Нестандартен подход при управлението на агенция за недвижими имоти“ получи Николай Господинов от Ibrokers. Специален приз за „Отговорна позиция в сектор недвижими имоти“ получи „Градът медия груп“. Агенция „Явлена“ също получи специална награда.

Какви са новите тенденции в сектора с недвижими имоти?

Тази година Imoti.net отпразнува не само 5-годишнината от старта на Наградите, а и 20-тия си рожден ден. По повода бе проведена експертна дискусия на тема „На прага на следващите 20“, чийто акцент бяха новите тенденции в сектора.

„В следващите 20 години технологичните промени ще окажат влияние върху средата, в която живеем. В предходните 20 години имаше голям прогрес на качеството, а през следващите 20 очакваме още по-голямо качество“, заяви урбанистът Нурхан Реджеб.

Георги Шопов, председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, обобщи няколко тенденции в сферата на строителството. Според него все повече клиенти търсят имоти със свободна планировка, тоест жилище, в което може да бъде преработвано в различни конфигурации.

За тенденциите в банковия сектор в следващите години разказа Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка. По време на дискусията с модератор Христо Николов от Bloomberg TV Bulgaria, Лазаров обясни, че епидемията от COVID-19 е довела до ръст на потреблението на дигиталните услуги в банковия сектор.

„Дали това ще е основната тенденция през следващите години, предстои да видим. Но през 2019 година направихме едно проучване, което показа, че 80% от клиентите предпочитат в един момент да се видят с консултант. В дългосрочен план това означава, че клиентът ще продължава да търси контакт с експерта – онлайн или в очи в очи“ , заяви Лазаров.

Като част от събитието бе проведена и дискусия.

За модулните сгради и социалните жилища…

За модулните сгради, които ще бъдат част от бъдещето на имотния сектор, говори Йорг Бахрен, директор „Проекти и Инвестиции“ в RE RISE GmbH. Според него този вид сгради могат да запълнят голямата празнина на пазара, да ускорят строителството и да го направят по-екологично.

Участниците в дискусията отправиха и предложение към Столична община, което би решило голяма част от проблемите с общинските жилища за социално слаби.

„Ако общината даде територии на бизнеса срещу обезщетение, ще се получи следният ефект: предлагането на жилища ще се увеличи, качеството и цената ще се регулира, и ще се получи голяма банка от социални жилища. Така голяма част от хората в маргиналните групи ще се социализират, защото ще живеят сред семейства, които работят, т.е., ще има и социален ефект“, заяви Георги Шопов в края на дискусията.

Екипът на STROIINFO.com поздравява всички победители благодари за възможността да бъде медиен партньор на събитието. Годишните награди на Imoti.net се осъществяват с генералното партньорство на Пощенска банка, подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи, Japan Tobacco International и ЗАД „Армеец“.

Целия разговор, както и церемонията по награждаване може да гледате ТУК.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu