Нидерландското UNstudio завърши първата фаза на проекта за метро мрежата, която се състои от 3 линии – червена, зелена и златна и 37 нови спирки. Технологията за придвижване е една от най-бързите в света, като скоростта достига до 100 км/ч и е изцяло „driverless“ – влаковете нямат нужда от шофьор. Самият проект е част от инициативата за окуражаване на обществото да използва обществения транспорт в град, където употребата на частни превозни средства сериозно надделява.

Идеята

Проектът е състои от общо 4 линии, като предстои да бъдат изградени още 40 метростанции по време на фаза 2. Вдъхновението произтича изцяло от контекста на средата, изпълнена с множество исторически търговски пътища, прекосяващи цяла Азия, сред които е и известният „Път на коприната“. Важна част от тези маршрути били т. нар. Caravanserais, които били най-различни постройки и служели на пътниците за почивка от дългото пътешествие, за комуникация, обмяна на стоки и информация.

Схема на главните търговски пътища в Азия./ Снимка: Google Images

Използвайки елементите на архитектурата на региона, проектът интерпретира пространствата по съвременен начин. Екстериорите на станциите „демонстрират монолитната сила на старата катарска архитектура, докато интериорните пространства създават усещането за преходност и флуидност“. Всъщност чрез употребата на характерни материали и катарска орнаментика са обособени интериорните пространства, пешеходните потоци са разделени и насочени.

Идентичност

Дизайнът на мрежата не само свързва бъдещето и миналото на Катар, но и успява да предложи поглед към бъдещето. В мащаба на големия град отделните станции проявяват своята идентичност. Повтарящи се елементи или мотиви спомагат да се създаде отличителен образ на мрежата на метрото в градската тъкан на Доха. Oсвен това, всяка от отделните линии репрезентира специфична атмосфера и носи свой собствен дух. Четирите линии са разделени на историческа линия, брегова линия, градска линия и образователна линия, като всяка от тях – чрез различна орнаментика и материали, навигира пътниците през тяхното пътуване.

Екстериорен кадър на една от метростанциите на новата метро мрежа в Доха./ Снимка: Google Images

Към по-устойчива среда

Светът се променя с всяка изминала минута, както и начините за придвижване и задоволяване на ежедневните ни нужди. За да се окуражи устойчивият транспорт, тези станции не само би трябвало да осигуряват урегулирането човекопотоци – или с други думи да са също функционални, но и да се харесват на хората дотолкова, че те да искат да минат отново от това място. По този начин жителите на града биха се чувствали, че релсовият транспорт всъщност е надежден, удобен и бърз, а идеята за използването на градския транспорт би станала още по-близка до тях.

Входното пространство на метростанцията. / Снимка: Google Images

Освен предназначени за пътниците, метростанцииите са и безопасни пасажи, планирани като алтернатива за преминаване над опасни пресечни точки в градската транспортна мрежа, с цел да се повиши общественият стандарт на живот.

Опазването среща съвременността

Традиционните характеристики на арабската архитектура от района на Доха са реинтепретирани, но освен това са добавени и нови, кореспондиращи със съвременните нужди, качества на станциите. Дневната светлина е уловена и насочена в интериорните пространства, като създава усещане за въздушност и лекота на атмосферата вътре.

Концептуални схеми на студиото, разработило проектното решение. / Снимка: Google Images

Засводените елементи задават препратка към историята на архитектурата по тези земи и едновременно създават мост към бъдещето и са символ на иновация и просперитет. Същевременно са организирани т. нар. „бавни пространства“ – ключови зони, предназначени за почивка и комуникация, отговарящи на Caravanserais от древността, но чрез съвременен прочит.

Кадри на екстериор и интериор, на които ясно се виждат засводените тавани. / Снимка: Google Images

В глобален мащаб все повече страни насочват усилията си към трансформиране на средата, така че да отговаря на условията за устойчиво развитие, заложени от Обединените нации. Тук е моментът да припомним, че третата линия на софийското метро беше пусната съвсем скоро, а предстои и дострояване на метростанции, така че София да се превърне в модерна европейска столица, отговаряща на всички стандарти.

Прочетете повече за третия лъч на софийското метро тук.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Франсис Кере е новият носител на Прицкер
Ще се превърне ли социално ангажираната архитектура в ценност на 21-ви век?

Преди броени дни бе обявен тазгодишният лауреат на наградата Прицкер в областта на архитек…