Работата на най-новия участък от софийското метро очаквано ще облекчи трафика на столицата и ще допринесе за по-доброто транспортно осигуряване на няколко ключови района от града. За съжаление, срокът за пускането в експлоатация на отсечката се удължи с близо година. Новият участък на столичната подземна железница започва от „Красно село“ и приключва при бул. „Патриарх Евтимий“. Той е част от третия метродиаметър и по първоначални данни трябваше да бъде въведен в експлоатация в края на август миналата година. Според официално изявление на „Метрополитен София“, това ще се случи до края на месец август 2020г. 

Схема на новата линия на метрото в София, свързваща кварталите Горна Баня и Васил Левски; по трасето на третия лъч на софийското метро ще има общо 19 новоизградени станции, които ще обслужват рекорден брой пътници

Какво доведе до забавянето в сроковете?

Строителството на участъка започна през 2016г., като за краен срок за реализация на проекта бе обявен краят на август 2019г. В течение на строителните дейности се оказа, че за пускането на първата отсечка от третата линия на метрото в експлоатация ще бъдат необходими допълнителни тестове.  Експертни оценки показаха, че за допълнителните изпитания за сигурността на съоръжението ще бъдат необходими близо 6 месеца. Това предизвика и първото отлагане на откриването на най-новия участък на метрото в столицата. Така новият срок за откриването на метрото бе фиксиран за февруари 2020г. Според кмета на София Йорданка Фандъкова това отлагане  е било наложено поради непредвидени слаби участъщи от почвата на трасето, което налага и допълнителните изпитания за сигурността на тунелите.

Кадър, показващ станция „Хаджи Димитър“, част от новата комуникационна мрежа на третия лъч на софийското метро.

Впоследствие в края на изминалата 2019г. стана ясно, че тестовете всъщност се налага да продължат не 6, а 9 месеца. По този начин пускането на метрото бе отложено за пореден път до пролетта на тази година. Този срок обаче също не беше спазен и през месец май инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на “Метрополитен София”, обяви, че столичани ще се радват на новата си метролиния едва през юли или август. Този път като аргумент бе посочена глобалната пандемия, причинена от появата на COVID-19.

Днес под въпрос се поставя и рентабилността на новия участък от метрото, като съмненията са породени от намалялата мобилност на човекопотоците, причинена отново от пандемията. Така експерти коментират, че в първите месеци от пускането на новия участък от третата линия на софийското метро може да се окажат рискови от инвестиционна гледна точка.

Кадър на един от най-новите влакове, които ще обслужват новата мрежа на метрото в София

Ползите от новата линия на софийското метро

Въпреки отлагането на пусковия срок и някои разминавания в бюджетните параметри, третата линия на метрото в София се очаква да бъде изключително полезна в облекчаването на автомобилния трафик на града. След реализирането й почти изцяло столицата ни ще бъде подсигурена с метро транспорт, което ще доведе до големи дивиденти за столичани. Появата на метро в съответните райони на столицата допринесе и за раздвижването на пазарните параметри на недвижимото имущество в тези части на града.

Кадър, показващ интериорното решение на метростанция на бул. България. Пространството е оформено в характерните за българското знаме цветове бяло, зелено и червено

Що се отнася до дизайна на интериорните пространства на новите метро станции, експерти коментират, че визията на третата линия на софийското метро ще бъде изключително добре издържана естетически. Чрез реализацията на тази дълго планирана инвестиция София ще се доближи до европейския идеал за столица, която е по-зелена, по-чиста и по-добре транспортно осигурена.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

One Comment

  1. […] Прочетете повече за третия лъч на софийското метро тук… […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…