Началото на новата учебна година предизвика вълна от коментари, реакции и оплаквания. Тъй като пандемичната обстановка е изключително динамична, постоянно зад ъгъла стои вероятността учебният процес отново да приеме дистанционна форма. Затова в тази статия ви предлагаме пет стратегии, които да приложите при преосмислянето и трансформирането на учебните пространства вкъщи, така че да създадете възможно най-благоприятна среда.

Въпреки че за голяма част от хората дистанционната форма на работа се оказа продуктивна, то за децата и учениците е в пъти по-трудно да останат концентрирани и мотивирани вкъщи. Факторите, разбира се, са многобройни. Липсата на физически контакт както с преподавателите, така и със съучениците е един от основните проблеми. Това влияе не само на ефективността на образователния процес, но и на емоционалното и психическото състояние.

Casa Blank на HAO Design / Снимка: Cortesia de Hey!

Всяка възрастова група се отличава със специфични нужди, чието посрещане трябва да бъде внимателно съобразено. Въпреки това могат да бъдат определени общи параметри, които да задоволяват основните условия за успешно обучение вкъщи:

  • възможност за усвояване на нов учебен материал;
  • развитие на когнитивните възприятия;
  • развитие на физико-емоционалното здраве.

1.Организирайте конкретно работно място

Независимо дали работното пространство ще бъде в стаята на детето или в друга зона на дома, то трябва да бъде ясно обособено и снабдено с достатъчно естествена светлина. Ако имате повече възможности за избор на място, включете и вашето дете във взимането на решението, за да чувства свобода в процеса и мотивация за предстоящите дейности.

Peach Arquitetura e Design / Снимка: Haruo Mikami

Може да добавите и други интересни източници на светлина, които да привличат вниманието на децата към определени места, като например да подчертаете рафтовете с книги и учебни материали.

2.Отделете мястото за учене от общите зони на дома

В случай, че не разполагате с много пространство и се налага да разположите учебния кът в дневната зона, то може да инвестирате в преградни шумоизолиращи панели. В действителност се оказва, че акустиката вкъщи би могла да бъде много по-добра, отколкото тази в някои учебни зали. А това би довело до по-добро звуковъзприемане и следователно задържане на вниманието на детето за по-дълго.

Много компании предлагат разнообразни и цветни решения, които едновременно да са функционални. Също така, за да рамкирате напълно пространството за учене, може да разположите бели подвижни дъски или пък коркови бордове върху стените, където да закачите програмата на детето, рисунки и други бележи, помагащи за учебния процес.

3.Разграничете ясно зоните за учене и почивка.

Един от основните проблеми, които пречат на организирането на учебния процес вкъщи, е смесването на зоните за учене и почивка. За да могат децата да останат концентрирани за дълго, е важно да имат достатъчно време за почивка и развлечение между учебните занимания.Ако имате достатъчно пространство вкъщи, най-добре би било зоната за игра и забавление да е в отделно помещение от тази за учене.

Requalificação de residência projetada por Zanine Caldas / Снимка: Andre Nazareth

4.Удобство, удобство и пак удобство!

Едно от основните неща за здравето на децата е изборът на подходящи размери на мебелите, съобразени с анатомията на децата.

Минималната широчина на работната маса е 80 см и достатъчна за лаптоп или тетрадка, докато ръцете на детето са свободно разположени около тях. Разбира се, ако имате достатъчно пространство, най-добре е да инвестирате в маса с оптималната широчина от 120 см.

Височината на масичката варира, като около 50 см са подходящи за предучилищната възрастова група, около 60 см за началната и над 70 см за по-големите ученици.За височината на стола са подходящи между 25 см и 30 см за предучилищната възрастова група, 35см и 40 см за началната и над 40 см за другите групи. В този случай би било най-добре да инвестирате в стол с регулиряема височина, за да може да го урегулирате лесно, докато детето пораства.

Въпреки това, тези размери могат да варират за всяко едно дете. Краката на детето трябва да са здраво стъпили на земята, а ъгълът, който се сключва между бедрата и торса да е до 100 градуса. Екранът трябва да е на нивото на очите и на 45-70 см разстояние от тях.Също така, е важно е всички рафтчета и шкафове да бъдат разположени в полезрението на детето и да бъдат лесни за достигане.

5.Цветове, материали и детайли

Препоръчително е цветовете и материалите на новото пространство да комуникат добре с вече организирания интериор и да са по вкуса на детето. Също така, може да добавите елементи, които кореспондират с интересите на детето. Например, можете да инвестирате в интересна настолна лампа или органайзери за учебните пособия с принт на любими герои.

Относно цветовото решение, ако искате да окуражите продуктивността и концентрацията, можете да заложите на сини тонове. Зеленият цвят пък ще действа успокояващо и ще помага за разсейването на умората. Жълтото има преповдигащ ефект, който ще вдъхновява и мотивира детето за изпълнение на възложените му задачи.

Нека използваме интериора, за да създадем условия за една успешна и вдъхновяваща учебна година!

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Три забележителни техно клуба в Берлин
Архитектурата като провокатор на културни феномени

Въпреки че техно музиката пуска първите си корени на презокеански териотори – в студ…