Skip to main content
search

През ноември се случи нещо, което архитектурната сфера очакваше от дълго време. Най-сетне отвори врати амбициозният проект на музея Бойманс – Ван Бьонинген, по дизайн на световноизвестното холандско архитектурно бюро MVRDV, а именно първото в света публично музейно хранилище.

Обикновено музеите успяват да представят пред широка публика най-много 10% от всичките си притежания, а промяната на постоянните им експозиции може да отнеме десетки години. Новото хранилище на музея в Ротердам е намерило начин да увеличи този процент до максимум.

То е първото в света, което осигурява пряк достъп на посетителите до цялата колекция от произведения на изкуството.

Как се стига до идеята?

Идеята за изграждането му идва след като предишното хранилище на музея се наводнява многократно, което става причина да се търсят нови начини за складиране на произведенията. Експонатите временно се преместват на други локации, но това не е постоянно решение.

Тогава се появява неочакваното решение за изграждане на ново съоръжение в Museumpark в Ротердам, което може да функционира по един напълно нов и непознат начин. Освен това то ще осигурява на произведенията и пряка връзка до оригиналния музей.

Проектът се смята за революционен в сферата на музеологията.

Никога преди това толкова богата колекция от произведения на изкуството не е била достъпна за широката публика. В Бойманс – Ван Бьонинген посетителите ще имат пряк достъп до 151 000 броя екземпляри, разположени на 15 000 кв.м.

Каква е архитектурата на сградата?

Архитектурата на сградата от своя страна разширява границите на това какво може да бъде един музей или неговото хранилище. В етажи некурирана изложбена площ, посетителите могат сами да откриват и да се наслаждават на изкуството, което може да ги изненада на всеки ъгъл, за разлика от стандартните изложби в музеите и галериите.

MVRDV създават сграда, висока почти 40 метра в яйцевидна форма

Tънка в основата и разширяваща се нагоре. Причината за това решение е функционална – целта е хранилището да има максимално малка стъпка, за да не блокира погледите на посетителите в Museumpark към различните сгради, а нагоре да осигурява, колкото може повече изложбена площ.

В централната зона на сградата се разполага атриум, пресечен от множество стълби. Там са поместени 13 стъклени витрини, където произведенията са „леко курирани“ с едни от най-ценните екземпляри на хранилището.

В другите части те са закачени на изтеглящи се рафтове, които всеки посетител може да разгледа по свой начин. На някои места е показано как се случва изкуството на реставрацията. Има кабини, където могат да се разгледа дигиталната им филм колекция. Отредени са и пространства за наемане и представяне на частни колекции.

Ще предизвика ли промяна този проект в начина, по който разглеждаме музеите?

Всяко революционно решение, възприето позитивно от публиката рано или късно започва да се превръща в тенденция и коренно започва да променя типологиите на сградите.

Очаква се и други музеи около света да възприемат този социален начин за складиране на експонатите. Процесът към промяната обаче определено ще бъде дълъг и сложен. Дали скоро ще се срещнем в нова сграда от този тип в световен мащаб, предстои да разберем.

Снимки: MVRDV

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu